Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Spazam iz mjeseca u mjesec


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Skenderija

19.09.2009. 02:05

Poštovani dr. Richter,
Kod nas je situacija sljedeća:
Sin ima 20 mjeseci.
Sa 9 mjeseci (krajem oktobra 2008) mu se prvi put javilo otežano disanje i primio je prvi put inhalacije ventolinom i injekcije kortikosteroida. U decembru smo završili 10 dana u bolnici zbog spazma (treći spazmatični napad). Od januara ove godine dajemo mu Flixotide – ispočetka 1 x 1 puf dnevno, a negdje nakon mjesec dana povećali su nam terapiju na 2 x 2 pufa. Na preporuku liječnice početkom maja ove godine uveli smo i Singular.
Od tad otežano disanje na početku definisano kao bronhitis, a sada astma javlja se svakih 25 do 35 dana, a jedan put se javilo i ranije, te mora da primi ili ranije injekcije ili u posljednje vrijeme Medrol tablete.
Uvijek počinje curenjem nosića koje traje par dana, zatim počne kašljucati dan-dva nakon čega slijedi spazam. Počinje plićim disanjem, nečim što liči na pucketanje a najbolje ga čujem kada doji (kao da je to pucketanje u nosiću), a onda počinje i škripanje u plućima koje se može nekad čuti, a nekad osjetiti pod rukom, počinje upotrebljavati trbušnu muskulaturu pri disanju...
Sada kod kuće imamo medrol tablete, i ako se to javi u toku noći probamo sa inhalacijom ventolina u fiziološkoj da mu olakšamo, a ako ne uspije (nikad nije uspjelo) uvedemo mu medrol – 2x10mg (na preporuku liječnice), a onda ga ujutru vodimo na kontrolu. Ispostavilo se svaki put da mu je zaista bio potreban, i obično ga mora uzimati oko 5 dana dok se stanje ne sanira. Trenutno je opet pod medrolom, sada 2 x 2,5 i ¼ tablete od 4 mg (težak je oko 11,5 kg).
Rođen je na vrijeme, težina 4,150 kg. Apgar 10. Bijele je puti i nakon rođenja imao je neki osip po koži za koji je jedna dr rekla da je atopični dermatitis, a druga da nije ništa posebno. Prošao je samo uz mazanje Aderma kremom za atopičnu kožu. Ponekad mu se javljaju manji osipi (prilikom vrućina) koji prođu sami od sebe i koji ga, čini se, ne svrbe. Kada nema spazma, pun je energije i uvijek nasmijan, tako da se svaki put nadamo da je prošli spazam bio i posljednji.
Ukupni Ige je u redu. Alergo testovi su negativni. Jučer smo uradili i kloride u znoju i nalaz je u redu (30)Moj otac, sestra i dva rođaka su prema pričama imali jake spazmatične napade u djetinjstvu koji su nestali.
Ima sestru koja ima skoro 4 godine i koja ide u vrtić.
Čini mi se da se vrtimo u krug (terapija Flixotide i Singular kao da nema nikakvog efekta) iako smo pod stalnim nadzorom ljekara (Doma zdravlja i Pulmološkog savjetovališta). Tražimo Vaš savjet.
Hvala puno.

Darko Richter, dr. med.

19.09.2009. 14:55

Ima ili virusno inducirane bronhoopstrukcije, ili alergijsku astmu. Da je prvo, vidjet će se još prijepolaska u školu, jer će se napadi smanjiti i do dobi od 6-7 g.potpuno izgubiti. Da je drugo, vidjet će se po alergološkim testovima koje bi trebalo ponoviti za oko 12 mj.
No, sada, dok to nije jasno, najbolja je terapja Flixotide 50, 2×2 na Babyhlaer + Singulair granule 4 mg, svaki dan, od septembra do juna. Na moru ili preko ljeta može pauza. Ventolin 2 potiska na Babyhaler, po potrebi, u bilo kojem času, s razmakom od 4-6 h od eventualnog prethodnog davanja Ventolina.
NAJVAŽNIJE OD SVEGA: obustava pušenja. Ništa ne koristi samozavaravanje da "pušimo na balkonu", ili "u drugoj sobi", ili uopće na pušimo kod kuće, iako kupujemo 2 kutije cigareta dnevno". To ne koristi. Koristi samo kada se novac za cigarete stavi u posebnu škrabicu.

