Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Problemi sa spavanjem!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kika27

11.09.2013. 23:45

Poštovani,
Naime imam dečka od skoro godinu dana, točnije 11 mjeseci. I od samih početaka imamo dosta problema sa spavanjem. U početku su razlog bili grčevi, pa onda zubići, pa onda prehlada i onda je došlo razdoblje (koje je trajalo nekih 2 mjeseca) kada je bilo koliko - toliko ok, i onda opet ispočetka. Kao što rekoh, ima 11 mjeseci i još niti jednom nije prespavao noć. Lako za to, ima izrazito lagan san i po noći se probudi barem 3-4 puta i onda nam treba i po pola sata da bi opet zaspao. U zadnje vrijeme imamo novi problem...ne želi spavat po danu, umoran je i pada s nogu, ali jednostavno ne želi zaspat nikako i onda bude plačljiv i nervozan po cijele dane. Kad je jako umoran prije nego zaspi u stanju je plakati (vrištati) satima prije nego zaspi (usprkos pokušajima nošenja, smirivanja i slično). U zadnje vrijeme zna se i iz sna probuditi u grčevitom plaču kad ga ništa isto ne može smiriti. Inače je sve u redu, zdravo je dijete, ali brine nas to (ne)spavanje. Imate li kakav savjet?! Unaprijed hvala.

Hana Hrpka, prof. psih.

18.09.2013. 14:05

Poštovana mama,

Prvo bih Vam htjela zahvaliti što ste se ovim putem obratili za savjet. Žao mi je čuti da Vaš sinčić teško zaspi i ima tako lagan san. No, voljela bih Vam reći kako mnogi roditelji imaju sličnih problema kada je u pitanju dječji san. Vjerujem da Vam je teško prolaziti kroz njegove cikluse nespavanja i iznenadnog buđenja te da to za roditelje zna doista biti vrlo iscrpljujuće. Problemi sa spavanjem kod roditelja zahtijevaju dodatnu strpljivost i razumijevanje koje su potrebne pri razrješavanju ovako osjetljivog problema. Iz Vašeg upita stječem dojam da ste brižna i topla majka koja se trudi pružiti sinčiću svu potrebnu njegu te mi je drago što ste i ovdje odlučili potražiti dodatne savjete.

Ako sam dobro shvatila, poteškoće s noćnim usnivanjem imate od rođenja Vašeg dječaka, a u zadnje vrijeme poteškoće imate i sa spavanjem preko dana. Djeca su iznimno osjetljiva i često reagiraju i na najmanje promjene koje se događaju u njihovoj okolini, a kojih roditelji možda nisu niti svjesni. Mala djeca vole rutinu koja im daje osjećaj sigurnosti – vole ići spavati uvijek u isto vrijeme, vole jesti u približno isto vrijeme, vole spavati uvijek na istom mjestu sl. Na promjene najčešće reagiraju učestalim plakanjem, problemima sa stolicom, problemima s hranjenjem, nespavanjem i sl. Stoga bih voljela znati nešto više o okolini i svakodnevici Vašeg djeteta. Ima li braće i sestara, gdje spava, s kim provodi većinu dana, kako ga uspavljujete, kako ga umirujete u situacijama plača i sl.? U upitu ste naveli da je postojalo razdoblje kada ste primijetili poboljšanje ciklusa spavanja. Jeste li primijetili nešto što je moglo doprinijeti tome? Također, naveli ste da više ne želi spavati po danu. Znači li to da je prije spavao po danu? Zanima me je li se nedavno nešto promijenilo u Vašoj okolini? Pokušajte se malo osvrnuti unatrag i prisjetiti postoji li nešto što je moglo prethoditi toj promjeni. Važno je i kako se Vi osjećate jer i to indirektno može utjecati na Vašeg sinčića. Djeca su puno receptivnija kada su u pitanju ljudske emocije te puno jednostavnije i iskrenije reagiraju na razne promjene raspoloženja ili općenito odnose unutar obitelji. Svako dijete je posebno i različito reagira na svijet oko sebe. Možda će Vam se činiti da postavljam puno pitanja, no ovim putem je teško reći kako to da Vaš dječak ne želi spavati. Stoga su mi važni odgovori na ova pitanja kako bi dobila bolji uvid u situaciju i kako bi moj odgovor bio što iscrpniji.

