Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MPR i beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivanna

12.04.2008. 00:20

Poštovani dr. Richter,
moj je sin prilikom sistematskog pregleda za upis u osnovnu školu revakciniran s MPR. Iako je sada prekasno, pitam se jesam li pogriješila što nisam pokušala prolongirati to cijepljenje i tada cijepiti s Priorixom, no što je tu je.
Zanima me u kojoj je mjeri ugrožena njegova osmomjesečna sestra, koliko dugo, te treba li iz sigurnosnih razloga pomaknuti njeno treće cijepljenje (cijepljena: 6u1 s 3 mjeseca i 5u1 s 5 mjeseci)?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam


Darko Richter, dr. med.

12.04.2008. 09:50

Što se tiče njezinog ostalog cijepljenja, ne treba ništa mijenjati, ionako malo kasni.
A što se tiče greške, po meni, da nema drugog i sigurnijeg cjepiva, MoPaRu Imunološkog Zavoda ne bi bio greška, a i sada nije greška, ali je viši rizik, tj. ima više neugodnih nuspojava, koje Priorix nema: serozni meningitis i horizontalni prijenos na osobe iz okoline, no to su ipak, samo postotci, i većini se ne desi ništa. Zajedničke su nuspojave lokalna reakcija te vakcinalni parotitis, tj. zaušnjaci zbog samog cjepnog soja, koji su obično dosta blagi.
Kada već pitete ovakvo pitanje, morate naznačiti datumkada je stariji sin cijepljen, jer, zarlika je ako se to zbilo prij1 1 goidnu, ili 1 mj. ili 1tjedan i li 1 dan.

Ivanna

12.04.2008. 12:45

Poštovani dr. Richter,
hvala na odgovoru.
Sin je docijepljen jučer, pa je po nekim mojim saznanjima najveća mogućnost horizontalnog prijenosa od 7. do 21. dana, jesam li u pravu?
Uz pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.04.2008. 19:45

Ne. Vjeruje se da se virus, kod slučajeva horizontalne transmisije, izlučuje negdje od 14-28 dana po cijepljenju, a obolijevanje osobe koja je bila u kontaktu u tom periodu sa cjepljenikom, zbudne se od 30.-45. dana od cijepljenja djeteta. Ipak, nisam siguran da horizontalni prijenos postoji u osoba koje su docijepljenje, tj. koje su primile drugu dozu MMR u životu. Naime, već imaju imunost od ranije, i bitno je manja vjerojatnost da se pretvore u privremene kliconoše s kojih bi vakcinalni virus mogao prijeći na okolinu.

Ivanna

12.04.2008. 22:35

Poštovani dr. Richter,
hvala Vam na odgovoru kojim ste me prilično umirili.
Srdačan pozdrav

Ivanna

15.04.2008. 09:25

Poštovani dr. Richter,
imam još jednu dilemu i molim Vas za savjet, odnosno mišljenje.
Naime, budući sam svoju kćerkicu cijepila s 6u1 i 5u1 GlaxoSmithKline-a, pitanje je da li kupiti i 6u1 istog proizvođača ili cijepiti s 5u1 + Engerix (odnosno po Programu cijepljenja za 2008)? Nije sporan trošak, na sreću, mogu izdvojiti tih četiristotinjak kuna, zanima me je li to cjepivo 5u1 (nigdje nisam pronašla ime proizvođača) koje se sada nalazi u Programu zaista, kako se navodi u nekim člancima, bolje od alternativnih?
Uz pozdrav, zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

15.04.2008. 11:35

Ako novac nije sporan, onda je medicinski uvijek indicirano cijepljenje završiti istim cjepivom kojim je započeto. Pediacel definitivno ne izgleda boljim od "5 u 1", možda nije niti lošiji, no definitivno je nešto drugačiji. Zato preporučujem završiti cijepljenje sa "6 u 1".