Skenderija

20.09.2009. 18:00

Hvala vam puno na brzom odgovoru.
Na terapiji je i Flixotide i Singular koju ste naveli, a spazma ga uvijek pokušamo osloboditi inhalacijim ventolina u fiziološkoj na inhalator, međutim to nam nije do sada pomoglo (počet ćemo sada to raditi putem babyhalera kako preporučujete)
Ni muž ni ja uopće ne pušimo, niti iko puši kod nas u kući, niti idemo u kuće gdje se puši, a ipak dječak svaki mjesec dana (25 do 35) mora primiti pored redovne terapije i ili injekcije kortikosteroida ili 5 dana tablete medrol (tako i cijelo ljeto iako smo tri puta išli na more, dobio bi spazam i tamo, nakon curenja nosića).
Tek je deveti mjesec, a on je već 8 puta morao primiti i injekcije/medrol. Postoji li način da se to prevaziđe, uz, razumljivo, obavezan nastavak redovne terapije?

Darko Richter, dr. med.

20.09.2009. 21:20

Nije mi jasno da je dobivao Flixotide bez Babyhalera. Kao se to radi?
Ako ste to radili bez Babyhalera, onda je sasvim normalno da nema uspjeha. Nije mi jasno da vam to nije jasno.

Skenderija

21.09.2009. 11:20

Malo nerazumijevanje:

Vi preporučujete Ventolin 2 potiska na Babyhaler, po potrebi, a mi smo mu do sada ventolin davali po potrebi preko inhalatora, tako da se uvođenje babyhalera odnosilo na davanje ventolina.

Pod redovnom je terapijom je Flixotide 50, 2×2 na Babyhlaer naravno + Singulair granule 4 mg svaki dan, a i dalje svaki mjesec dana (25 do 35) mora primiti pored redovne terapije i ili injekcije kortikosteroida ili 5 dana tablete medrol (već osam puta ove godine). . Postoji li način da se to prevaziđe?

Darko Richter, dr. med.

21.09.2009. 14:30

Sasvim sigurno ne uzima Flixotide kako treba.

Skenderija

22.09.2009. 01:05

Ponovo procitali uputstva i krecemo ispocetka da pazljivo gledamo da li je je Flixotide usao u babyhaler i da li rade obje valvule odnosno da li je napravljen vakum.
Zvuci kao racionalno objasnjenje. Nadamo se da cemo ovim rijesiti mjesecne spazme bez injekcija/tableta medrola.
Hvala jos jednom.

Darko Richter, dr. med.

22.09.2009. 10:25

Najvažnije je dobro protresti pumpicu.
Zatim je najvažnije prisloniti masku na NOS i na USTA djeteta. I pratiti da li se zalistci miču dok dijete diše. Ako se miču, znači da ih miče struja zraka, i da dijete udiše. Za vakuum još nikada nisam čuo u svezi s udisanjem iz pumpice. Što vama znači vakuum. Čim se vi time bavite, znači da niste shvatili kako se lijek iz pumpice treba naći u plućima.

Skenderija

22.09.2009. 11:25

Voljela bih da nisam do sada dobro shvatila i da je to razlog sto jos nismo prevazisli mjesecne spazme, jer onda cemo to sada uciniti.
Maska na lice (obuhvaceni nosic i usta) treba da bude cvrsto prislonjena da bi se valvule micale i da bi dijete udisalo potiskom rasprsen Flixotide u babyhaleru, prethodno naravno dobro protresen. Ja sam to, mozda pogresno, nazvala vakumom.
I dalje ne vidim nista novo u nacinu davanja, ali cinjenica je da nismo previse obracali paznju da li se valvule pomjeraju - podrazumijevalo nam se da se pomjeraju, jer smo mu masku stavljali prema uputstvima.
Medjutim, vrlo lako moguce da nismo uvijek bili dovoljno precizni sto sada ispravljamo, jer sada sve to isto radimo samo puno pazljivije i utvrdimo da se obje valvule pomjeraju odnosno da djecak udise lijek.

Darko Richter, dr. med.

22.09.2009. 14:20

Doza: Flixotide 50, 2×2 potiska.

