Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


oblici epilepsije


Autor Poruka

muflon

05.05.2007. 18:40

Imao sam 4 epi napada prije 2 godine.Aura -bljeskanje pred očima.Nakon toga sam bio na kbc rebru na neurokirurškoj operaciji ,kavernom okcipitalno lijevo,stereotaktičkom metodom.Pri operaciji je pronađen i veliki hematom, uzimam tegretol.Od tada nije bilo grand mala,ali sumljam na neke blaže oblike.Npr ,neobičan osjećaj u nogama,trnjenje.A također često imam iznenadne trzaje u rukama i nogama ,kada ležim,slični onima koje ima svaka osoba tokom spavanja.Trzaci nisu samo tjelesno osjetilni,nego vidljivi golim okom.Također imam nagle napadaje mokrenja uz nervozu(u snu ne) ,a prije bolesti sam mogao bez mokrenja 8 sati.
Na moje navode neurolog me šalje na pretrage.
EEG nakon operacije uredan.
Evocirani potencijali uredni.
Ultrazvuk abdomene uredan.
MR mozga postoperativno uredan.
Nalazi krvi uredni
Rengen grudne kralježnice uredan.


Molim Vaše mišljenje
Srdačan pozdrav.

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

07.05.2007. 13:45

Poštovani!

Ako sam dobro razumjela imali ste napadaje koji su manifestirali aurom u vidu bljeskanja (opisujete da se nakon operacije ne javljaju generalizirani grand mal napadaji , te ukoliko su se isti ranije javljali nakon opisane aure , može se smatrati da se kod Vas radilo o žarišnim napadajima s sekundarnom generalizacijom čiji je uzrok dijagnosticiran učinjenom obradom (opisani kavernom lijeve zatiljne moždane regije).

Aura koju opisujete prestavljala je žarišni epileptični napadaj ( čiji je izvor bio u primarnoj vidnoj moždanoj regiji gdje je bio lokaliziran i kavernom ( opisujujete i hematom, iako nije jasno je li isti postojao i prije operacije ili je nastao u tijeku ili nakon operacije).

Sada se u Vas javlja neobičan osjećaj u nogama uz trnjenje, pojava trzajeva u rukama i nogama, nagli napadaji mokrenja. Tegobe klinički mogu odgovarati mioklonim napadajima. Iako se ta vrsta epileptičnih napadaja najčešće javlja u djetinjstvu i adolecenciji može se javiti i u bolesnika s epilepsijom bilo koje dobi. Karakterizraini su kratkim, nevoljnim trzajvima mišića ili grupe mišića (kontrakcija je pozitivni moklonus, relaksacija je negativni mioklonus, “Myo” znači mišić a “clonus” / KLOH-us/ brzu naizmjeničnu kontrakciju i relaksaciju, trzaje, grčeve mišiča). Mioklonus se ne javlja samo kod epilepsije . Uzrok pojave mioklonih napadaja može biti oštećenje moždane kore, subkorteksa ili kičmene moždine (infekcija, ozljeda mozga ili kičmene moždine, moždani udar, moždani tumori, poremećaj funkcije bubrega., neke druge neurološke bolesti i dr. ).

U svakom slučaju preporučam dodatnu obradu koja uključuje EEG s metodoma provokacije (deprivacija spavanja), EEG videomonitoriranje, lab.obradu , kao i promjenu specifične antiepileptične terapije (lijek koji uzimate, karbamazepin se ne daje kod napadaja mioklone epilepsije niti kod mioklonusa). Preporučam da se javite u jedan od Centara za epilepsiju radi dodatne dijagnostičke obrade i određivanja primjerene terapije.

Dr. sc. Snježana Miškov , dr. med



muflon

15.05.2007. 15:45

Hematom je nađen prilikom operacije ,pretpostavljam da je nastao tjedan dana prije operacije ,kada sam počeo osjećati jake glavobolje.
Također ,dali ste mislili na Centar za epilepsiju u Zagrebu,ja sam iz Rijeke .Hvala na odgovoru, te Vas molim da navedte koji su Centri za epilepsiju u Hrvatskoj

Sa štovanjem

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

18.05.2007. 12:10

Poštovani!

Možete se javiti u Ambulantu za epilepsije Klininike za neurologiju , KBC Rijeka gdje će Vam biti pružena potrebita dijagnostička obrada, ali po potrebi i terapija (dr. Lidija Antonelli).

Referentni centar za epilepsije MZRH je na Klinici za neurologiju KBC Rebro. I u drugim neurološkim klinikama, kao i odjelima može se dobiti stručna pomoć neurologa koji se bavi epilepsijama, a Vaš liječnik Vas može uputiti ( (KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, KBC Split, i dr.).

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.