Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


nutritivne alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

almirr

21.01.2016. 19:00

Štovani
Ovom prigodom Vam se obraćam upitom u svezi nutritivnih alergija kod dojenčadi
Naime , beba je u dobi od šest mjeseci, od rođenja je na vještačkoj ishrani Bebelac 1,okoli trećeg mjeseca dolazi do pojave promjena na koži grudnog koša , lica, te proksimalnih zona ekstremiteta, sa intenziviranjem nakon vakcinacije u trećem mjesecu-izrazito pogoršanje.
Nadležni pedijatar vodi dijagnozu atopijskog dermatitisa ,te istu potvrđuje i nadležni dermatovenerolog .
Nastavlja se ishranom Bebelac 1,propisuju topikalno aklometazon,garamicin,vit B5,-promjene zaostaju,sa tendencijom pogoršanja,tijekom četvrtog,petog i početkom šestog mjeseca života.
U međuvremenu ,koncem prosinca 2015.godine , uvodi se u ishranu Neocate LCP,dolazi do regresije promjena po koži ,koža postaje mekana,hidrirana, bez ekcematozne osnove.Početkom siječnja 2016.godine urade se dva panela nutritivnih i jedan panel inhalatornih alergena(dvije odvojene laboratorije), shodno tomu da se posumnjalo na alergiju na proteine kravljeg mlijeka.Rezultati se pokazuju kao negativni za kazein,alfa laktoalbumin, beta laktoglobulin,te kravlje mlijeko općenito.Neocate LCP ide i dalje a tijekom zadnjih tjedan dana u ishranu se uvodi Frutek jabuka/mrkva, dolazi do pojave, blažeg tipa, promjena po koži po tipu atopijskog dermatitisa (zona grudnog koša, obrazi i natkoljenice),bez tendencije pogoršanja.U gore pomenutim panelima ,nutritivnim ,rađeni su i mrkva i jabuka-rezultat je bio negativan na alergiju.
Prosim, Vaš naputak,što da se poduzme po pitanju daljnjeg liječenja i ishrane kod bebe,srdačan pozdrav .

Darko Richter, dr. med.

21.01.2016. 21:45

Standardno treba testirati bjelanjak, kravlje mlijeko, grinju i pelud jedne trave, npr. oštriek (Dactylis).
Tako da vam, bez nalaza barem bjelanjak i grinje, teško mogu reći sve što bi se moglo reći. Atopijski je dermatitis bolest iz alergijskog spektra, ali nije svaki pozitivni nalaz obavezno odgovoran za smetnje. Bolest flukturia, čas je blaža, čas se pogoršava, čas se ograničuje, a čas širi, i to često bez neke očite veze s alergenima.
Trebate mazati kožu neutralnim kremama ili mlijekom, svaki dan dvaput, te još dodatno nako kupanja djetea, a u pogoršanjima aplicirati kortikosteroidnu mast/kremu, i antibiotsku mast, ako se promejne inficiraju. Vitamini ovdje ne igraju ulogu. ako bi se pokazala alergija na grinje, onda treba sobu urediti po antialergijskim principima, tj. ukloniti tepihe, zastore, stoljnjake, tapecirani namještaj, tj. sve što skuplja prašinu, a krevetninu obući u antialergijsek navlake (jastuk, jorgan i madrac). Ako posotji alergij ana kr. mlijeko, onda je Neocate dobar izbor, ali, ako nije, čemu to forsirati? A nije. I ne divim argumente za davanje Neocate.

almirr

22.01.2016. 13:55

Štovani, u sklopu pomenutih nutritivnih i inhalatornih panela, urađeni su testovi na grinje, bjelanjak,žumanjak,plijesni,pelud-svi su negativni.
Trenutačno uporabljujemo A-derma exomega emolijentnu kremu za njegu kože , iznimno rijetko advantan ili afloderm (zona okoli usta i obrazi) + gentamicin-shodno tomu da beba ima hipersalivaciju-možebitno vezano za denticiju.
Smatrate da bi se moglo ići sa kravljim mlijekom umjesto Neocate LCP , imamo izvjesnu dozu straha u smislu pogoršanja kožnih promjena shodno ranijem iskustvu sa Bebelac 1 i prelaskom na Neocate LCP.
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

22.01.2016. 19:40

Nije alergičan na kravlje mlijeko, i ne znam zašto bi se atopijski dermatitis pogoršao kada pije mlijeko. Jedino ako mu u mlijeko mećete nešto na što je uistinu alergičan.

almirr

23.01.2016. 11:45

Štovani
Zahvaljujem Vam na iscrpnim odgovorima i savjetima,želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu.
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

23.01.2016. 18:05

Želim vjerovati da mislite to što ste rekli, jer, u zadnje vrijeme ljudi imaju sve manje tolerancije prema odgovorima u kojima se govori istina, a, ako i nije cijela istina, barem je debelo argumentirano.

almirr

25.01.2016. 10:15

Štovani
Shodno tomu da sam osobno prisegnuo Hipokratovu zakletvu,smatram kolege za braću,u punom smislu te rječi.
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

25.01.2016. 11:20

Pomislio sam u jednom času da ste liječnik, ili odlično informirani laik. I ja sam se javljao na forum (stomatologiaj), i, makar pod lozinkom, ipak sam dao do znanja da sam u medicinski profesionalac. To olakšava komunikaciju.