Skenderija

07.10.2009. 09:15

Poštovani doktore Richter,

I pored redovne terapije i njenog pravilnog davanja dječak je sinoć počeo otežano da diše.
U petak (2.9) sestri mu je procurio nosić. Dva dana smo gledali da ih držimo razdvojene, ali u nedjelju naveče i njemu je počeo curiti nosić i počeo je pliće disati.

S obzirom da je u nedjelju bilo tek 13 dana od kad je primio zadnju dozu tableta medrola, počeli smo mu davati ventolin na osam sati preko babyhalera. U ponedjlejak ujutru ga je poslušala profesorica u Pulmološkom savjetovalištu, rekla da ništa ne čuje, ali pošto kod njega znamo tok da nastavimo sa ventolinom i po potrebi povećamo Flixo na 3 x 2 pufa. U ponedjeljak i utorak cijeli dan izgledalo je da je bolje da bi sinoć oko 19 sati počeo otežano da diše i pod rukom sam mu mogla osjetiti zviždanje u plućima.

Sa osnovnim ciljem da ne završimo na pedijatriji niti pulomologiji gdje mu uvijek ili daju injekcije urbazona ili nama kažu da mu dajemo tablete medrola 5 dana (nemaju evidencije u kojim intervalima i kako često to prima), našla sam vaše odgovore meni i nekim drugim roditeljima i pokušavam ih primijeniti:

2 potiska Ventolina na svaka 4 sata (poslije 4 sata vraća se otežano dosanje, kao da hvata zrak)
Flixotide 50 smo mu dali 8 potisaka noćas u 2 sata, jer smo pročitali Vašu opću preporuku za Flixotide da je dozu u akutnom stanju moguće povećati i do deseterostruko od osnovne doze (njegova je 2x2 pufa, Flixo 50).

Molim opet Vaše preporuke u vezi sa ovom procedurom u akutnom stanju.

Napomena: sa davanjem redovne terapije preko babyhalera nemamo problema, jer dječak bude budan pa mu pustimo snimak sa kamere da gleda, on leži i miruje i dobije preporučenu dozu bez problema.
Međutim, kada se to dešava u noći pa se probudi, plače i otima se. Naravno, nije problem ga savladati i čuvati dok ne primi dozu, ali da li to raditi – jer se dodatno uznemiri ili...

Da li uzeti Flixo od 125 mcg (ili neki drugi) pa u akutnom stanju davati vise potisaka od 125 umjesto 8 od 50 mcg odnosno koje su maximalne dozvoljene doze za dječaka od 22 mjeseca sa malo manje od 12 kg?

Hvala još jednom na Vašem vremenu.

Darko Richter, dr. med.

07.10.2009. 10:25

Te povećane doze su toče, iako nisu lsužbene. On može uzeti do 1 mg (1000 mcg, ili 20 puffova Flixotide 50, na dan; no, onda bi bilo lakše da imate Flixotide 250, i dajete 3 puffa, ili Flixotide 125 i dajete 8 puffova). Ventolin ide po dva potiska (pufa) svakih 4-6 h, no nastojimo da to ne bude više od 4 puta dnevno.
Međutim, ako on ima tako česte i teške smetnje, bilo bi dobro da se revidira dijagnoza i vidi, ima li možda neku drugu bolest (npr. cistična fibroza), ili ima astmi pridruženju bolest (npr. gastroezofagealni refluks, GER).

Skenderija

07.10.2009. 12:55

Hvala Vam na brzom odgovoru.

Dječaku ventolin malo olakša, ali nakon četiri sata mu je neophodan.
Dobio je po 2 potiska sinoć u 21:30, jutros u 5:30, pa u 9:30, a Flixo 50 po 8 potisaka jutros u 2:00 i u 8:00 sati. Sada ću uzeti Flixo 250 radi lakšeg davanja.

Ako ga odvedem u ambulantu ili na pulmologiju dobiće injekcije urbazona (taj scenarijo se ponavlja već skoro godinu dana). Pokušat ću sa ovim dozama kod kuće, jer u svakom času mogu ga odvesti u bolnicu.

On je doktore pod stalnim nadzorom: prvo u ambulanti, a onda u pulmološkom savjetovalištu. Sve što nam je rečeno radimo, čak smo uzeli i novi babyhaler iako je i stari bio ok, ali da i tu mogućnost isključimo.

