Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


astma u trudnoci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasnica

17.06.2008. 10:10

imam 31godinu. U 7.godini dijagnostikovan mi je hronicni bronhitis, mada ga vecina lekara dijagnostikuje kao astmu. Nikada nisam koristila lekove za kontrolu astme, samo ventolin ili berodual po potrebi. Trenutno sam u 16.nedelji trudnoce, vec 2-3 nedelje mi je pogorsano stanje, koristim berodual ili ventolin, na svakih 6-8 sati, po receptu. Lekar mi je prepisao eritromicin, aminofilin, jos neki inhalator i berodual. Berodual sam nastavila da koristim, jer sam se mnogo ranije informisala o inhalatorima u trudnoci, mada sada ni u to nisam sigurna, a ostale lekove nisam smela da uzimam. Pre 2 nedelje sam radila analizu krvi i double test, rezultati su u granicama normale, double test pokazuje rizik od 1:9500, ginekolog kaze da je sve u redu. Drugi pulmolog mi je pored beroduala prepisao alvesco, sa napomenom da je to bezbedno. Ni taj lek nisam smela da koristim. Stanje mi je pogorsano, curi mi nos, kijam i otezano disem, a bojim se da ukljucim jos nesto u terapiju jer ne znam koliko je bezbedno, a sa druge strane se bojim da neuzimanjem lekova mucim bebu zbog nedostatka kiseonika.

Darko Richter, dr. med.

18.06.2008. 00:25

Ne znam zašto ne biste "smjeli" uzimati inhalacijski kortikosteroid. Za trudnoću je budesonid (Pulmicort, Tafen) oznhačen kategorijom "B", tj. na temelju nekontroliranih izvješća on se u trudnoći smatra korisnim, dok je Alvesco teorijski još sigurniji, jer niti ne dolazi u aktivnom obliku u krovotok. Osim inhalacijskog steroida, trebate po potrebi uzimati Ventolin. To bi bilo sve.
Sve, ako znate inhalirati lijekove. Ako to ne znate, lutat ćete u beskraj, a možda i još više zakomplicirati trudnoću.
Najbolje je da lijek naučite inhalirate preko Voluamtica (budesonid i Ventolin), ili Aerochamber-a (Alvesco).

Magdalena77

01.11.2008. 18:30

Poštovani doktore Richter,
Imam 31 godinu , prije 10 godina ustanovljena mi je astma, rinitis ,hronicni bronhitis i alergo test je pokazao alergiju na ; Polen korova,ambrozija,grinje,dlaka zivotinje,na odredjenu hranu kao sto je kostunjavo voce....

Prvi simptomi su se pojavili prije 10 godina, kratki udisaji , zarenje u plucima ali bez kaslja.
Zavrsila sam u bolnici u Tuzli , na otpusnici pise constitutio atopica.
U to vrijeme sam koristila histazol i kalcijum , ventolin ( koji sam lose podnosila) zamjenila za aminofilin,takodje i hiposenzibilizaciju na dlaku zivotinje koja je traja godinu dana .
Napominjem da u kuci ne drzimo nikakve kucne ljubimce.
Nakon godinu dana astma se povukla ...Ali sam i dalje imala problema sa sinusima tako da sam koristila kapi operil bez kojih nisam mogla ni jedan jedini dan.
Tacno dvije godine , i moram napisati da mi je kapi za nos bilo tesko ostaviti ,mozda i teze nego cigarete.


Ove godine ,tacnije u maju alergija ili astma , ni sama ne znam sta me vise muci se vratila...
Ja nemam tipicne simptome astme; kaslja,iritacije u grlu ili skripanja pistanja u plucima ,moji simptomi su kratak udisaj , i zijevanje kao da sam pospana, nekad je taj kratak udisaj toliko kratak da nakon nekog vremena osjecam nesvjesticu , zarenje u plucima i u prstima i lupanje srca ...

Po preporuci pulmologa , uzimam atrovent , serevent inhaler i letizen,aminofilin jer ventolin mi jako lose utice na srce ...takodje kalcijum,vitamin c, noni sok i sve mogudje dodatke prehrani i vitamine kako bih ojacala imunitet ...

Krvna slika je uredu , snimak pluca je uredu a i spirometrija nije zabrinjavajuca ...
Takodje sam na hitnoj primila intravenozno urbason, iako , doktori koji poslusaju moja pluca kazu da ja disem normalno , dok ja imam osjecaj da zrak uopste ne ulazi u pluca.

I pored svih ovih lijekova imam teskoce pri disanju , i najvise me nervira cinjenica da moram paziti kada sam udahnula a kada to nisam , noc mi donosi nespokoj i sama pomisao da moram leci je teska jer je tada jos teze disati ...

