Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


depresivna


Autor Poruka

Klaudija

11.07.2003. 19:28

Srdacan pozdrav
molim vas da pokusate da mi objasnite sto se ustvari to dogada s mojim organizmom.Imam 25 godina u 13 godini sam dobila prvu menstruaciju koja nikada do sada nije bila redovna.Ponekad je kasnila i po sest mjeseci.Ono sto me jos zabrinjava je moja ovisnost o slatkisima dolazilo je i do te faze da bi padala u komu i onda bi zavrsavala na hitnoj gdje bi direktno u krv dobivala sercer i apaurin jer bi se tresla cijelim tijelom.Teska sam oko 73 kg jer moja tezina varira iz dana u dan pa cak i do tri kg.Imam dvoje djece i ono sto je zanimljivo da u vrijeme trudnoce nemam problema sa zeljom za slatkim i moje tjelo je u savrsenoj formi .Cesto zapadam u depresivna stanja uvijek mi nesto nedostaje iako imam relativno sreden zivot.U predjelu jajnika cesto osjecam jake bolove i oteklinu na stomaku u tom predjelu.Dali mislite da bi to sve moglo biti prouzrokovano nepravilnim radom stitne zlijezde ili se ipak iza svega krije nesto ozbiljnije.HVALA

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

30.07.2003. 15:38

Iz vašeg pisma nisam sigurna da li su bolovi u predjelu jajnika vezani za ovulaciju i PMS što je dosta često. Na sljedećem redovnom ginekološkom pregledu napometite navedene tegobe svom ginekologu koji će nakon pregleda procijeniti da li je potrebna daljnja obrada. Što se tiče neredovitih mjesečnica one nisu rijetkost i ne moraju biti uzrokovane ničim ozbiljnim.
Priča sa vašom ovisnošću o slatkom i padanja u komu nije mi u potpunosti jasna. Da li su tada vrijednosti šečera u krvi bile niske? Dobro bi bilo napraviti test intolerancije glukoze, eventualno i produženi i promijeniti način prehrane. Potrebno je redovito uzimati, MALE obroke; jesti 5-6 puta na dan a u obrocima izbjegavati rafinirane ugljikohidrate – slatko, bijelu rižu, tjesteninu i kruh. Na taj način smanjiti čete pojavu reaktivnih hipoglikemija koje su kod vas po opisanom najvjerojatnije prisutne.