Nalazi (diferencijalna krvna slika, CRP, sedimentacija) su nedaavno rađeni i svi su u redu. Alergo testove smo radili 6. marta i bili su negativni, a ukupni Ige u redu. 17. septembra smo radili kloride u znoju i nalaz je 30. Dok ne dođe, po mom utisku, neka viroza on niti kašlje niti pokazuje bilo koje druge znakove bolešljivosti: raspoložen, jak, nasmijan.

Spominjala sam vam povremene osipe koji se pojave i prođu u toku dana. Sada već 20tak dana ima osip, koji je postao ipak malo blaži nego što je bio. Pojavio se prvo na laktovima i koljenima dok smo bili na moru. Poslije par dana mu je počeo spazam zbog kojeg smo se vratili kući. Osip se proširio, pregledali ga i pedijatrica, pulmolog, i dermatolog i opisali ga kao maculo papulozni, posumnjali na dječije osipne bolesti te poslali na infektivnu. Međutim pošto su svi nalazi u redu, dermatolog napisao da se radi o atopičnom dermatitisu i dao fenistil. Povremeno ga svrbi, ali nakon mazanja Adermom se smiri i sad je dosta blag.

Svjesni smo da je potrebno revidirati dijagnozu, ali ovdje (u Sarajevu) ne znam ko bi to mogao da uradi. Ja stalno ističem na pregledima da terapija pod kojom je ne čini se djelotvorna. Ide kod najpriznatijih pulmologa.

Vrlo rado bi došli kod Vas u Zagreb da uradimo sve preglede koje smatrate da je potrebno uraditi. Da li bi mogli zakazati pregled odnosno preglede privatno?

Darko Richter, dr. med.

07.10.2009. 13:35

Možemo se naći u Poliklinici Alergovita, Tomislavov trg 21. vidite i na www.alergovita.hr
Međutim, mislim da bi bilo dobro učiniti pH-metriju donjeg dijela jednjaka.
Ako te ne može, onda ćemo i bez toga.
Još jedno pitanje: je li dijete nedonošče, ili male porođajne tećine (kolika je), je li imalo jaki bronhitis u prva 3-4 mj. života?

Skenderija

07.10.2009. 14:10

Rođen je na vrijeme, težina 4,150 kg. Apgar 10.

Sa 9 mjeseci (krajem oktobra 2008) mu se prvi put javilo otežano disanje i primio je prvi put inhalacije ventolinom i injekcije kortikosteroida (detaljnije o razvoju bronhoopstrukcije imate u prvom postu).

Bijele je puti i nakon rođenja imao je neki osip po koži za koji je jedna dr rekla da je atopični dermatitis, a druga da nije ništa posebno. Prošao je samo uz mazanje Aderma kremom za atopičnu kožu. Ponekad mu se javljaju manji osipi koji prođu sami od sebe i koji ga, čini se, ne svrbe.

Kada nema spazma, pun je energije i uvijek nasmijan, tako da se svaki put nadamo da je prošli spazam bio i posljednji.

Provjerit ću da li se i gdje ovdje radi pH-metrija donjeg dijela jednjaka i ako je moguće to uraditi.

Nakon toga bih Vas kontaktirala vezano za termin.

Možete li mi reći okvirno koliko dana bi bilo potrebno da budemo u Zagrebu da bi napravili potrebne pretrage i uspostavili dijagnozu, da bismo mogli planirati obaveze i da li bih vas za mogla kontaktirati putem nekog e-maila.

S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

07.10.2009. 18:50

Treba jedan dobri pregled od otprilike 45 min-1 h, uz uvid u sve dosadašnje nalaze, i ev. ponavljanje alergoloških testova. Mislim da bi se u tom okviru stvari mogle riješitil.
Možete me kontaktirati na e-adresi: bibice@live.com,ili telefonom na 00385-1-2367-600.