Da li uz sve ovo postoji mogucnost da se na neki nacin , drzanjem astme i alergije pod kontrolom nadam trudnoci.
I da li smijem koristit navedene lijekove...izbjegavam alergene , (prasinanje i usisavanje sam prepustila muzu)
Uz sve ovo najgori je strah da beba nece dobijati dovoljno kisika , i sta raditi ako dobijem napad ...
Doktori u Bih i nisu savjetodavni i nijedan dosada mi nije izasao u susret u vidu savjeta kako , koje i koliko cesto smijem koristiti lijekove za astmu u trudnoci ...
Na nekim forumima citam da se u prvom tromjesecju ne smije koristiti nista,na nekima da se smije ,stoga mi ostaje samo da pretrazujem internet portale i nadam se odgovoru.
Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

01.11.2008. 20:30

Alergiju imate, a pitanje je da li imate i astmu. Općenito, niti vama to nije jasno, opis smetnji kako ih vi stavljate krajnje mi je upitan.
Ja ne znam kakva je to dijagnoza Constitutio atopica. Vi morate pitati svojeg doktora i, pogotovo, pulmologa: Imam li ja astmu?
Ako je odgovor "da", onda uzmite inhalacijski kortikosteroid, npr. Tafen Novolizer, dvaput dnevno po 1 ili2 udisaja. Uz to, po potrebi, Ventolin 2 udisaja iz pumpice.
Trudnoća najviše ovisi o mužu. Možda bi bilo bolje da vi opet preuzmete usisavanje, a on se pozabavi pravim stvarima.

milovana

02.03.2010. 15:00

Poštovani Dr,

Imam 26 godina i u 8. sam nedelji trudnoće. Astmu imam od 6. godine, koristila sam dosta lekova i pumpica, nekada mi je bolje a nekada se samo pogorša stanje. Do pre nedelju dana nisam imala gušenja, međutim počelo je da me guši, otežano dišem, svira mi u plućima. Ginekologu sam rekla da sam asmatičar i da koristim pumpicu ali mi je ona rekla da je izbegavam i ako mogu da je ne koristim. Zvala sam mog pulmologa kod kojeg idem na kontrole i on mi je rekao da se pumpice mogu uzimati u trudnoći bez problema. Prvo sam se plašila ali na kraju kada više nisam mogla da izdržim ja sam uzela Berodual. Mene zanima da li mogu i u prva 3 meseca koristiti pumpicu, inače dr mi je prepisao i Alvesco koju ne koristim jer je kortikosteroid? Zbunjena sam jer ginekolog kaže da ne koristim a pulmolog da mogu bez problema. Da li je Berodual takođe bezbedan u trudnoći i da li može naškoditi plodu?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

04.03.2010. 18:00

Trebate stalno uzimati Alvesco, a po potrebi Ventolin. Nikakvi Berodual.

milovana

09.03.2010. 23:15

Hvala Vam na odgovoru.
Počeću da uzimam Alvesco i Ventolin, Molim Vas, recite mi još samo ovo: pošto sam par puta prošle nedelje uzela Berodual, da li to može naškoditi plodu? Sada sam u 9. nedelji i sve je ok.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

10.03.2010. 13:15

Ja ne razumijem ova pitanja. Što je bilo, bilo je. Da li bih vas gnjavio s time da Berodual zamjenjujete Ventolinom, kada ne bi za to bilo razloga? Razlozi se izražavaju kao rizici, a rizici kao postotci nekog neželjenog događaja. Prema tome, da li je ono prije naškodilo ili ne, potpuno je sada neuhvatljivo i nerelevantno.
Vi se morate najprije brinuti adekvatno za sebe, da bi djetetu koje nosite bilo dobro. To je bila bi mojeg odgovora. A, ponavljam, što je bilo, bilo je.
A to je da uzimate ciklesonid (Alvesco) ili budesonid (npr. Tafen, Pulmicort) kao trajnu zaštitu od astme, a po potrebi Ventolin. Već me zasmetalo u vašem odgovoru ovo: počet ću uzimati Alvesco i Ventolin. Ne uzimaju se oni u istom redu. Alvesco stalno, Ventolin (valjda kao i Berodula) PO POTREBI. Ako je ta potreba stalna, onda nešto nije u redu s uzimanjem Alvesca: ili ga ne uzimate, ili ga uzimate premalo, ili ga ne znate korektno udahnuti. Za taj slučaj treba čnabaviti pomagalo za inhalaciju Aerochamber, a na taj isti možete primjenjivati i Ventolin (kada i ako bude potrebe). Nije skup.

maggie

03.08.2010. 19:30

Poštovani dr. Richer

Imam 33 god i prošle godine mi je dijagnosticirana alergijska astma. Kako kod prve trudnoće prije 9 god nisam imala tih problema, a sada planiram trudnoću doktorica mi je preporučila umjesto Alvesco 160 inhaler, da uzimam Tafen Novolizer 200 prašak za inhaliranje i to od početka planiranja trudnoće pa na dalje. Zanima me da li je to potrebno obzirom da vidim da Vi preporučujete Alvesco i za vrijeme trudnoće

Hvala

Darko Richter, dr. med.

03.08.2010. 21:45

Tafen je budesonid, koji ima preporuku ranga B u Americi za uzimanje tijekom trudnoće. To znači da postoje izvjesne, pojedinačne studije ili praćenja koji ukazuju da je lijek siguran u trudnoći. (Kategroja A bila bi arguentirana pravim palcebo kontroliranim kliničkim pokusima).
Alvesco, niti drugi inhalacijski kortikosteroidi nemaju tu preporuku.
Međutim, teoretski, Alvesco koji sadržava ciklesonid, a ciklesonid uopće nije aktivni lijek, nego se u bronhalnim stanicama aktivira u desciklesonid, trebao bi biti najmanje jednako siguran. Teoretski, jer nema podataka. U uputi uz lijek stoji samo to da se treba tretirati kao kortikosteroid, i odvagnuti korist i moguću štetu, te uzeti samo onoliku dozu koja osigurava optimalni odnos dobrobiti i moguće štete.
Vaša doktorica postupila je medicinski i pravno korektno.