Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergican?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vinetu

17.04.2009. 17:45

Dobar dan.
Moj sin (2 god.) je u zadnjih desetak mjeseci imao tri epizode, koje su protumacene kao alergijska reakcije i od kojih su prve dvije prosle relativno brzo i bez pretjerane panike sa nase strane. No ovaj, treci put, je dobio da pije deksametazon, 2 puta po 0,5 ujutro i navece, dva dana plus sirup navece, pa smo se prepali (malo za promjenu) i odlucili da uradimo alergo test. Koja vrsta alergo testa je najefikasnija i po mogucnosti najlakse izvodiva za njegovu dob? Da li je moguce dovoljno saznati putem same analize krvi? Nemamo bas nikakvog iskustva sa alergijama u porodici, pa ne znamo da li je hitno da uradimo sada taj test (posto mu se to i ne desava tako cesto) ili mozemo cekati do polovine juna, kada bismo to mogli uraditi u kvalitetnijoj zdravstvenoj ustanovi?
Ovako su izgledala ta tri puta: prvi put krajem jula, poslije boravka na moru (nije ulazio u more) - pecenje i svrab ociju, trajalo nekoliko dana, pio aerius i mazao oci kremom (tada MI to prepisali kupanju u jednom malom bazenu i mozda pretjeranoj koncentraciji hemikalija za prociscavanje istog); drugi put u septembru, izgledalo kao klasicna urtikarija, brzo se povuklo, rekao doktor da mu ne moramo cak nista ni davati ako odmah prodje, da moze biti od bilo cega; treci put sada - velike crvene fleke sa ponegdje i nekim plikom, najvise tamo gdje je izlozen nekom pritisku (npr. strana gdje spava, mjesto gdje ga dodiruje pelena) i na vratu. Ne slini niti kise, ali cini mi se da vise trlja oci. Da li vam se cini da je on alegicar ili to mogu biti samo neke prolazne epizode preosjetljivosti koze?
Zahvaljujem na paznji.

Darko Richter, dr. med.

18.04.2009. 03:10

Može biti alergijska uretikarija, kornična urtikarija ili samo urtikarija (a niti jedna od prve dvije).
najlakše je učiniti alergološku obradu: preporučio bih uzeti krv za ukupni IgE te specifični IgE na grinju, pelud trava (Dactylis, Phleum, Poa), pelud stabala (breza), korov ambrozije i dlaku mačke. U toj dobi još bi bilo dobro učiniti specifični IgE na bjelanjak, kravlje mlijeko i kikiriki. ako nije alergičar, onda je nešto od druge dvije urtikarije. name žurbe. jer, alergija, ako jest, neće nikamo pobjeći, kronina će urtikarija trajtai 5-7 godina, a urtikarija bez atributa će se ili javljati, ili neće.

vinetu

18.04.2009. 20:45

Uradicemo tako, hvala lijepa.

vinetu

19.10.2009. 16:50

Dobar dan,
nismo jos uradili te nalaze suspicious a desila nam se jos jedna epizoda -intenzivnija nego inace- urtikarije. Samo jedno pitanje. Da li je moguce da urtikarija uopste ne svrbi? Jer, takva je njegova.
Zahvaljujem i srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

19.10.2009. 22:55

Da ga ne svrbi, o tom, po tom. On je strpljiv i ne dramatizira.
A da li je nešto moguće? Sve je moguće.

vinetu

20.10.2009. 00:25

To nam je rekao i pedijatar! Kaze, ma sigurno ga svrbi, nego mali je pa....Pa valjda bi se cesao da ga svrbi?!
No, svasta (je moguce) u bozijoj basti, da zakljucim u vasem stilu happy

Darko Richter, dr. med.

20.10.2009. 11:00

Sviđa mi se ovaj izraz "Božja bašta".
Ljudi be češće trebali biti svjesni gdje su zapravo metnuti.

vinetu

20.10.2009. 14:05

Starinski nacin iscudjavanja u BiH - "E svasta u bozijoj basci!"
Pozdrav happy

Darko Richter, dr. med.

