Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


PULMYCORT ili TAFEN


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

plumeria

05.11.2010. 13:20

Poštovani dr.med. Richter.
Imam djevojčicu koja će za 1,5mj biti pune 4 godine. Od prvog mjeseca života često je dobivala obstr. bronhitise, utvrđena je alergija na aeroalergene i određenu hranu, te je na kraju postavljena Dg. Asthma Bronchale pretežito alergijska asthma i Rhinitis allergica. Na terapiji je Flixotide 50 2x2 udaha na BH, Aerius 1 x 3,5ml, Ventolin po PP 2-4x2pot., singulair mini granule trošila je 1god. i sad je pauza već 3.mj. Ove godine u periodu od 1. do 4. mjeseca 13 puta imala bronh.opstr. i jednom laganu upalu pluća, više puta liječena po principu dnevne bolnice. Svaki povratak s mora završavao je na ventolinu ( slavonija je mjesto stanovanja). Vi ste nam preporučili Pulmicort respule početkom godine, zvala sam istu ljekarnu na Dolcu, rekli su da moram založiti taj privatni recept (ostaje trajno njima, a ja moram tražiti novi kod nove nabavke lijeka), pa smo nabavili nekoliko respula od poznanice . Ono što mene zanima,budući da je unazad 1,5 mj više puta imala krize, tipa otežanog disanja i kašlja, jest postoji li razlika između lijeka Tafen i Pulmycort. U privatnoj ljekarni u Osijeku rekli su nam da je Tafen aerosol istog sastava kao i Pulmicort respule, tj.budesonid je djelatna tvar, spada u antiastmatike i inhalacioni je kortikosteroid koji se koristi uz Ventolin, jedina razlika je to da Tafen postoji na našem tržištu i izdaje se na liječnički recept a Pulmicort je lijek iz uvoza. Molim vas za savjet, da li je Tafen onda primjeren za djevojčicu od 4god. i 13 kg? Te ako vi podržavate i ovaj lijek kome se trebam obratiti za recept budući imam samo vaš bijeli privatni recept za Pulmicort respule iz Alergovite, i da li je princip doziranja isti?
Zanima me također da li bi trebali uključiti Singulair mini granule ponovo, naš pedijatar je za to ,ali pulmolog bi još sačekao?

Hvala vam još jednom na ukazanoj pažnji i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

05.11.2010. 14:05

Pulmicort i Tafen sadrže jedan te isti budesonid. Baš kao što ćevap i šnicl sadrže jednu te istu svinjetinu. Ako možete pojesti šnicl, ne treba vam mljeveno meso. Ja Pulmicort Respule obično savjetujem kod laringitisa, a vrlo rijetko i kod astme, tako da ne znam o čemu govorite ovaj čas.
Očito nije dobro kontrolirana, a to je najvjerojatnije jer ne uzima terapiju, bilo da je riječ o neredovitosti, bilo da je riječ o tehnici udisanja.

plumeria

05.11.2010. 20:30

Poštovani doktore, nije mi jasno čemu ovakav ton.

Obraćam se vama jer ste i vi sami u poliklinici Alergovita djetetu dijagnosticirali DG: Asthma ALLERGICUM J45.0 i na istom papiru u okviru mišljenja i preporuka napisali: Preporučam davati trajno Flixotide 50, 2x1 + Singulair mini 1 vrećicu. Po potrebi Ventolin 2 potiska na BH svakih 4-6h, s time da povisi odmah Flixotide 50,na 4x2. Alternativno, u slučaju obstr.bronhit.,dati Pulmicort Respules 0,5mg/2ml + Ventolin 2mg/0,4ml, zajedno uz dodatak fiziološke otopine preko elektr.inhalatora, 1-3 puta u danu kroz 1-3dana;uz ovo teče normalna terapija Flixotide 50, 2x1 + Singulair Mini 1x1. Preko ljeta moguća pauza.

Ne sumnjajući u vas, mislila sam ako ste vi preporučili terapiju normalno je da ću se vama obratiti za mišljenje oko alternative za istu, eventualno da mi kažete da ste s razlogom preporučili Pulmicort, a ne Tafen. Sada sam zbunjena jer se pitam da li sam pogriješila što sam koristila Pulmicort kod obstr. bronhitisa?

