Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


za dr. Darko Richter


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zoja

17.01.2009. 11:05

Pozdrav!
Imam sina od godinu i tri meseca,koji od svojih sest meseci ima otitis i amigdalitis gotovo svakog meseca .
U oktobru sam ga odvela kod otorinolaringologa i uradili su mu pretragu krvi .

hemogram povisena bela k. zrnca 11,860.

diferencijal neutrofili 29
linfociti 61
monociti 4
eosinofili 6
mikrositosa blaga
anisositoza blaga

hematologija eosinofili 920
eritro wg 2

serologija a.s.o. latex neg.
factor reumatoide neg.

IgE metodom QLM 153 UI/ml
IgM metod NEFELOMETRIJA 31.3mg/dl


Uradjena je i koprologija , nema parazita.
U tom trenutku imao je blago upaljene bubne opne i blago crvenilo ispod ociju,tako da je od terapije dobio samo vitamine i neke sirupe za jacanje imuniteta i kazala mi je da verovatno ima bronhijalnu alergiju te da ga zastitim od svih potencijalnih alergena sto sam i uradila .Izbacila sam tepih,sve punjene igracke , kuca se cisti dva puta dnevno,ne koristim vise parfeme ni kreme,i itd,da ne davim mnogo.
Izmedju ostalog prestala sam da mu stavljam talk u pelene iako kreme nikad nisu radile posao,racunam bolje da se malo mucimo sa guzom a da cuvamo pluca,tako da sam krenula da stavljam standardnu AD sa cinkom .To isto popodne se zacrvenela i upalila i guza i genitalije i sv egde sam nanela kremu.Vratim se ponovo na talk i to se nakon par dana smirilo ali ne skroz a na desnoj podlaktici mu se pojavilo nesto sto je meni licilo na dermatitis kon.
Odem kod dermatologa sve lepo objasnim ona mu da neke kremice sto za ruku sto za guzu ,ja opet napomenem da se sve to zbog kreme i desilo,a ona meni da ja otprilike ne treba da se petljam njoj u posao.
Pokupujem ja sve te kreme i cim sam ga namazala prvi put to je sve tako buknulo ,uzas!
Sve sam pokusala da smirim kozu i donekle sam uspela kad sam prestala bilo sta da mu stavljam,cak i pranje sapunom,samo sam ga tusirala toplom vodom onog trenutka kad piski i do njega u pampers stavljala pamucnu pelenu.Inace dete jos uvek tako drzim jer i dalje je crvenkasto nekad manje ,nekad vise.
Pre par dana sam primetila i crvenilo izmedju prstica na rukama ali u korenu .Ne znam koliko je bitno da napomenem da su mu ruke uvek jako vruce.
U decembru se ponovo razboli i nakon dva razlicita antibiotika svaki po deset dana umesto da je bolje ono sve losije .Pocne da hrce nocu ,procuri mu nosic, trlja okice, temperatura 39,2 , ne moze da spava jer se gusi.
KOd lekara uradjene krv i snimak pluca,dijagnoza grip i otitis , pluca puna sekreta . Dobio penicilin injekciju, sirup za iskasljavanje i prelone sirup za kozu na 5 dana 3ml dnevno i dok ga je pio sve se kao smirilona kozi ali ne skroz.
Pre tri dana bili na kontroli grlo dobro , pluca bolje ,bubne opne ne tako dobro navodno zbog sekreta iza .
Receno mi je da nastavim sa aeriusom.
Stanje sad : trlja okice povremeno , ponekad kine , nosic suv ali ga ponekad trlja i mrda ga kao da mu nesto smeta ,ispod ociju rozikasto,zona pelena jos ista ,hvata se za pelenu i place specijalno nocu pred spavanje,ono na podlaktici i izmedju prstica sad ima sad nema .Ono sto sam primetila je da je sve mirno posle spavanja npr. a da se upali kad je fizicki aktivan odnosno kad se oznoji.
Pokusavam da pronadjem uzrok i vezu izmedju svega ovoga ali bezuspesno za sad.
Da li je u pitanju alergija na hranu ili kontaktom ili nesto trece, na sta da obratim specijalno paznju?
U slucaju da se otkloni alergen za koliko vremena bi simptomi morali da se povuku?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

17.01.2009. 12:35

Sve ste zbrkali.
U krvnoj slici ima blagu eozinofiliju, ukupni IgE je povišen.
Apsolutno nisam u stanju razaznati koje on ima smetnje: bronhi, uho, koža, ili još nešto, i u kojim kombinacijama.
Zato se vraćam na ono jedino što jasno vidim: vrlo vjerojatna atopija (sklonost alergijama). No, alergiju treba dokazati. U toj dobi treba učiniti specifipčni IgE na bjelanjak, kravlje mlijeko, grinju, dlaku mačke, i kikiirki.
To bi bilo to, s dijagnostičke strane.