LejlaHK

23.05.2013. 09:15

Poštovani dr. Richter,
majka sam dvoipogodišnjih blizanaca, dječaka i djevojčice, rođenih u 36. nedjelji trudnoće, iz postupka IVF/ICSI. Porodjajna težina dječaka je bila 2.780 grama, a njegove sestre 3.770 gr. Po rodjenu je stavljen nakratko u inkubator (dva sata) nakon čega je bio sasvim u redu. Apgar 8/9. Dojen je, nažalost, samo tri mjeseca, nakon čega je bio na adaptiranom mlijeku do pune dvije godine, kada smo im počeli davati domaće kravlje mlijeko. Kada su u pitanju druge namirnice, uvodjene su u skladu sa kalendarom ishrane za bebe. Prvu virozu je imao sa 18 mjeseci koja je prošla bez kašlja uz manju temperaturu. Nakon toga počeli su problemi. Kod i najmanje viroze (trogodišnji sin moga brata je krenuo u vrtić) uvijek je imao visočiju temperaturu nego njegova sestra blizanka. Simptomi bi za dva -tri dana kod nje isčezli dok se kod njega uvijek situacija pogoršavala u smislu da dobije bronhoopstrukcije koje se manifestuju jakim kašljem po noći koji je u najgorem slučaju znao trajati i cijelu noć u razmacima po nekoliko sati. Prvi put je imao opstrukciju krajem prošle godine pri čemu nam je pedijatrica ordinirala inhalacije kompresorskim inhalatorom ujutro i navečer (Dexametazon i Ventolin) i to mu je pomoglo, iako je on i nakon toga duži period i dalje kašljao po noći ali ne konstantno, nego jednaput u noći po par minuta (u tim situacijama smo mu davali vode da pije i umivali ga). Drugi put je imao vrlo jaku stomačnu virozu sa krvavim stolicama, koja se nastavila sa respiratornom virozom, obje sa izrazito visokom temperaturom i bronhoopstrukcijom nakon čega nam je pedijatrica uvela Singulair mini granule sat vremena prije spavanja, opet inhalacije Ventolinom i Dexametazonom 1-2 dana, a nakon toga samo sa fiziološkom otopinom još dan ili dva (ujutro i navečer). Tada je dobio i prvu injekciju Urbazona od koje mu je bilo znatno lakse. Obzirom da je vec duzi period imao povisenu temperaturu, tj. vise od 8 dana uzrokovane dvjema uzastopnim virozama (iznad 38,5 koju smo skidali naizmjenicno svako cetiri sata sa Panadol sirupom i Dalsy sirupom) a bio je petak, poslani smo na pedijatrijsku kliniku na hitni RTG pluća. Dezurna pedijatrica je na osnovu snimka rekla da se radi o upali pluca i prepisala mu je Sumamed 5 dana, na sto sam ja reagirala jer zasto mu davati tako jak antibiotik ako mu je CRP 13 (dva puta ponovljen toga dana) i nista ne ukazuje na bakterijsku upalu pluca. Ona je rekla da je to preventivno (sto apsolutno nema logike). Svake nedjelje kada dječak dodje u kontakt sa djetetom koje ide u vrtic, ja vec unaprijed znam da na u utorak ceka povisena temperatura, a u srijedu bronhoopstrukcija. Samo mjesec dana iza toga opet je dobio virozu koja je uzrokovala bronhoopstrukciju iako koristi Singulair i tada je dobio Urbazon injekciju te inhaliranje kompresorskim inhalatorom Ventolinom i Dexametazonom. Obzirom da se u se bronhoopstrukcije vec ponavljale nekoliko puta, naša pedijatrica nam je prepisala Flixotide 50 2x2 puha (ujutro i navečer). Konačno, opet prije tri dana uprkos tome sto koristi Singulair mni granule 5 mjeseci i Flixotide 50 2x2 potiska dnevno skoro tri mjeseca, dobio je napad kaslja u noci koji je bio strasan (čudan promukao neproduktivan kasalj). Kasljao je svakih 10-15 sekundi konstantno 1,5 sati. Mi smo ga u medjuvremenu inhalirali fizioloskom otopinom i nije mu pomoglo, nakon čega smo ga odveli u hitnu pomoc gdje ga je dr pregledao, čuo opstrukciju i odmah mu je ordinirao inhaliranje samo Ventolinom koje mu nije pomoglo, te je dobio Hidrokortizon injekciju. Tek sat vremena nakon injekcije kasalj se smirio i to ne odmah nego su se razmaci izmedju napada smanjivali dok konacno nije prestao. Sutradan smo ga odveli našoj pedijatrici, ona ga je poslušala detaljno, izmjerila saturaciju i bila je 98-99. Rekla je da nastavimo još tri dana sa inhaliranjem Dexametazonom (pola ampule Dexametazona u 2ml fizioloske otopine) ujutro i navecer. Istu večer, primjetili smo da je kasalj posao produktivan i znatno se smanjio. Danas opet prilikom dnevnog spavanja, iako je jos na inhalacijama Dexom, jako je kasljao i mnogo se oznojio.

