Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cjepljenje inaktivnim i atenuiranim cjepivom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tina

21.03.2006. 12:18

Zašto je prva doza polia inaktivirana i di-te-per acelularan a sve ostale cjelostanične i živo atenuirane? Ja sam odabrala da za 2. i sve slijedeće doze uzmem Infarix i polio živo atn. Da li je to u redu?

Pozdrav.

Dr. Darko Richter

21.03.2006. 13:32

Prva doza polia je inaktivirana, kako bi se izbjegle rijetke, ali realne nuspojave postvakcinalnog poliomijelitisa, koje su zaiblježene u SAD, u Rumunjskoj i u nas, a vjerujem i drugdje. Od mrtvog cjepiva ne može se razviti bolest, te se ono daje kao prvo, kako bi se potaknulo stvaranje portutijela, i kod kasnijeg cijepljenja živim cjepivom otklonio rizik postvakcinalne bolesti. U SAD se sve doze inaktivirane.
Kod DiTePer cijepljenja, acelularne vakcine su opterećene istim nuspojavama, kao i cjelostanične, no bitno su rjeđe. Kod nas je Infanrix uveden kao prva doza, radi toga što je "dojenče još malo". U SAD i u svim zemljama koje su prešle na acelularne vakcine, sve su doze acelularne. Po meni bi bilo pametnije acelularne doze rezervirati za kasnije injekcije, jer se s brojem doza, povećavaju i nuspojave. No kod nas mnoge stvari niti su logične, niti su stručno raspravljene sa svima kojih se tiču i koji o tome mogu nešto suvislo reći. No, podržavam vašu intenciju da nastavi s acelularnim cjepivom, a nije loš izbor niti nastavak, nakon inaktivirane, sa atenuiranom živom polio vakcinom. Naime, taj način cijepljenja osigurava bolju grupnu imunost, a ima i nekih teoretskih prednosti, npr. interferencija u crijevu, itd.