Što se tiče uzimanja terapije uzimamo ju redovito i to zadnje 3godine, mada,zbog čestih opstrukcija, i sama sam posumnjala u problem sa tehnikom udisanja jer lijek dajemo na BH pa sam naručila AEROCHAMBER koji je daleko praktičniji. U dogovoru sa doktorom sam htjela da provjeri da li djete pravilno udiše kroz Aerochamber i BH, potisak-više udaha pa drugi potisak-opet više udaha ,i čini se da tu nebi trebalo biti problema. Problem je po njegovom mišljenju, a i vi ste rekli slično, u prikrivenim elementima virusno induciranih bronhopstrukcija, kojima u ovom kišnom dijelu godine i zimi teško odolijevamo. Kako je djete s lošim imunitetom bakt. i virusne infekc. su kod nas češće u ovo doba.
U sve sam posumnjala, pa eto i u sebe, ali naš dragi dr.nas je uvjerio kako bi djevojčica, da je problem kod uzimanja lijeka imala problem tijekom cijele godine jer se paleta alergena na koje ona reagira(peludi stabala, trava, i korova) širi kroz sva godišnja doba počevši od ranog proljeća pa do evo početka 10.mj.završava s ambrozijom ,a počinje jače grinja i prašina, te reakcije na promjene toplinu/hladnoću zraka, promjene vrenmena (vjerojatno je problem tlak zraka), magla, pretjerana vlaga u zraku.

Unatoč tonu zahvaljujem se na odgovoru, i nadam se da ćete mi sada konačno pokušati pomoći i reći da ili ne uopće koristiti PULMICORT, ili TAFEN? Konačno kako kažete i šnicl i ćevapi su isto meso, stvar je u prezentaciji i serviranju. Nije li tako?

Darko Richter, dr. med.

05.11.2010. 22:00

Draga i predraga gospođo,
Ako vam netko želi dati Tafen, neka izvoli, to je isto kao i Pulmicort (budesonid). Samo, kada vam ga da, neka vas i nauči kako se on inhalira djetetu od 4 godine.
Sada ja ne razumijem niti vaše prvo pitanje, niti drugo, niti ton. Jeste li ikada u ruci držali Tafen? Ako niste, uitipkajte u Google i pregledajte slike.
No, idemo dalje. U ovom sam slučaju astme, a koji ste podatak ste u prvom pitanju preskočili (prešutjeli), ordinirao Pulmicort i Ventolin na inhalator, jer, očito to ste već imali kod kuće, i vjerojatno sam stekao utisak da u to vjerujete više nego u druge načine udisanja lijeka, a Pulmicort dat na taj način, može izvući dijete iz opstrukcije, bez da se trči na injekciju SoluMedrola.
Tako da, uza svu obazrivost koju sam pokazao prema vama i vašem djetetu, nikako ne razumijem vaš ton.
Moj je odgovor bio jasan, i nimalo nije spadao u "ton". Ali, čim ste vi osjetili neki "ton" u mojem odgovoru, pomišljam da vam pitanje i nije bilo sasvim iskreno, pa ste malo preosjetljivo reagirali. Naime, nikako mi nije jasno da ste postavili to pitanje, a da, iz pozadine izbija kako vi o tom Tafenu dosta znate.
Ponavljam vam: hoćete li nekome bez zuba dati da jede karmenadl, ili isto, ali kao mljeveno meso? J eli dijete od 4 godine, isto što i dijete od 12 godina?
Bit ću sasvim iskren. U vašem se pitanju može iščitati ovo: doktor, dali ste mi Pulmicort, jer ste možda potkupljeni od firme, pa niste ordinirali Tafen, makar je to isti budesonid, a k tome ide na recept. Ja sam vam na tu provokaciju odgovorio sasvim mirno, i zorno. No, ta zornost je vas ubola. Ali, to nije moj problem. Usput, u životu sam imao popularno rečeno "bezbroj" honorara na ime suradnje s različitim farmaceutskim tvrtkama, ali s ovom, koja proizvodi Pulmicort, baš nikada: niti honorar, ugovor, dar, sponzorstvo kongresa. A unatoč tome smatram da su Pulmicort Respule jako dobro rješenje za neka stanja u respiratornoj medicini.

