Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


grize sve pred sobom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

senka6

13.12.2011. 16:40

imam sina starog 2,4 godine. problem je što grize sve pred sobom. to me posebno zabrinjava jer ima sve zube pa pretpostavljam da nije zbog toga. dudu i bočicu je imao,no sam ih je odbacio prije nekoliko mjeseci. on ne grize djecu ni odrasle već rukave,igračke,odjeću općenito,papuče...jako sam zabrinuta zbog toga jer imam osjećaj da je to sve što ga zanima. tete u jaslicama kažu da i tamo stalno nešta grize...što bi mogao biti uzrok?hvala.

Hana Hrpka, prof. psih.

15.12.2011. 18:10

Poštovana,
prije svega, zahvaljujem Vam na povjerenju koje ste ukazali postavljanjem ovog upita.
Vjerujem da Vas zabrinjava ponašanje Vašeg djeteta obzirom da to nije nekakvo tipično ponašanje djeteta čiji su zubići već izrasli.
Međutim, postoji možda mogućnost da se još nije navikao na to da ih ima, pa ima potrebu gristi stvari. Nadalje, grize li Vaš sinčić stvari u samo nekim situacijama ili općenito? Naime, djeca koja nisu svjesna svojih frustracija ili ljutnji često to znaju pokazivati na drugačiji način pogotovo ako još ne pričaju i ne znaju prepoznati kada su ljuti, ponekad je to pokazivanje agresije prema drugima, a ponekad prema okolini i stvarima koje imaju uz sebe. Ako on na taj način ispoljava svoju frustraciju nad nečim, bilo bi dobro da mu pokažete kako je u redu biti ljut, ali i načine na koje se može drugačije nositi s tom ljutnjom kao što je npr. gužvanje papira. Također, ono što bih voljela napomenuti je to da svatko dijete individualno prolazi oralnu fazu odrastanja gdje imaju potrebu stavljati stvari u usta i grickati ih. Možda jednostavno Vaš sinčić još uvijek nije izašao iz te faze iako se odvikao od dude i bočice. Tada jednostavno treba biti strpljiv i pričekati da faza prođe, a u međuvremenu mu možda nabaviti neku gumenu igračku koju bi mogao gristi.

Ako se njegovo ponašanje nastavi i ako osjetite da ste i dalje zabrinuti, možda bi ste mogli zatražiti i savjet od pedijatra koji vjerojatno ima iskustva kada su ovakvi problemi u pitanju.

Voljela bih Vam i reći da se uvijek možete obratiti i besplatnoj i anonimnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ako budete imali dodatnih pitanja vezanih uz odgoj Vašeg sinčića i uz druge probleme koji bi se mogli pojaviti na putu. Možete im se i obratiti putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Moram priznati da mi je drago da ste zatražili pomoć makar se to možda činio 'banalan' problem, ali to samo govori koliko ste brižna majka i koliko Vam je stalo do Vašeg sinčića kojemu, vjerujem, želite samo najbolje. Stoga, nadam se da će se ova situacija brzo razriješiti. Želim Vam puno sretnih trenutaka provedenih sa sinom ispunjenih njegovim smijehom.

Srdačan pozdrav!
Hana Hrpka, prof.