zoja

17.01.2009. 15:05

Najtoplije se zahvaljujem na brzom odgovoru.
Poruku sam pisala u 3h nocu (jedino doba kad imam malo vremena za sebe) pa nije ni cudo sto je zbrkano.
Problem i jeste u tome da dete ima sve ove probleme svo vreme!
Zaboravila sam napomenuti da sam ja imala kozne reakcije na sunce,ulja za kozu i nakit koji nije srebro ili zlato, ali svaka se desila po jednom ili dva puta jer nisam ponavljala ono sto mi ne prija i problem resen,a obzirom da veliki broj ljudi ima slicne reakcije nikad nisam bila kod alergologa.Znam da se mojoj sestri slicn areakcija jednom desila kad se igrala u prasini, ali je zato moja mama imala problem na jaja , polen, perje ,sunce.Ona je umrla dok smo mi bile relativno male , bila je jako bolesna .Od nas su uvek krili sta je to sa njom ali se secam da sam na nekom nalazu procitala da ima lupus ali zaista ne znam koji. Moracu se detaljno raspitati.
sledece nedelje vodim dete alergologu, pa cemo videti!
Puno pozdrava i HVALA!

Darko Richter, dr. med.

17.01.2009. 18:40

Temperature i upale uha nemaju puno veze s alergijom, ali kožne promjene i bronhi (spastički bronhitis ili opstrukcijski bronhitis sa zviždanjem u grudima) da - jer to može biti ekcem il astma. Kožne reakcije na nakit i štavljenu kožu, odgovaraju kontaktnim ekcemu ili kontaktnim dermatitisu, i nemaju puno veze s alergijama koje uzrokuju atopisjki ekcem ili astmu, to su razlipčiti mehanizmi,iako u širem smislu psadaju u skupinu alergija svi skupa.
Ako je vaša pokojna mama imala "lupus", bio je to vjerojatno lupus erythematosus ili erythematodessystemicu, i to je autoimuna bolest, vrlo teška, tako da je vjerojatno u svezi s njome ili njezinim komplikacijama i umrla.

zoja

21.01.2009. 09:20

Veliki pozdrav!
Kako sam dobila Vasu poslednju poruku tako sam mojoj gici prestala davati mleko i evo koza na ruchicama izgleda mnogo bolje!!! Vise nije crvena ,ali se i dalje oseca hrapavo na dodir. Veliki problem i dalje ostaju pelene ! Tu se koza nikako ne smiruje.
Recite mi , postoji li neki mail na koji Vas mogu kontaktirati?
Zoja

Darko Richter, dr. med.

21.01.2009. 12:20

bibice@live.com

sever

22.01.2009. 08:55

Poštovanje dr. Richter

Sin mi ima sedam i pol godina i prije četiri dana su mu na Srebrnjaku radili alergološka testiranja Prick-testom. Pošto sam morala sa njim poslati baku i djeda jer nisam mogla izostati s posla(poznato???)neke informacije su vjerojatno promakle baki ili nisu ni izrečene. Stoga molim malu pomoć. Nalaz ću napisati u cjelosti, no ne trebam objašnjenje za testiranje na inhalacijske alergene jer ja sam dugogodišnji nositelj istih. Kao dijete liječila sam se u ustanovama u Crikvenici i Velom Lošinju stoga vodim život u skladu sa svojim alergijama, a tako uz mene žive i moja djeca. No prvi put se susrećem sa alergijom na hranu ili nutritivnim alergenima. Moja pitanja glase:
- da li su te vrijednosti kod mog sina velike(ne mogu nigdje naći do kojeg broja te vrijednosti idu, tj. ne znam s čim ih treba usporediti)
- da li te vrijednosti znače da tu hranu treba u cijelosti izbaciti iz prehrane, ili samo smanjiti unos, ili ništa ?
- ima li šanse da mu se odrastanjem situacija promijeni i u kojem obliku?
- što je sa piletinom koju hrane sa ribljim brašnom (ako pravilno razmišljam???)
- što znači ---Negativna proba----(ako je to uopće važno?)
-zašto lijekovi kroz aerochamber (prvi put tu napravu vidim, a uzimala sam Ventolin u djetinjstvu)?

Vjerojatno trebam naglasiti da on nema nikakvih simptoma kada jede bilo što. Na testiranju smo završili zbog dvogodišnjeg konstantnog kašljucanja, te teških napadaja jakog kašlja pri svakoj prehladi što me asociralo na moje tegobe te sam posumnjala na alergije, no nisam očekivala ove na hranu. Tu sam zatečena jer jaja, mlijeko i prerađevine od brašna su osnova prehrane.
Preporuka je 125 mcg 2x1 potisak Flixotide(kroz aerochamber) i Ventolin po potrebi. Rast titrovi poslani su u laboratorij.

S poštovanjem roditelji Sever

Testiranjena nutritivne alergene Prick-testom: Histamin=12, negativna proba=0, jaje=2, mlijeko=3, pšenično brašno=3, oslić=3, tuna=2, kukuruzno brašno=2, pastrva=3mm, a ostali alergeni soja kikiriki,sezam - su negativni.