Doktore, jako cijenimo Vaše stručno mišljenje, jer svjedoci smo da ste mnogima pomogli. Molim Vas, šta predlažete u slučaju našega sina? Nasa pedijatrica smatra da su kod njega bronhoopstrukcije izazvane virusom i da ce najvjerovatnije doci do poboljsanja kada bude imao 4-5 godina starosti. Da li predlazete da radimo i neke alergo testove, ako da, koje? Da li je po Vašem mišljenju ova terapija u redu i sta predlazete da radimo u situacijama kada dobije iznenadan jak napad u noci? Planiramo polovinom sestoga mjeseca ici na odmor u Hrvatsku (Slano) i ostati 15 dana. Iskrena da budem, jako se plasim sta tada da radimo ako dobije napad. Moram napomenuti da je sa njegovom sestrom blizankom sve drugacije. Svaku virozu preboluje mnogo lakse nego djecak, a ukoliko se javi kasalj, traje 2-3 dana, bude produktivan i ona sekret uglavnom povrati. Oboje su samo po jedanput koristili antibiotik (maksimalno izbjegavamo bespotrebno koristenje antibiotika i imamo maksimalnu podrsku nase pedijatrice). Zaboravila sam spomenuti da je dječak izrazito visok, tezak 17,7 kg, izuzetno je zivahan, zaigran i odlicno jede (tokom bronhoopstrukcija sklon je povracanju zbog kaslja). S nadom da ćete i našem djetetu pomoći, srdačan pozdrav iz Sarajeva.

Darko Richter, dr. med.

23.05.2013. 22:55

Skratite pitanje na 5 redaka.

multipla

18.06.2014. 21:10

Poštovanje, imam 36 godina, a 1998.mi je dijagnosticirana multipla skleroza. Bolest ne napreduje, jedino osjećam konstantno trnjenje desne ruke i noge. Od 2006.sam na interferonima (trenutno ih ne uzimam već 6 mjeseci u dogovoru s doktoricom) jer se stanje ne pogoršava, čak ni nakon poroda(prije 5 godina). Od 10 mjeseca 2010.javlja mi se pritisak u prsima i plitko disanje koje je postupno postajalo sve jače i sve češće. U početku se javljao 1 u 2-3 mjeseca, da bi sada trajao stalno, ponekad jačeg intenziteta a neka slabijeg. Obavila sam sve pretrage vezane uz slikanje pluća, EEG, čak i spirometrija (prije2 godine) koja je bila uredna, čak su me slali i kod psihijatra da se vidi nije li psihičke prirode. Međutim, nisam bila na alergološkom testiranju. Unatrag 2 mjeseca počelo je neprestano curenje iz nosa (sve obilnije), a unatrag 2 tjedna jaki nadražujući kašalj, sad već i iskašljavam i jaki osjećaj stezanja u prsima. Slikali su mi pluća, vadili krv i sve je u redu. Doktorica opće prakse je posumnjala na nelječenu alergiju koja bi ili već je prešla u alergijsku astmu. Naručila sam se u bolnicu Sveti duh kod pulmologa, ne znam hoće li mi napraviti alergološku pretragu. Zanima me je li moguće da se ja ove 4 godine borim s alergijom i je li ona mogla izazvati alergijsku astmu? Trenutno uzimam Claritine (10 mg) i kao da je malo lakše, ali kašalj ne prestaje.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

19.06.2014. 00:30

Moguće jest da imate alergijsku astmu i alergijski rinitis, no nije mi jasno zbog čega vaša drica ne pokuša s liječenjem: intranazalnim steroidom za nos (npr. Avamys, Nasonex, Rinoco, Rinocort, itd.) i nekim inhalacijskim steroidom za pluća (npr. Qvar Autohaler, Flixotide, Budelin, itd.). Većč bi se po reakciji na liječenje moglo zaključivati da li imate ili nemate astmu. Osim toga, neposredno bi vam u tom kašlju (ako je astmatski), pomogao Ventolin inhaler.