20.10.2009. 16:55

Ima raznih načina iščuđavanja, os psovki, to Božje bašte. Ja sam za ovo potonje.

vinetu

26.12.2009. 16:15

Dobar dan,
evo uradili smo ukupni IgE - rezultat 63,8. Podsjecam da ima 2 god. i 8 mjeseci. Laborant je rekao da je to puno, pa cemo raditi i specificne na udisajne alergene i hranu (tako su se izrazili) poslije Nove godine (najvjerovatnije nije moguce prije, neko je na odmoru itd..). E sad dva pitanja: da li to podrazumijeva sve ono sto ste vi rekli ili da insistiramo na svemu poimenice (npr. nema macje dlake, doduse nemamo zivotinje)? I ,da li mu vrijedi izvadjena krv i tada ili je bolje ponovo vaditi? I jos jedno (ako se moze vec sada to zakljuciti): da li je to znaci alergijska urtikarija? Podsjecam da ima te epizode svakih 5-6 mjeseci i traju po nekoliko dana (zadnju je imao prije par mjeseci).
Zahvaljujem na paznji i angazmanu.

Darko Richter, dr. med.

26.12.2009. 21:15

IgE od 63,8 povišen je (za dob od 2 g. gornja je granica 38 kU/L).
Dobro je da su to uočili i da idu raditi specifične alergene. Trabalo bi, kao minimum, uključiti: kravlje mlijeko, bjelanjak i grinju (Dermatophagoides pteronyssinus) i najčešću travu (Dactylis glomerata), a, ako se može, dobro bi bilo još učiniti i epitel mačke, pelud breze i kikiriki.
Vrijedi već izvađena krv, ako su je sačuvali.
Liči na alergijsku urtikariju.
Što znači svakih 5-6 mj.: je li to u proljeće i jesen, zimu ili ljeto? Kladio bih se u ovo prvo, a to bi onda značilo da je alergičan na pelud trave. U tom slučaju bih učinio i još poneku pelud trave: npr. Phleum pratense i Poa pratensis.

vinetu

31.12.2009. 00:30

Dobar dan, evo me ponovo. Kao sto sam vam najavila testirali su krv na udisajne i prehrambene alergene, ali ne na svaki pojedinacni jer kazu da nisu imali dovoljno krvi i ispao je - negativan. Sta sad? Da ponovimo?
Sto se tice vaseg pitanja o godisnjem dobu, najvjerovatnije je to proljece/jesen (bar to jesu zadnje dvije epizode).
Srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

31.12.2009. 12:00

Ispišite mi točni nalaz.

vinetu

31.12.2009. 19:50

Mjesavina hrane: (jaja, mlijeko, ljesnik, psenica, riba, soja) <0,35
Inhalacijski: (trava, raz. breza, lisnate trave, macija dlaka, pseca dlaka, c. herbarum, k. prasina) <0,35.
Uradili su samo to jer nisu imali dovoljno krvi. Nas pedijatar kaze da bas i ne vjeruje privatnim laboratorijima, bar ne kod nas, pa cemo ponoviti na pedijatriji. Receno nam je da uradimo urino kulturu, koprokulturu, pa ce uraditi nutritivni test i opet krv (na klinici). Eto, da ne gnjavim dalje, javicu se opet sa detaljnijim nalazima.
Hvala vama na (kompetentnom) trudu i portalu koji vas je angazovao. Sretna Nova godina!

Darko Richter, dr. med.

31.12.2009. 22:05

Od nutritivnih alergena treba napraviti jaje, mlijeko i kikiriki. Od aeroalergena treba napraviti grinju (ne kućnu prašinu!), pelud trava (npr. Dactylis glomerata) i dlaku mačke. I to je sve.