plumeria

06.11.2010. 12:55

ispričavam se ako sam vas uvrijedila, nije mi bila namjera. Nisam bila iznervirana, ali sam odgovorila na taj način jer sam dobila dojam da je vas iznerviralo moje pitanje. Nemam skrivenih motiva niti sam pomislila na honorare ili sl. Razumijem da ste vi zatrpani porukama pa ste previdjeli da sam vam još u prvom postu navela da djete ima astmu, a nikako nisam željela djetetu dati nešto što vi nebi odobrili. U krajnjem slučaju zato sam vas i pitala, jer i sama sam tražila na internetu i vidjela da je pulmycort preporučen za djecu od 12.mjeseca do 8.godine, a za Tafen nisam pronašla niti jedan meni koristan podatak. Sada mi je sve jasno iz vašeg odgovora i sasvim sigurno ću i dalje koristiti Pulmicort. Pitanja sam postavila samo, i jedino, iz razloga što me ljekarnica ispreskakala da zašto kupujem lijek koji pod drugim imenom dobijem na recept. Cijenim vas kao specijalistu, s povjerenjem slijedim vaše savjete i pozdravljam vaš pomalo otkvačen pristup pacijentima.

Lijep pozdrav, hvala na uvijek korisnim savjetima i još jednom oprostite ako sam vas povrijedila.

Darko Richter, dr. med.

06.11.2010. 19:20

Možete svojoj ljekarnici prepričati ovu prepisku. Pitajte ju, onako usput, da li je obilaze predstavnici Tafena, ili Pulmicorta. Pratite pogled, boju lica, glas, kao jedna vrsta detektora istine. A, objektivno, mogli biste preispitati i svoje namjere. Jer, bez obzira što najvjerojatnije nisu bile smišljeno zle, vi ste uzeli zdravo za gotovo ono što je rekla nekakva ljekarnica i mene pozvali na red. Odakle vam taj automatizam? To biste trebali riješiti, sami sa sobom.
No, da se vratimo na početak: ako dijete ima recidive opstrukcije, unatoč terapiji Flixotide 50, 2×2 ili1 + Singuilair Mini, onda tu nešto nije u redu i to treba riješiti. Baremja tako mislim.

plumeria

10.11.2010. 11:55

Hvala Vam još jednom na odgovoru i savjetu. Zaista mi je zao ako sam vas uvrijedila, ali zaista, kad god sam u nekoj dilemi, bilo mišljenja liječnika, evo sad i ljekarnika, ili uvođenja neke terapije,uvijek se obraćam vama jer smatram vaše mišljenje kao pečat. Istina je da nešto nije u redu. Djete ne troši Singulair već tri mjeseca, jer je pulmolog nakon 13mjeseci uzastopnog korištenja napravio pauzu. Nakon Thalassoterapije zaista se stanje popravilo, a Pulmicort mi nije trebao hitno u ovom trenutku, jer djete nije u akutnoj fazi bolesti, nego kao rezerva za nadolazeći val viroza i ostalih zimskih beštija. Nadam se da mi neće trebati kao prošle zime ali ne mogu se dovesti u situaciju da u 3 mjeseca od 13 puta obs.bronch.10puta djete završi na hitnoj i jednom s upalom pluća. Malo je problem bila naša pedijatrica koja je uvijek čekala da djete dobije bronhitis pa tek onda uvodila ventolin bez obzira što je riječ o malom astmašu, mi sada znamo da kod svakog težeg disanja i žešćih napadaja laringealnog kašlja odmah uvedemo ventolin i evo, za razliku od prošle godine 10. mjesec je prošao bez dexamethazon injekcije i silnih inhalacija. Za to sam vam beskrajno zahvalna jer svojim savjetima poštedjeli ste nas sati i sati boravka u čekaonici bolnice.
Hvala Vam još jedan put na svesrdnoj i neupitnoj pomoći.

Darko Richter, dr. med.

10.11.2010. 15:15

Singulair se, osim trajno, može uzimati intermitentno, tj. na sam prvi znak prehlade, može se početi davati kroz, recimo, sljedećih 7 dana. I imati dobar efekt, kao i da se daje trajno, uz uvjet da se reagira na prvu loptu.Međutim, hrvatski roditelji su uvijek pametniji od svojeg doktora. Oni obično čekaju,... oni znaju što rade, ... a onda na kontroli kažu da Singulair nije ništa pomogao.

