Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


naslijeduje li se??


Autor Poruka

dinka

20.03.2002. 14:23

Muz mi ima 26g.Prije sest mjeseci mu je navecer iznenada nestalo daha i stegnulo ga je u prsnom pa ga je to probudilo iz sna.Nakon obrade EKG je pokazao nepravilnosti i potom je u bolnici utvrdeno da se radi o Kardiomiopatiji dilatativa.
Uz dvomjesecno lijecenje i sva moguca ispitivanja stanje se stabiliziralo medikamentima i on se sad dobro osjeca.
Moram napomenuti da moj svekar(muzev otac) je isto tako obolio od navedene bolesti priblizno u istoj zivotnoj dobi.Otkriveno mu je sasvim slucajno na sistematskom pregledu za posao!
On i dan danas nakon trideset godina od postavljanja dijagnoze radi fizicki i nema nikakvih poteskoca .Godisnje se jednom prekontrolira u kadiologa pije lijek(jedan) i nikad nije vise od diagnosticitranja imao problema.
Moj suprug sada kad je stanje"normalizirano"zivi uobicajeni zivot osim sto izbjegava svaki fizicki napor i jos je na bolovanju(ne radi).Suprugu u dva mjeseca lezanja u bolnici nikada nisu rekli da je to NASLIJEDNO ili NIJE NASLIJEDNO iako je on njima na uvid dao i ocev povijest bolesti.
Jako sam zabrinuta jer imamo dva sina ,jednome je 4god,a drugome 2mjeseca i zanima me da li je ta bolest NASLIJEDNA??
Starijem sinu je srce kontrolirano na moj zahtjev jos prije muzevog oboljenja jer je receno da ima "DJECIJI NEDUZNI SUM" ali je isto tako receno da se to u djece zna sresti i da samo nestane.
Strasno se bojim za djecu,pa mi savjetujte sto da uradim?

Dr Darko Anić

29.03.2002. 12:37

Dijagnoza Vašeg supruga je veoma ozbiljna. Radi se o slabosti srčanog mišića nepoznatog uzroka, ali nasljeđe je praktično isključeno. Ista dijagnoza kod vašeg svekra sigurno je bila kriva, jer ne bi radio i živio 30 godina nakon toga. Kako ste naveli da je bolest otkrivena prilikom pregleda za posao, predpostavljam da je nađena nešto povećana srčana sjena na rentgenu pluća, što danas ne smatramo dovoljnim za ovu dijagnozu. Sličnu sliku može izazvati i prolazna upala srčanog mišića koja nekad na sreću prođe bez posljedica (možda je i to bio slučaj kod Vašeg svekra), no niti ta bolest nije nipošto nasljedna. Ne znam gdje Vam je suprug liječen (dva mjeseca?!) i kakve su pretrage i liječenje poduzeti, no u današnje vrijeme smatram da je dijagnoza sa sigurnošću postavljena. U tim godinama ipak se najčešće radi o stanju iza upale mišića, koja je na žalost ostavila trajne posljedice, iako su mogući drugi uzroci, što je sigurno ispitano. Razvoj bolesti ovisi o mnogo faktora, ali brzina razvoja svakako o stupnju sadašnjeg oštećenja, kao i o naporima koji se pred srčani mišić postavljaju, te shvatite ozbiljno upozorenje o izbjegavanju napora, slušajte savjete kardiologa. Svekrova dijagnoza od prije 30 godina i ova Vašeg supruga ne moraju nužno značiti isto.
Za djecu ne brinite jer se DILATATIVNA KARDIOMIOPATIJA ne nasljeđuje, a za srčani šum u djece su Vam točno rekli da je najčešće nedužan, što je i potvrđeno.