Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

13.02.2024. 01:00

Postovani,

Moja djevojcica ima 19 mjeseci. Jos kao beba imala je atopijski dermatitis koji se nekako spontano smirio kako je rasla. Nismo morali nesto pretjerano paziti, tek u pocetku i dugo nije podnosila jaja. Zadnji osip po tipu AD-a vise i ne pamtim, nekad prije skoro godinu dana, otada je koza mirna i cista.

Prije 10-ak dana imala je gripu, skoro 10 dana temperature i to je proslo. Bila je nesto i opstruktivna, ali nista dramaticno. Sad je opet fit i zdrava, ali izbijaju nam urtike. Desavaju se sitne male po tijelu, na bradi i na vratu gdje je bio i AD prvotno, oko oka takodjer. Ne znam da li je svrbe, zato sto stvarno brzo nestanu, u roku od 10 minuta, ali se pojave vise puta dnevno. Vodim dnevnik, ali nisam nasla jos neku poveznicu. Pedijatrica ne bi jos nalaze, misli da je jednostavno malo imunitet oslabio jer je i prije toga bila nesto bolesna i uzimala antibiotik. Inace, nije cesto bolesna, ovo je nekako sad potrefilo u januaru.

Ne znam da li je to opasno, da li bih trebala insistirati na nekim nalazima i kada? Ne bih opet da se mijesam u posao pedijatrice, ali sam iscitala ovo ispod pitanje o urtikariji pa me malo zabrinulo to oko stitnjace.

Djevojcica doji jos, ali tek dva puta dnevno i jede svu ostalu hranu normalno, nije bilo nikakvih reakcija ni problema pri uvodjenju.

Za ove urtike nismo dobili nikakvu terapiju jer eto same jako brzo prodju 5-10 minuta i ne smetaju joj i pedijatrica misli da ce same proci jednostavno. Mene, eto ipak brinu.

Molila bih Vase strucno misljenje.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

14.02.2024. 18:25

Ona i dalje ima atopijski dermatitis, i vjerojatno neke alergije. Urtike mogu biti o alergija, ali i od virusnih infekcija koje je upravo imala. Možete joj davati antihistaminik, npr. Aerius, 1 cijelu žličicu, pa kada se stanje smiri, pretpostavljam za nekoliko dana, prekinuti Aerius i pričetaki barem 7-10 dana, i učiniti prick test na standadrnu paletu alergena za tu dob: mlijeko, jaje, kikiriki, grinja, pelud trava. I bez obzira na uzimanje antihistaminika, može se ista obrada učiniti određivanjem specifičnih IgE na spomentue alergene u krvi (mlijeko, jaje, kikiriki, Der pter, Dactylis).