Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Spektar


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Miha11

18.07.2013. 01:05

Postovana! Moze li se djetetu od 18 mj postaviti dijagnoza poremecaja iz autisticnog spektra?
Da li postoji mogucnost da dijete 'preraste' simptome?

Hana Hrpka, prof. psih.

24.07.2013. 00:10

Poštovana/i,

Za početak bih Vam se zahvalila na javljaju. Postavili ste upit vezan uz dijagnostiku i simptome poremećaja iz autističnog spektra kod vrlo male djece.
Poremećaji iz autističnog spektra odnose se na niz psiholoških stanja koje obilježavaju deficiti u socijalnoj interakciji te ponavljajuća tzv. repetitivna ponašanja. Prateći dječji razvoj, možemo vidjeti da se zapravo svako dijete razvija svojim tempom i da kad-tad u svom razvoju 'dostignu' i drugu djecu. Isto tako,tijekom tog perioda treba na vrijeme uočiti i neke nepravilnosti, odnosno ponašanja koja odskaču od ponašanja ostale djece u toj dobi. Simptomi iz autističnog spektra mogu biti prisutni i u najmlađoj dobi, sa svega nekoliko mjeseci. Pojavljuju se u prve tri godine života. Iako su simptomi prisutni od najmlađe dobi, dijagnoza se u pravilu ne daje prije treće godine. Ne daje se iz razloga što se klinička slika (skup simptoma i znakova bolesti) mijenja sazrijevanjem središnjeg živčanog sustava. Međutim, rani simptomi pokazatelji su mogućih razvojnih teškoća. Ukoliko pretpostavljate da dijete ima neke poteškoće koje upućuju na poremećaje iz autističnog spektra, bez obzira koliko ono bilo staro, svakako je preporučljivo da dijete prođe kroz određenu obradu kako bi stručni tim donio odluku o tome ima li dijete elemente simptoma i što bi trebalo dalje učiniti. Što ranije prepoznavanje simptoma je od velike važnosti i olakšava intervenciju i tretman. Za poremećaje iz autističnog spektra ne postoje medikamenti i oni nisu izlječivi, međutim, liječiti se mogu nepoželjni simptomi poput agresije i autoagresije te psihomotorni nemir. Neki problemi se mogu ublažiti, ali nažalost, mogu se i povećati. Ishodi ovise o više faktora, od same genetike do okoline.Postoje načini da se djeca nauče prilagoditi i uspješno nositi poteškoćama. Velik utjecaj na razvoj poremećaja ima i društvena potpora te puno truda, ljubavi i strpljenja od strane bližnjih.Sve u svemu, rana intervencija je jako važna, i od strane obitelji i od strane stručnjaka na kojima je napraviti procjenu i pratiti djetetov razvoj.
Na stranicamahttp://www.autizam.org/ i http://www.autizam.hr/index.php?lang=hr možete naći dosta korisnih informacija o poremećajima iz autističnog spektra i kako ih prepoznati. Postoji i časopis 'Autizam' u izdanju Centra za autizam Zagreb koji izlazi jednom godišnje. Više informacija možete dobiti na casopis@autizam.hr.
Ukoliko postoji sumnja na autizam, mislim kako je vrlo važno pravovremeno kontaktirati stručnu osobu. Ne znam otkud nam se javljate pa Vas pozivam da se ponovno javite. Ovdje ću Vam navesti neke kontakte u gradu Zagrebu. Preporučila bih Vam Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba gdje radi stručni tim od pedijatra, psihologa, psihijatra do socijalnog radnika i socijalnog psihologa koji su upoznati s dijagnostikom i tretmanom poremećaja. Uputnica za Polikliniku se može dobiti kod pedijatra. Poliklinika se nalazi u Zagrebu na adresi Đorđićeva 26, a naručiti se može na broj telefona 01/34-575-18. Detaljnije informacije o Poliklinici možete pronaći na stranici http://www.poliklinika-djeca.hr/.
Uz Polikliniku, obrada se može izvršiti i u Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Više informacija možete pronaći na http://centar.erf.unizg.hr/. Centar se nalazi u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, na adresi Borongajska cesta 87f, a naručiti se može ponedjeljkom od 15 do 20 sati, utorkom od 11:30 do 16:30 sati, srijedom i petkom od 8 do 13 sati te četvrtkom od 13 do 18 sati. Naručiti se možete na broj telefona 01/24-57-560 ili e-mail adresom centar.info@erf.hr.
Za bilo kakva dodatna pitanja možete se obratiti Hrabrom telefonu na besplatnu i u anonimnu Savjetodavnu liniju za roditelje. Broj telefona je 0800-0800, a linija je dostupna svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Također, možete se javiti putem chat-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati na www.hrabritelefon.hr ili putema e-maila savjet@hrabritelefon.hr
Još jednom bih Vam se zahvalila na javljanju i nadam se da sam Vam odgovorila na pitanja i uspjela dati smjernice za dalje.

Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.