Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije, laringitis, bronhitis, imunodeficit...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

15.05.2015. 23:35

Ako vam se reaktivirala astma, trebalo bi je staviti pod kontrolu - u trudnoći se kao inhalacijski steroid daje budesonid (Tafen, Budelin). Isto može i u nos.

papalinka

18.05.2015. 16:50

Iskreno Vam se zahvaljujem na uvijek brzom odgovoru. Zahvaljujući tome i postepenom smirivanju kašlja kod malenog otkazala sam pregled kod našeg pulmologa pa bih vas molila da mi preporučite kada prekinuti terapiju singulariom,. Naime, napisao je "pred ljeto". Je li u redu da ga ne pije 7. i 8.mjesec? Ukoliko to nešto znači- živimo na moru pa slijede kupanje i sl. Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

19.05.2015. 00:00

Singulair seprekida krajem svibnja, u našem podneblju.

papalinka

08.07.2015. 10:20

Hvala na prošlom odgovoru. Da ne duljim s uvodom- pulmicort nam baš ne ide od ruke nabaviti, može li se u slučaju laringiticnog kašlja i škripanja (ovo noćas je bilo i pri udisaju i pri izdisaju pa me bunilo, ali s obzirom da je pedij.rekla da na plućima ne čuje ništa , da je s obzirom na kašalj riječ o laring.) djetetu od 4 godine dati solu-cortef, 100 mg, prašak i otapalo za otopinu za injekciju i infuziju- nemam se nikakvu želju pravit doktorom, ali to smo jednom kad smo išli na put gdje nema hitne nabavili, ne znam kako se koristi, rečeno mi je da se time može inhalirati elektr.inhalatorom u fiziološkoj otopini. Ukoliko je to bolje i manje štetno riješenje za blaže slučajeve od trčanja na hitnu i primanaj injekcije molila bih Vas da mi napišete doziranje i način upotrebe. Hvala

Darko Richter, dr. med.

12.07.2015. 22:50

Pulmicort je na osnonvoj listi HZZO-a, i nije mi jasno da ga ne možete nabaviti.
SoluCortef je također kortikosteroid, koji se daje u venu. Ne znam da li da sada počnem priču da se lijekovi za venu ne daju u nos, niti se kapi za oči stavljaju u nos, niti se lijekovi za inhaliranje mažu na kožu, itd., itd. Radi se svašta, mašta je neograničena, ali treba imate neke granice.
Možete nabaviti Rectodelt, koji je registriran u Hrvatskoj, a da je se per rectum (supozitorij), jednokratno, 1/2 ili cijeli čepić, kod laringitisa.

are123

24.12.2015. 09:25

Poštovani doktore, sin 4,5 godine, u posljednja dva mjeseca imao je 3 napadaja bronhitisa koja su se očitovala u otežanom i plitkom disanju, "disanju trbuhom", zvižducima i hropčićima, a kod posljednjeg napadaja i povišenom temperaturom,osim navedenog ima i povišene eozinofilne granulocite u krvi, te je vjerojatno riječ o alergiji. Navedeno smo rješavali Ventolinom preko inhalatora, sad je pedijatrica propisala i Flixsotide na Babyhaler 1 potisak 2puta dnevno te nas uputila na alergološku obradu.
Prethodno, što se tiče respiratornih problema dijete je s 3 godine krenulo u vrtić te kašljalo gotovo svakodnevno 4 mjeseca, s 3,5 prebolio atipičnu pneumoniju.
S obzirom da ima veliki strah od bockanja te ne zbog toga ne surađuje, a prick test ipak traži mirnu ruku 10-tak minuta, zanima me da se može alergološko testiranje provesti i putem krvi ? (što mislim da bi bilo lakše i brže)
Zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

24.12.2015. 21:25

Skoro sigurno ima alergijsku astmu, i treba napraviti alergološku obradu. Najbolje je učiniti prick test, kojeg se dijete ne boji, ali se boji mama koja o tome nema pojma, a misli da ima. Dijete nema pojma, i ne boji se.
No, može se obaviti i vađenjem krvi, čega se dijete boji, jer mu je to poznato, a mama se ne boji, jer je zaboravila.

are123

25.12.2015. 11:50

Poštovani doktore, istina, mama se boji, moj sin radio je prick test kod dermatologice zbog osipa s nepunih 3 godine , no "izdržao" je samo 4 alergena (pelud I crkvina) koji su tad bili negativni, i bojim se da nakon čekanja termina od mjesec-dva obavimo opet testiranje napola zbog njegovog straha, a i sama sam ga radila kao dijete i znam da nije to neka velika stvar...
Imam još jedno pitanje, naime krenuli smo na plivanje u bazen s morskom vodom, zasad nema smetnji, no da li je uopće preporučljivo s obzirom na njegove dišne probleme plivanje u bazenu s klorom?
Zahvaljujem i želim Vam sretan Božić!



Darko Richter, dr. med.

26.12.2015. 00:10

Nije preporučljivo.

miki82a

26.12.2015. 00:10

Postovani,
Imam sina od 4,5 godina, javlja mu se suhi kasalj ujutro, nekih pol sata nakon budjenja, ne traje dugo, jednostavno kao da mu nesto zasmeta pa pokusa to iskasljati, ali kaslje iz pluca, ne kao kad vas grlo zagolica. Doktorica kaze da je to od suhog zraka, ali ja nisam sigurna, jer je 2 puta imao bronhitis, pa ne to brine.

