Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


astma i gerb


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zorannn

09.05.2007. 23:40

zahvaljujem se na vašima jako preciznim dosadašnjim odgovorima odgovorima kao i na slijedeci:
da li su simptomi astme uzrokovane gerbom potpuno jednaki kao i kod ostalih astma.
Kako se može utvrditi da li je astma uopće uzrokovana gerbom ili pacijent boluje od dvije bolesti paralelno te koji se rezultati dobivaju bronhoskopijom i da li je to kompliciran zahvat.

Darko Richter, dr. med.

10.05.2007. 10:10

Simptomi astme uzrokovane GERB-om vrlo su slični onima kada astma postoji bez GERB-a. No mogu postojati dodatni simptomi koji upućuju na GERB: npr. žgaravica, osjećaj kiselosti u ustima, laringealni kašalj (poput režanja ili laveža psa) s nalazom posteriornog laringitisa na ORL pregledu. GERB može uzurokovati simptome astme a da ništa od navedenih popratnih simptoma ne postoji. Ipak, tu je bronmhalna hiperreaktivnost bitno manja (iako postoji u nekoj mjeri) i može se izmjeriti metakolinskim testom. Drugo, puno je slabiji odgovor na Ventolin, a treće, jako je slab odgovor na inhalacijske kortikosteroide. Dakle, ako imate astmu, i korektno i redovito udišete inhalacijske kortikosteroide ili kombinaciju inhalacijskih steroida i beta-2-2agonista dugog djelovanja, a nema efekta, onda treba razmišlajti o drugim boelstima, npr. i o GERB-u. GER (dakle, samo kiseli refluks iz želuca u jednjak) utvrđuje se pH-metrijom donjeg dijela jednjaka pomoću sonde uvedene kroz nos u jednjak, tijekom 20-sati (ne boli), a GERB - tj. refluksna bolest jednjaka, utvrđuje se još i endoskopskim pregledom sluzunic ejednjaka i bioopsijom (ne boli). Za astmu vam je dosta utvrditi samo GER pomoću pH-metrije, a ako je pozitivna, ili imate simptome žgaravice i sl. (GERB) potrebno je učiniti endoksopiju i pretrage na Helicobacter pylori (uzročnik peptičke bolesti želuca). Bronhoskopija vam za sada ne treba, tek ako bi se simptomi nastavili, a sve do tada ostalo neriješeno, dolazi u obzir i bronhoskopija (ne boli). Kad ponavljam "ne boli" , stvarno ne boli, ali je neugodno (dizanje želuca, povraćanje, kašalj).

SasaK

25.03.2020. 15:45

Poštovani, htio bi da podijelim svoje probleme i ako mozete da mi odgotvorite.Već tri mjeseca imam neka golicanje u predijelu traheje ispod grkljAna. E sada vadio sam dva puta nalaze i bili su ok.Snimao pluća sve ok.Tri puta išao Orl pregledan sa indirektnom laringoskopijom kažu dr.nema ništa.Radio ul.zvuk stitne nema nikakvog povecanja.Pa sam otisao da radiom gastroskopiju gdje mi je ustanovljena upala zeluca sa bakterijom.Počeo sa terapijom kontrokok, amoksicilin.Mene zanima da li postoji mogućnost da to golicanje ,peckanje ,zebnja u predijelu grla bude reakcija na gerb ili neka alergija koja izaziva gerb.Nema problema sa gutanjem.Ne boli me nista u grlu.I kada jedem te simpotone ne osijecam.Hvala.

Darko Richter, dr. med.

28.03.2020. 00:35

Sami ste naveli da su vam nalazi "ok", mada ja ne znam koji. NIj emi jasno kako vi to mislite da je bilo koji nalaz baš ono što vas čini zdravim. Npr., ako imate astmu, i učinite lipide (masnoće) u krvi, i nalaz bude "ok", jeste li također "ok" po pitanju astme.
No, nemate vi alergije koje vas golicaju. Alergije ne golicaju. Imate peptički helikobakter gastritis i ezofagitis, i to je sve. Možeda i koju kilu više.