plumeria

10.11.2010. 18:40

Ah, sto da vam kažem. Nije mi namjera opravdavati se. Ne smatram da spadam u grupu "hrvatskih roditelja koji su uvijek pametniji od svojeg doktora. Oni obično čekaju,... oni znaju što rade, ... a onda na kontroli kažu da Singulair nije ništa pomogao". Po zanimanju sam voditelj računovodstvenog sektora privatne tvrtke i kao takva smatram da oni neupućeni, kao i oni koji su u rangu ispod mene, trebaju slijediti moja uputstva da financijski sve funkcionira besprijekorno. Kao što vidite moje zanimanje je daleko od medicine i zato djete vodim na kontrolu odabranom liječniku koji nam daje uputu što i kako dalje. Liječnik je rekao prekinite Singulair i mi smo ga prekinuli upotrebljavati, iako sam ja imala osjećaj da nam pomaže. Isto je sa ostalim lijekovima. Radim onako kako mi kažu da radim oni koji bi mi to trebali reći. Vi mi sada evo kažete da se Singulair može davati trajno, a bez ikakve skrivene namjere ili namjere da vas uvrijedim ili bez da aludiram na nešto, moram reći da nam je pulmolog rekao da moramo napraviti pauzu . Zašto? ja zaista ne znam, vjerojatno svaki liječnik ima svoju metodu i pristup a roditelji slušaju i djeluju kako djetetov liječnik kaže ane propisuju si sami terapije. Ja nemam iskustva kao liječnik i kao takva slijedim upute onog u kojeg imaju najviše povjerenja. Ako vi kažete da nije bilo potrebe prekidati Singulair mi ćemo granulice ponovo početi davati. Hvala vam još jednom.

Darko Richter, dr. med.

10.11.2010. 23:59

"Vi mi sada evo kažete da se Singulair može davati trajno ... " , a ja sam rekao: "Singulair se, osim trajno, može uzimati intermitentno, ... " .
Što na to reći? Ako se ne razumijemo na hrvatskom nećemo se razumjeti ni na koji drugi način na ovom mediju.
No, da sve stavim u kontekst svakodnevnih razgovora liječnika s roditeljima svojih pacijenata, htio bih reći otprilike ovo: ja roditelju 10 minuta objašnjavam što je njegovom djetetu, a on/ona na kraju pita to isto što sam upravo objašnjavao. Ne pita neko pojašnjenje određenih nejasnoća, već, pitanje uslijedi kao da su proteklih 10 minuta na istom mjestu stajala sasvim druga dva čovjeka. A da ne pričam da, kada me roditelj odsluša, češće da, nego ne, postavi neko jako stručno pitanje, ili podpitanje kojim sasvim uspješno razori neko povjerenje koje ja, kao liječnik, pokušavam izgraditi trudeći da objasnim što je s djetetom. Ja se maksimalno pokušavam prilagoditi razini razumijevanja medicine tih roditelja, a oni me "vrate u realnost" svojim akademičarskim pitanjem. A šposlije pričaju kako im liječnici nisu ništa rekli. U zadnje vrijeme znam mlađim kolegama reći ovako: da me netko nakon prvih 20 godina medicine upitao bih li ponovno išao za liječnika, rekao bih DA, ali, nakon sadašnjih 30 godina, odgovor je jasni NE. No, izdržat ću. Neki roditelji, kada vide da su pretjerali, jer i ja imam sve kraće živce, sasvim jasno kažu (to je razmjerno rijetko, ali čuo sam to više nego jedanput): ma razumijte me, svaka vama čast, ali 99% vaših kolega gleda samo novac ... Sad, ja poznam jako mnogo kolega, i kažem vam da 99,99% živi samo od svoje plaće, a ako ima drugih prihoda, svi idu preko indiga. Roditelji bi se morali odreći tog zla koje ih sve više opsjeda, jer, ono je, barem što se tiče tih 99,99% liječnika sasvim imaginarno. Ali, postaje stvarno onda kada od toga ti isti optužitelji, roditelji, novinari, itd. naprave pojedinačnu ili opću temu. Kada će netko malo okrenuti stvari, pa izvrgnuti optužbama one, koji za novac (mito) žele za sebe prednost u zdravstvenoj zaštiti ispred ostalih 4,4 milijuna Hrvata? Možda bi onda prestale te priče o korumpiranosti liječnika, jer, na 1 liječnika koji se da korumpirati, ima najmanje 1, a možda i više osoba koje ga korumpiraju. I, po zakonu su jednako krivi. Zašto se zakon ne primjenjuje jednako? Na očigled se ne primjenjuje jednako. I sada se čudimo da nam Europa zamjere pravosuđe. Kao, mi mislimo da to Europa ne zna ili ne smije zanti, da su to naša stvari. Izgleda da će nam biti onako, kako sami to želimo.