Kako bi dijete moglo smireno zaspati i kroz spavanje dobiti potreban odmor, njegov mali organizam treba biti opušten. Kao što sam već navela, poznato je da su djeca ovisna o rutini i da je zato važno pridržavati se njihovog dnevnog rasporeda. Možda možete pokušati i s metodama koje mogu djelovati umirujuće na dijete prije spavanja, poput tople kupke, bočice toplog mlijeka, pričanjem priča, pjevanjem uspavanki i sl. Sve to može umanjiti stres koji je dijete eventualno doživjelo preko dana. Dodatni način na koje možete probati opustiti svog sinčića tijekom dana je, primjerice, nježna masaža. Kad ga masirate možete mu nježnim glasom govoriti kako su mu mekane ručice, kako ga volite. Probajte to što polaganije govoriti tako da je i Vaš glas opušten. Važno je i da ste Vi sami u toj situaciji smireni i posvećeni samo svome djetetu. Također, možda možete pronaći i neku nježnu glazbu koja će svirati u pozadini. U početku bi mogli naići na djetetov otpor, no tada nemojte inzistirati da takva aktivnost dugo traje. Postepeno produžujte aktivnost, možete ju i više puta ponoviti tijekom dana. Nadalje, samo fizičko okruženje može imati negativne efekte na san djeteta poput propuha, buke, blizina tv-a ili raznih uređaja koji zrače. Rađena su istraživanja gdje se pokazalo da se kvalitetnije spava ako je glava okrenuta prema sjeveru pa možda možete pokušati i s time.

Naveli ste da dijete nakon buđenja uporno plače, usprkos Vašim pokušajima nošenja i smirivanja. Važno je da dijete u svakom takvom trenutku zna kako je njegova mama tu za njega, kako ga voli i čuva. Djetetu je važan Vaš mir i ton glasa kojim ga umirujete. Pokušajte ga nježno nositi, njihati i nježno mu pjevati. Ukoliko primjećujete da nema pomaka i da zbog toga postajete nervozni ili nestrpljivi, uzmite minutu predaha. Možete ostaviti dijete u krevetiću, otići u drugu prostoriju i duboko udisati. Možda možete zamoliti supruga ili nekog drugog člana obitelji da vas ´zamijeni´. Vjerujem da ovakve situacije mogu biti frustrirajuće, no ponekad je potrebno puno truda, strpljenja i praćenja samog djeteta, kako bi uočili što ga uznemiruje i što mu odgovara, a što ne. Voljela bih da ne odustanete ukoliko Vaše nježne riječi, pjesmica ili dodir ne djeluju umirujuće u prvih par minuta. Čini mi se važnim da dijete osjeti vašu pažnju i trud svaki put.
Napisali ste kako ovaj problem traje već dolje vrijeme pa me zanima jeste li se dosad možda savjetovali s Vašim pedijatrom? Ukoliko niste, potaknula bih Vas da to učinite. Možda možete, nekoliko dana prije same posjete liječnika, pratiti dijete i bilježiti njegovo ponašanje – što ste radili taj dan, kad je zaspao, koliko se puta budio, koliko dugo je spavao, plakao i sl. Sve to može pomoći i Vama da uočite što odgovara Vašem djetetu, a što ne.

Preporučila bih Vam i jednu knjigu koja bi vam mogla biti od pomoći u ovoj situaciji. Zove se ''Svako dijete može naučiti spavati '', a autori su Annette Kast-Zahn i Hartmut Morgenroth. Sigurna sam da vam nije jednostavno nositi s poteškom na koju ste naišli. Ukoliko Vam zatreba podrška možete nazvati besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog Telefona na 0800 0800 svakim danom od 9-20h. Kako je vaš sinčić još vrlo mali možete se obratiti i savjetodavnoj liniji Telefončić koja je specijalizirana u području ranog razvoja djece i suvremenog roditeljstva na broj 01/4850 555, radnim danom od 7-22h. Pitanja možete postavljati i putem elektronske pošte info@telefoncic.hr. No, ukoliko se problemi sa spavanjem nastave, svakako bih Vas uputila pedijatru.

Nadam se da će Vam neke informacije u ovom odgovoru biti od koristi. Vjerujem da prolazite kroz razdoblje koje može djelovati vrlo stresno te Vam želim puno strpljenja da uspješno razriješite spomenuti problem. Ako budete imali još dodatnih pitanja oko ovog ili sličnih problema slobodno nam se opet obratite.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.