HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


prosjakinje i djeca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marijana

15.09.2003. 20:39

Šetajući gradom često viđam prosjakinje mlađe dobi koje koriste male bebe za prošnju. Moji osjećaji su dvojni, od sažaljenja nad malom djecom i potrebom da im nekako pomognem do ljutnje što netko koristi djecu za vlastitu korist i muči ih navlačeći ih po gradu u svakavim uvjetima. Isto tako sam primjetila da te bebe nikad ne plaču, što me čudi za bebe te dobi (iz iskustva vlastitog djeteta). Jednom sam vidjela stariju ženu na autobusnom kolodvoru kako predaje bebu mlađoj ženi koje sam poslije susrela u gradu kako prosi. Svaki put kad ugledam takve scene poželim nešto napraviti a ne znam što. Htjela bih ukazati na problem te djece a ne znam gdje i kako.

dina

05.03.2004. 23:34

isto se dogadja i meni. vidim da niko od "strucnih osoba " nije odgovorio. da li je to problem "trgovine ljudima".
zaista, molila bih da se neko strucniji javi i pokusa dati odgovor na ovo pitanje.
jer, veliki problem je kada dijete koje je vise golo nego obuceno neko drzi vani na -5 i vise. i da zaista... ta djeca skoro nikada ne placu..... sto je vrlo neuobicajno za bebe njihovog doba !?

Ana

16.04.2004. 12:54

Postovana,

kada vidite ženu sa djetetom da prosi mozete istog trena pozvati policiju kako bi oni izasli na teren i poduzeli odgovarajuce korake, buduci da te osobe dosta cesto mijenjaju lokaciju. Ako se radi o osobama koje su stalno na istom mjestu mozete obavijestiti i nadlezni Centar za soc. skrb.

Članak. 111. stavak 1. i 2. Obiteljskog zakona glasi:

(1) Sud ce u izvanparnickom postupku roditelju koji u vecoj mjeri zanemaruje podizanje i odgoj djeteta ili postoji opasnost za pravilno podizanje djeteta, oduzeti pravo da živi sa svojim djtetom i odgaja ga, te će dijete povjeriti na cuvanje i odgoj drugoj osobi, ustanovi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi.
(2) Smatra se da roditelj u većoj mjeri zanemaruje podizanje, odgoj i obrazovanje djeteta primjerice ako ne skrbi dovoljno o prehrani, higijeni, odijevanju, medicinskoj pomoći, redovitom pohađanju škole, ne sprječava dijete u štetnom druženju, zabranjenim noćnim izlascima, skitnji, prosjačenju ili krađi.

Članak. 108. stavak 1. i 2. Obiteljskog zakona glasi:

(1) Svatko je duzan obavijestiti centar za soc. skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zlorabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta.
(2) Centar za soc. skrb dužan je odmah po primitku obavijesti iz stavka 1. ovoga članka ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.

Nadam se da cete s ovim uspjeti rjesiti neka pitanja, a ako Vam bude potrebno jos informacija pisite nam opet ili nazovite na nas besplatni broj 0800 0800.

S postovanjem,

Ana

tehuti

19.01.2005. 04:41

zanimljivo je to; jednom sam cak vidio da zena ima plasticnu/gumenu bebu al ljudi valjda ne primjecuju. mozda su sve lazne kad ne placu?