Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Problemi sa spavanjem kod dvanaestogodišnjakinje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

xena

22.10.2011. 11:25

Poštovana,
Moja dvanaestogodišnja kći je unazad godinu dana povremeno imala problema sa usnivanjem. Nakon što smo se vratili s mora, gdje smo proveli dva mjeseca i gdje je spavala u istoj sobi sa mnom, problemi sa spavanjem su svakodnevni. Teško usniva i budi se po noći. Navodi razloge poput, boji se mraka, boji se lopova, sama je u sobi… Vrata od svih prostorija stana su otvorene, ostavljamo joj svijetlo u hodniku da gori cijelu noć, dakle nije mrak, čak smo i njenog brata koji ima 6,5 godina smjestili u njenu sobu, jer su tako izrazili želju i kći više nije sama u sobi. Ne gleda neprimjeren sadržaj na tv-u. Puno razgovaramo o tome da se nema razloga bojati, ali bez obzira na to sve, kći i dalje ima problema sa usnivanjem ( kad treba ići spavati, postavlja sto pitanja, pa je boli trbuh, pa joj se ne spava…) i budi se po noći. Također joj je bitno da zaspi prije supruga i mene, jer ne želi ostati jedina budna u stanu.
Unazad godinu dana nije bilo nikakvih drastičnih promjena u našem životu. Suprug radi a ja sam posvećena djeci i kućanstvu.
Kad vrtim film unatrag, kći u biti nikad nije voljela biti sama u sobi, i dugo je trajalo da zaspi negdje drugdje (obično naša spavača soba), a mi bi je odnijeli u krevet.
Znam da se u pubertetu javljaju razni strahovi, ali me zanima da li bi ipak sa kćeri trebali potražiti stručnu pomoć ( da li biste mi mogli nekog preporučiti) ili je to možda samo prolazna faza.
Hvala i lijepi pozdrav!

Hana Hrpka, prof. psih.

28.10.2011. 13:20

Poštovana,
za početak bih Vam se zahvalila što ste obratili ovim putem za pomoć.
Koliko sam shvatila Vaša dvanaestogodišnja kćerka unazad godinu dana ima problema sa spavanjem na način da teško zaspi te se budi po noći. Trudili ste se pomoći joj pri usnivanju tako što ste ostavljali sva vrata u stanu otvorena, svjetlo u hodniku te ste i sina, odnosno njezinog brata smjestili s njom u sobu kako biste uklonili probleme vezane uz spavanje što sve zajedno nije puno pomoglo.
Vidim da ste zabrinuti za svoju kćer i pohvalila bih Vas što ste toliko angažirani oko svoje kćeri i što razgovarate s njom o njezinim strahovima. Vjerujem da nije nimalo lagano gledati kako dijete ima problema, a vi ne možete doći do pravog uzroka. S druge strane, zaista mi je drago što ste zapravo odlučni i spremni pomoći joj.
Sami ste rekli kako ste svjesni da se u adolescenciji javljaju različiti strahovi. Oni su zapravo većinom nerealni. Baš radi toga istoga straha, javlja joj se i fizička bol, to jest, u ovom slučaju bol u trbuhu. Oni s vremenom mogu proći, ali vjerujem da joj nije nimalo lako s tim neugodnim osjećajem koji svakodnevno prolazi. Vrlo je bitno u ovoj situaciji reagirati na način da joj se strah smanji, umjesto da se pretvori u još veći i intenzivniji problem. Također, postavlja se pitanje koliko je neredoviti san ometa tijekom svakodnevice (u školi) na način da je umorna i da se ne može koncentrirati. Jako je dobro što s njom pričate o svemu i zanimate se za njezine probleme. Kada je adolescent u pitanju, najbolje što kao roditelj možete napraviti je da više slušate, a manje pričate. Oni tada imaju potrebu izraziti svoje misli i želje jer razmatraju život u svijetlu novog identiteta koji primaju. Također, razgovarajte s njom općenito o životu i svojim iskustvima te naglasite da život ima i radosne i tužne trenutke i da je to normalno. Isto tako, da svatko prolazi određene strahove s kojima se mora nositi i da ih je u redu osjećati, ali da je isto tako važno boriti se protiv njih na način koji osobi najviše odgovara. Ne treba banalizirati i umanjivati njezine strahove na način 'ma to ti je bezveze, nema te zašto biti strah, glupo ti je da se ti tako osjećaš' jer zapravo tada dijete misli da njezini osjećaji nisu 'stvarni', da ih se ne shvaća ozbiljno, a zapravo su oni tu i postoje. Budite joj podrška (kao što ste do sada bili), recite da se trudite razumjeti što prolazi i kako joj je zapravo i da bi voljeli da nekako zajedno dođete do rješenja problema. Objasnite joj da se ne treba sramiti svega što prolazi. Ponekad se događa da djeca imaju problema sa spavanjem koja se s vremenom smanjuju i nakon adolescencije potpuno nestanu.
Obzirom da to već duže vrijeme traje, mogli bi pokušati razgovarati s njom i objasniti joj da je ponekad u ovakvim situacijama brže i jednostavnije potražiti pomoć stručnjaka koji će najbolje znati što i kako dalje. Obzirom da niste napisali iz kojeg ste mjesta, dati ću Vam nekoliko adresa savjetovališta za djecu i roditelje i Zagreba. Možete se obratiti Savjetovalištu za djecu i roditelje (Dječja kuća Borovje), adresa je Bože i Nikole Bionde 32, na broj telefona 01/6117 190 kao i Savjetovalištu za djecu, mlade i obitelj-Modus na broj telefona 01/4621 554. Napominjem da su savjetovališta besplatna. Ako ste iz drugog grada, možete se ponovno javiti pa da razmotrimo druge opcije. Također, ako želite da dijete ipak posjeti psihologa, uputnicu možete zatražiti od doktora opće prakse.
Ukoliko i dalje budete imali određenih nedoumica ili budete htjeli razgovarati malo detaljnije o ovom problemu, slobodno se javite i na anonimnu i besplatnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9.00 do 20.00h ili putem chat-a, svakim radnim danom od 15.00 do 18.00h na web stranici www.hrabritelefon.hr. Također, možete i kćerkici reći da slobodno nazove. Vjerujem da bi s druge strane linije dobila podršku i razumijevanje.
Nadam se da će kćerkica s vremenom imati sve manje strahova i da će moći u miru zaspati i ujutro se probuditi odmorna i naspavana sa sjećanjem na lijepe snove.
Hvala Vam na javljanju i želim Vam puno uspjeha,
Hana Hrpka, prof.