plumeria

12.11.2010. 11:25

Poštovani, ovo je suludo, od jednostavnog pitanja napravljena je čitava rasprava, i to u krivom smjeru. Ne znam tko ili što vas je učinilo tako jarnim, jer vidim da sam došla kao zadnja kap u punu čašu. Barem 20puta pročitala sam svoj odgovor u kojem sam se opravdala da slijedim upute liječnika,što se tog područja tiče UVIJEK PITAM što mi je nejasno a nikako ne postavljam dijagnoze ili propisujem terapiju. Rečenicu da se Singulair daje trajno navela sam samo u okviru rečenice gdje objašnjavam da ga je liječnik ukinuo nakon 13mjeseci uzastopnog korištenje rekavši da je to neophodno, i da ga ne uzimam dok nam ga on ne preporuči. Nikoga nisam prozivala, niti sam aludirala na korumpiranost, ako je grijeh pitati kriva sam. Našeg pulmologa smatram daleko od korumpiranog, jer se bezkompromisno čitavim bićem predaje se svakom pacijentu. Vama sam se obratila jer sam bila uvjerena da kao liječnik pulmolog s toliko staža u struci, i uz tolike pacijente koji vam dolaze sa svih krajeva, imate daleko više iskustva. Samo to. Ništa drugo. Vjerujem da imate kratke živce, ja sam puno mlađa pa kad moram nešto objasniti 131 svom zaposleniku malo malo dobijem slom živaca, ali oni to ne vide jer sve što me pitaju ja im moram odgovoriti. Oni niti ne trebaju to znati, njihova domena posla je druge prirode. Vjerujem i da u vašem okruženju ima korumpiranih a u narodu kažu "s kim si takav si". Ja kažem da u svakom žitu ima kukolja, ali ne treba zbog toga zapaliti čitavo polje. Ne smatram vas korumpiranim, kao što ne smatram niti svakog privatnika lopovom, a upravo ih tako sve etiketiraju. Nadam se da ste sada razumjeli o čemu sam pisala, jer prenijela sam čiste misli i ne trebate tražiti kvaku ili preneseno značenje, zaista.
S štovanjem.

Darko Richter, dr. med.

12.11.2010. 15:00

I meni se kadikad čini suludim rasprava koja se razbukta na ovaj način.
Međutim, aposlutno ne želim, u ime neke laže ležernosti, prelaziti preko insinuiranih optužbi koje vire iz raznih pitanja, a tako sam bio shvatio priču o Tafenu i Pulmicortu ("što vam netko piše Pulmicort (neregistrirani -nelegalni), kada mi imamo Tafen (registrirani - legalni) !?" - tako nekako je bila misao neke ljekarnice koja vas je ponukala da mi se obratite).
Mislim da vi i niste bili svjesni insinuacije korumpiranosti u takvom pitanju, i poslije toga ste se vrlo pristojno od takve primisli distancirali.
Ali, bez obzira da li je neka riječ ili djelo bilo namjerno, ili slučajno, ako drugom nanosi štetu, taj drugi to mora neutralizraiti ako to smatra netočnim. Ništa manje, ništa više. I cijela moja rasprava iza toga je na istom tragu: nema povjerenja između pacijenata i liječnika; pacijenti se radije konfrontiraju s liječnicima, radije njih smatraju pokvarenima, a pri tome slušaju naputke bilo koga, samo da mogu uprijeti prstom u liječnike. To kod mene ne prolazi. A svima koji potpadaju pod takvo raspoloženje, preporučujem da se što prije obrate. Neće njih liječiti oni koji ih puntaju na liječnike, već ti isti liječnici. Kojeg li apsurda, zla i pokvarenosti. A opet vam ponavljam: na svakog pojedinog korumpiranog liječnika ima najmanje 1 ili više onih koji ga korumpiraju za isto djelo. Tko je tu većinski korumpiran? Statistički na 100 korumpiranih liječnika, ima najmanje 100, a vjerojatno 200-300 onih koji sudjeluju tu korumpiranju tog liječnika.
Mir vama.

plumeria

15.11.2010. 23:05

Hvala, i Vama svako dobro.