Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kapi iz autolognog seruma


Autor Poruka

Krešo143

25.03.2017. 14:30

Poštovani,

Već duže vrijeme imam ekstremnu suhoću oka koja mi je dijagnozirana tek nakon šest mjeseci i promijene nekoliko oftamologa.
Umjetne suze mi nisu nimalo pomogle u ublažavanju simptoma. Prije nekoliko mjeseci sam ugradio i čepiće u suzne kanale koji su mi nešto pomogli ali jako malo. Saznao sam za mogućnost pravljenja kapi iz autolognog seruma.
Na internetu je jako malo informacija o njima.
Pa bih Vas pitao znate li možda gdje bih mogao te kapi napraviti ovdje u Zagrebu?

Unaprijed zahvaljujem,

Srdačan pozdrav,

Kreso

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

08.04.2017. 15:30

Iako često nije moguće izliječiti uzrok težih oblika suhog oka, postoje mnogi načini ublažavanja simptoma. Pretpostavljam da ste dosta metoda već isprobali. Kapi od autolognog seruma propisuju se i izrađuju uglavnom na kliničkim bolnicama te u rijetkim ljekarnama. Kod njihove primjene važno je pridržavati se uputa o njihovom čuvanju jer ne sadrže konzervans.
Postoji još jedna mogućnost koja može značajno ublažiti simptome teških oblika suhog oka. To su skleralne kontaktne leće velikog promjera, poznate i kao miniskleralne ili semiskleralne leće (npr. Onefit, Rose K XL, Europa) koje se propisuju u nekoliko ordinacija u Hrvatskoj.

Krešo143

11.04.2017. 10:45

Hvala vam na odgovoru,

Ti čepići su mi pomogli oko 30%. ali i dalje imam problema na vjetru ili što je bitnije tokom rada na računalo ne mogu dugo izdržati ni uz pomoć bilo kakvih kapi.

A posao mi uključuje 8. sati rada za računalom.

Razumio sam da se te kapi autolognog seruma rade preko uputnice?

Pitao bih Vas još u koju ordinaciju bih se mogao glede nabave tih leća?


Unaprije zahvaljujem,

Kreso

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

20.04.2017. 17:10

Nemam točne podatke u kojim ustanovama se trenutno propisuju kapi autolognog seruma. Većina specijalista na odjelima za plastičnu kirurgiju oka i orbita na većim klinikama povremeno propisuje ove kapi, no neki oftalmolozi se ne odlučuju na terapiju istima zbog ograničenog i kratkotrajnog rezultata kod mnogih pacijenata. Skleralne leće se za sada propisuju samo u manjem broju ordinacija specijaliziranih za kontaktne leće u Hrvatskoj, a proizvode se za sada samo u laboratoriju Opto Centra u Zagrebu.