Darko Richter, dr. med.

26.12.2015. 12:20

Moguće je da je to u što sumnjate - astma, ali, za sada je puno premalo simptoma i smetnji. Ujutro, nakon buđenja, stvarno može biti suhoća dišnog puta. Bilo bi puno značajnije kada bi se suhi i duboki kašalja javljao pred zoru, ili u trčanju, osobito na hladnom zraku, ili, ako bi prehladne boelst silazile dubljeu bronhe, ili trajale neobično dugo.

papalinka

04.03.2016. 17:20

Postovani, molila bih Vase misljenje o problemu kojeg cu pokusati sto krace opisati. Prije tri tjedna bebe stara niti 2 mjeseca(nedonosce, 36 tj.3 dana) je nakon sto su mi uporno tvrdilivda je rijec o prehladi hospitaliziran. Na snimci s ren.pluca nije se vidjelo nista , crp je bio 17, test na rsv i adenov.negativan. Zbog dijagn.bronhitisa i preveniranja upale pluca primio je 8 dana intrav.Lendacin. Po dolasku kuci odmah sutradan se cuje sekret u nosi ( koji se vise- manje cuje od rodjenja, sto me brine) i nakon 3 dana pocinje kasljati. Na prijemu u bolnicu ne cuju nista na plucima i salju nas kuci, pedij.isti dan cuje hropcice lijevo. Uveden je sumamed 5 dana. U medjuvr.ima 2 dana spazam te ga inhaliramo sa 0,5 ml pulmicorta i 2 crtice ventolina. Hropcici se "razlijevaju" i desno, pluca suvsve bolja, ali pedij.uvodi i jos 5 dana Zinata. Za razliku od svih dana jutros ima temp.38, sada vise ne. Sutra nam stize nalaz brisa grla i nosa, a juceradnji crp i leuk.su u redu. Sve je vjer.pocelo virozom donesenom iz vrtickog kolektiva. Sto mislite o cijeloj toj terapiji koja traje vec 3 tjedna? Mojim misljenjem o propustima vas necu gnjaviti vec molim da napisete bi livtrebali uraditi jos kakvu pretragu i o cemu je zapravo rijec. Unaprijed se zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

04.03.2016. 23:30

U grubo riječ je o dišnoj infekciji, i to donjoj, ali detaljnij ene mogu reći, jer nisam vidio dijete. Mogu, međutim, reći vrlo detaljno da djetetu antibiotici nisu bili potrebni, i vjerojatno nisu potrebni niti sada.

papalinka

05.03.2016. 11:05

Hvala na brzom odgovoru. Da, neki su je nazvali bronhitisom, neki bronhiolitisom, a neki, uz odmahivanje rukom obicnom prehladom. Dijete je bilo popr.lose- jako je lose jelo, nije glasno plakalo, bilo je mirno itd. Sada se lijepo ponasa. Za antib.nam je receno da su dani kako ne bi doslo do upale pluca. Biste li vi, ako je to uopce moguce na osnovi napisanoga, pteporucili jos neke pretrage, terapiju, sto god...? Napominjem da u nosu konstantno ima sekreta ( bijeli/prozirni), nije mi jasno zbog cega , rezultate brisa cekamo. Redovito ga aspiriram, inhaliram fizioloskom i radim drenazu. I uz sve oporavak tako sporo ide... Je li rijec o virusu koji se dugo zadrzava? LP

papalinka

05.03.2016. 18:20

Bris nosa je uredan, a u zdrijule nadjen streptokok pneumonie ( ako sam dobro napisala), pije Zinnat

Darko Richter, dr. med.

06.03.2016. 22:50

Ne vjeerujem u streptokoka pneumonije u ždrijelu, on je prvenstveno u nosu. Ja to ne bih liječio nikakvim antibioticima u okviru kliničke slike bronhiolitisa ili boronhitisa.

papalinka

14.03.2016. 00:15

Na nalazu pise obilan porast strept.pneum.u zdrijelu i hemof.influence u nosu, dobio je Zinnat 10 dana. Kod mene hemof.ingl.u nosu, a kod muza stafilokok aer. Znam da su bakt.svugdje oko nas i da ih se ne mozemo rijesiti. Ali dok je ovako malena beba imate li neki savjet kako ih se iz nosa rijesiti? Hvala

Darko Richter, dr. med.

15.03.2016. 23:10

Kada se jednom zapetljate u razne pretrage, u koje vi vjerujete, onda je jako teško iz toga se izvući. Morate ponoviti onaj bris ždrijela, jer pneumokok tamo inače ne živi.

papalinka

16.03.2016. 10:55

Hvala. Je, spetljali smo se, mada sve sto smo napravili po preporuci pedijatra. Smatrate Li da taj bris treba ponoviti sto prije ili mozemo pricekati Koji Dan? Jucer je popio zadnju dozu antib. LP

Darko Richter, dr. med.

17.03.2016. 14:10

Čekajte najmanje 5-7 dana od zadnjeg antibiotika.