Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz punkcije


Autor Poruka

belupo

16.05.2012. 12:00

Poštovani!Prije otprilike 3 mjeseca dobila sam visoki krvni tlak.Poslana sam na pregled štitnjače T3 2,08,T4107,TSH3,06.Ultrazvuk je pokazaodesno režanj vel.18,5x15x50mm.Sa lijeve strane režanj dim. 13,5x14,5x35mm štitnjača je blago inhomogene strukture prožeta sa diskretnim fibroznim tračcima,bez evident.solidnih pat. promjena.obostrano kaudalno uz donje djelove lobusa štitnjače sa lijeve strane limf.čvorovi dim.11x5i10x5mm.a sa kontraleteralne lijeve strane najveći limf.čvor 9x6mm.Preporučuje se punkcija čvorova te punkcija tkiva štitnjače.Nalaz punkcije je sljedeći U punktatima obaju čvorova vidi se gusta masa malih limfocita,stanica centra folikula,nešto plazma stanica,histocita.upunktatu prenehima vide se brojne limfatične stanice te tračci malih tireocita,nešto histocita.Mišljenje;Hiperplazija limfatičnih stanica u limfnim čvorovima uz donje polove režnjeva štitnjače(u sklopu tireoditisa).Kronični limfoctni tireoditis tipa Hashimoto.Terapiju nsam dobila nikakvu samo tablete za tlak Val Plus 80/12,5 i Bisobel. Moli Vas Vaše mišljenje jer se ne osjećam baš najbolje.
Veliko hvala.
Valentina!

Tomislav Novosel, dr. med.

16.05.2012. 23:30

Poštovana Valentina,

Nalaz ultrazvuka je u skladu s nalazom citopunkcije koji govore o Hashimotovom tireoiditisu. Radi se o dobroćudnom stanju u kojem organizam počinje stvarati protutijela na stanice štitnjače te može poremetiti njezinu funkciju. Zbog toga postoji mogućnost da štitnjače neće u budućnosti proizvoditi dovoljno hormona. Također se mogu javiti simptomi kao umor, manjak energije, suha koža, osjećaj pritiska u vratu ili osjećaj stezanja kao i osjećaj knedle u grlu. Da bi se potvrdila dijagnoza Hashimotovog tireoiditisa preporuča se učiniti nalaz antitijela Anti TPO te redovite kontrole hormona. U slučaju navedenih simptoma, posebno ako bi ti simptomi bili izraženiji i nalaz hormona lošiji u obzir dolazi medikamentozno liječenje. Povećani limfni čvorovi uz štitnjaču su karakteristični za Hashimotov tireoiditis. Nalaz citopunkcije nam potvrđuje da su dobroćudnog karaktera i nema nikakvog razloga da bi se trebali brinuti zbog toga.

belupo

27.08.2012. 10:00

Poštovani
Javljam Vam se ponovo sa još dodatnih nalaza i nadam se da nadam se da ćete mi pomoči u mojoj nedoumici.Bila sam na još dodatnih pretraga.Radili su mi kompletnu krvnu sliku,hormone bubrežne i nadbubrežne žlijezde te hormone štitnjače.Svi nalazi su u redu osim hormona štitnjače TSH3-UL=0,02(L)(mU/L),ft4=18.9(pmol/L) , ft3=6,9(H)(pmol/L).zaključak doktora je; U hormonskom statusu štitnjače nađen je suprimirani TSH,uz FT3 na gornjoj granici normale i uredan FT4 te pozitvana antitjela u sklopu verificiranog Mb Hashimoto.Nalaz PTH,metabolizam kortizola i ACTH te lučenje renina i aldosterona su uredni. Preporučam nastaviti sa dosadašnjom terapijom Norvasc 5mg u jutro i Physiotens 0,4mg naveče. Ptrebna je kontrola hormonskog statusa štitnjače za dva mjeseca,na pregled donijeti 24h urin(po uputi) radi određivanja kateholamina.
Zanima me zašto nisam dobila nikakvu terapiju za štitnjaču i zašto se određuje ketoholamin što se može vidjeti i dali možda doktor sumnja na nešto drugo radi visokog tlaka.
Puno hvala
Valentina

Tomislav Novosel, dr. med.

03.09.2012. 18:55

Poštovana Belupo,

Suprimiran TSH nam ukazuje da štitnjače u ovom trenutku pojačano radi. S obzirom da imate pozitivna protutujela tj. Hashimotov tireoiditis potrebno je učiniti kontrolu pa će se onda vidjeti da li je potrebna kakva terapija. Kod Hashimotovog tireoiditisa zbog pozitivnih protutijela hormonalni status može varirati. Ukoliko i dalje bude TSH suprimiran svakako bi bilo potrebno učiniti scintigrafiju štitnjače te nakon pretrage započeti terapiju tireostaticima te donijeti odluko o daljem liječenju. Kateholamini utječu na krvni tlak te Vam je vjerojatno zbog toga preporučeno učiniti mjerenja kako bi se potvrdilo da li su možda oni uzrok hipertenzije kod Vas