Testiranje na inhalacijske alergene: Histamin=12, Negativna proba=0, Derm.pteronyss=6, dlake psa=4. dlake mačke=6, pelud trave=7, Ambrosia elatior=10, breza=4, lijeska=4mm, a ostali alergeni Derm.farinae, Artemisia vulgaris, Alternaria, Cladosporium - su negativni.

Dg.
j31 Kronični rinitis, nazofaringitis i faringitis
j30 Vazomotorni i alergijski rinitis
j40 Bronhitis, nespecificiran kao akutni ili kronični

Darko Richter, dr. med.

22.01.2009. 16:20

Ne moram odgovarati na vaše brojne upite, jer, jednostavno, sin vam nema nikakvu nutritivnu alergiju.
Alergičan je na: pelud ambrozije i trava, grinju, dlaku mačke, a pitanje je da li je alergičan i na dlaku psa, odnosno brezu i lijesku.
Imati alergiju ne znači i biti bolestan, a koju, evenutalnu, bolest ima, koja bi se mogla bazirati na alergiji, ovisi o njegovim simptomima. Ovako, kako ste opisali, može imati sve i ništa. I u dijagnozama koje ste prepisali stoji sve što može stajati kao neka neodređena dijagnoza: i rinitis, i sinuitis, i "bronhitis" (astma?), tako da meni to ovaj čas ne znači puno, ili skoro ništa.
Dobavite nalaze RASTova (specifični IgE), pa se možemo vidjeti u Poliklinici Alergovita (www.alergovita.hr), utorkom ili četvrtkom od 17-20 h. Nazvati na tel. 091/7275-469.

zoja

24.01.2009. 11:20

POZDRAV!
Molim da kada budete u prilici proverite poshtu na bibici.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.01.2009. 14:40

Jesam, i već sam odgovorio.

zoja

29.01.2009. 15:40

Pozdrav!
Ponovo ja, nazhalost.
Opet imamo problema sa kozhom na genitalijama, molim vas recite mi koliko puta dnevno i koliko dugo smem detetu mazati TRIDERM kremu?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

29.01.2009. 16:05

Dvaput dnevno kroz 3-5 dana.

zoja

29.01.2009. 18:10

Hvala

Darko Richter, dr. med.

30.01.2009. 18:25

Zašto hvala? Je li to isto ne piše u uputi uz lijek?

zoja

01.02.2009. 20:20

Krema dolazi bez uputstva, samo kutija na kojoj pishe sastav , datumi proizvodnje i isteka, a za upotrebu konsul. lekara. Da nisam morala pitati , ne bih Vas GNJAVILA!
Stoga josh jednom hvala!

Darko Richter, dr. med.

01.02.2009. 20:55

Ako je tako, onda to znači da su tamo stvari postavljene na svoje mjesto.To mi miriši na francusku ili američku školu. U uputi uz lijek ne bi trebalo pisati ništa što zbunjuje laike.

zoja

02.02.2009. 09:30

Hahahahahahha ahahhahahh, da , pretpostavljam da ste upravu!
Inache , danas nam je bio peti i poslednji dan mackanja dotichnom kremicom i "uopshte nam nije bolje " i "kozha uopshtei ni najmanje nije zdrava i rozikasta kao ranije" !!! puj,puj,puj hahahahahahhahahhah
Samo nek tako ostane!!!
Puno Vam hvala !
Pozdrav!
Zoja

zoja

27.02.2009. 09:25

Pozdrav!
Molim da mi odgovorite na sledeche pitanje.
Da bi se uradili bilo koji alergo testovi sme li dete biti bolesno i pod terapijom antibioticom, ibuprofenom, mucoliticom , fluimucilom i aeriusom. Ako ne ,koliko dana treba da prodje od terapije da bi se uradili teestovi?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

27.02.2009. 14:50

Čim se rade neek pretrage, to podrazumijeva da je dijete zbog nečega bolesno, inače, zašto bi se radile pretrage? Za kožne alergološke testove dijete ne bi smjelo barem 5 dana dobivati Aerius, iako neki kažu da je i 2-3 dana pauze dosta. Ostali lijekovi ne smetaju, a, ako se radi alergološka obrada iz krvi, ne smeta čak niti antihistaminik (Aerius).

zoja

04.03.2009. 09:30

Pozdrav!
Sutra vodim decu na testiranje, stariji sin (tri godine) kozhno, a mladji (godinu i chetiri mes.) putem krvi (rekli su mi da se tako maloj deci ne radi na kozhi).
Da li su potrebne neke posebne pripreme ?
Mogu da doruchkuju,piju vodu itd. ili ima neshto shto ne sme da se radi?
Koliko su ti testovi pouzdani i u chemu je razlika izmedju kozhnih i putem krvi?
Hvala