Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


katarakta i sužavanje vidnog polja


Autor Poruka

brinka

02.12.2014. 14:20

Molim vas za savjet:sestra mi ima tešku bolest, sužavanje vidnog polja,sada treba operirati i mrenu,inače sestra je stara 42 godine. Brine me da li je ta operacija drugačija i rizičnija od operiranja staračkih mrena,jer ima i tu bolest,pa se bojim za ostatak njenog vida. Molim vas za vaš savjet!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

09.12.2014. 23:45

Iako nije tipično za dob Vaše sestre, mogu pretpostaviti da se najvjerojatnije radi o glaukomu koji je uzrok jakog smanjenja vidnog polja.
Operacija mrene je načelno rutinska, no u slučaju glaukoma važno je da se operacija mrene izvede maksimalno poštedno po oko kako bi se što više smanjio utjecaj promjena tlaka u oku prilikom zahvata na očni živac. Preporučio bih svakako da zahvat napravi kirurg s velikim iskustvom u ovakvim operacijama.

brinka

10.12.2014. 09:55

Zahvaljujem Vam na odgovoru,nisam bila precizna,sestri je dijagnosticirana Retinitis pigmentosa,nažalost,pa je zbog tog stanja upit o operiranju komplicirane mrene taj,ponavljam se zbog toga što se operirati može u Vinkovcima, gdje se smatra da se radi o mreni koju oni operiraju. Ne sumnjam u stručnost,samo po pitanju njenog slučaja sam zabrinuta.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

22.12.2014. 23:20

Kod ove dijagnoze je nešto češći razvoj komplicirane mrene. Točno je da su kod pacijenata s retinitis pigmentosom, između ostalog, nešto slabije zonule koje drže leću te da je povećan rizik od nastanka edema makule nakon zahvata. U svakom slučaju treba napraviti ultrazvučnu PHACO emulzifikaciju mrene, a svaki operater može procijeniti hoće li sam napraviti zahvat ili Vašu sestru eventualno proslijediti kolegi koji ima više iskustva sa zahvatima na rizičnim očima.

brinka

23.12.2014. 09:35

Hvala Vam za odgovore i savjete! Veliki pozdrav!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

26.12.2014. 18:05

Molim lijepo

brinka

04.03.2015. 10:20

Poštovani,sestra je naručena u petak za operiranje mrene,jutros je mjerena leća.....prilikom mjerenja određena je dioptrija u plusu,većem,nije rečeno kojem,a ona je uvijek imala naočale u manjem minusu od oko -2 ili malo većem,sad je zabrinuta,mjereno je više puta i uvijek je uređaj pokazao da je plus dioptrija,što Vi mislite o tom,toj situaciji,vrlo smo zabrinuti!!? Hvala Vam!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

06.03.2015. 15:45

Sve dioptrije leća koje se ugrađuju su plus, kao i što je prirodna leća plus (konkavna) leća. Za pretpostaviti je da će operater odabrati intraokularnu leću tako da nakon operacije ostane malo minus dioptrije.

brinka

07.03.2015. 01:45

Hvala Vam na objašnjenju,operiranje je prošlo sve ok,za sada,nadam se da ne bude komplikacija a ostalo mi nije poznato. Hvala Vam još jednom ,za Vaše savjete i vrijeme!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.03.2015. 11:00

Nema na čemu.

Budapest

07.06.2016. 13:30

Postovani!

Moja majka bi trebala ici 29.6. na operaciju mrene, na drugom oku je ista ucinjena u veljaci.

S obzirom da je planirala godisnji odmor i odlazak na more 30.7., dakle mjesec dana nakon zahvata, da li je to preporucljivo imajuci u vidu kupanje u moru i slicno, ili ipak ne?

Unaprijed hvala.

Lijepi pozdrav!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

09.06.2016. 23:50

Ukoliko zahvat prođe uredno i nalaz na kontrolama nalaz bude uredan, Vaš operater bi trebao dopustiti mami kupanje, uz preporuku izbjegavanja akrobatskih skokova i sličnih aktivnosti.

lucyyy

09.03.2017. 14:50

Poštovani,


mojoj majci je dijagnosticirana staračka mrena na desnom oku za koju je doktor u privatnoj poliklinici rekao da je zahvatila cijelo oko i da je operacija potrebna što prije. Pošto su liste čekanja prvo za pregled a onda za operaciju u bolnici poprilično duge zanima me koje poslije mogu biti posljedice čekanja na tu operaciju u bolnici u odnosu na to ako se operira odmah u privatnoj poliklinici, konkretno zanimaju me dugoročne posljedice ili komplikacije a ne ono do čega može doći zbog čekanja a što bi se svakako uklonilo operacijom bez obzira na dužinu čekanja . Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.03.2017. 22:05

Postoje slučajevi kada operaciju sive mrene treba napraviti čim prije, kao na primjer kod mrena koje predstavljaju rizik od nastanka glaukoma zatvorenog kuta. Ipak, u većini slučajeva katarakta se operira onda kad bolesnik smatra da mu je vid preslab za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
Mala napomena: s današnjim suvremenim tehnikama period oporavka nakon operacije početnih mrena bitno je kraći u odnosu na uznapredovale mrene.

mirjaspe

08.09.2020. 20:30

Poštovani,
na zadnjem pregledu mi je rečeno da imam sivu mrenu koju treba operirati. Pitala sam liječnika dali opracija boli, na što mi je on potvrdno odgovorio. U masu slučajeva sam imala priliku čuti da je operacija praktički bezbolna, al sad mi nije svejedno. Imam inače 57 godina, a kontroliram se u Vinogradskoj bolnici. Lijepo Vas molim da mi iskreno odgovorite kako izbjeći bol oka, dali ići u privatnu polikliniku ili ipak napraviti u bolnici u kojoj se već dulje vrijeme kontroliram??
Unaprijed Vam Zahvaljujem

mirjaspe

08.09.2020. 20:50

Poštovani,
rečeno mi je da imam sivu mrenu koju treba operirati, međutim, kad sam pitala doktora dali opercija boli, odgovorio je potvrdno, pa mi sad nije svejedno. U masu slučajeva sam čula da je ta operacija praktički bezbolna??
Lijepo Vas molim da mi iskreno odgovorite, dali operacija boli?? Gdje ju je pametnije napraviti, u privatnoj poliklinici ili u bolnici u kojoj se kontroliram već dulji niz godina?? Inače, imam 57 godina i kontroliram se u Vinogradskoj.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.09.2020. 23:55

Operacija mrene u većini slučajeva je bezbolna, naravno uz kapanje anestetika neposredno prije zahvata. Prag boli je vrlo individualan, te manji broj pacijenata može osjećati pritisak i manju bol, a vrlo iznimno, kod kompliciranih mrena, bol može biti nešto jača. Ako Vas je strah, upitajte Vašeg operatera o mogućnosti uzimanja tableta protiv bolova prije zahvata, te o mogućoj primjeni anestetika u oko za vrijeme operacije. Izbor iskusnog operatera u kojeg imate povjerenja važniji je za uspjeh i kraće trajanje zahvata od samog mjesta operiranja.

Ichbin

05.12.2021. 12:40

Poštovani, imam 27 godina. Bila sam na pregledu zbog dioptrije, međutim nisu mi mogli odrediti dioptriju, zbog zamućenja leće. U nalazu piše ovako: nalaz do lensa uredan, Lens obostrano zamućen sa vakuolama. Arf o utr ne prolazi signal, i dg cateracte. Koliko shvatam imam sivu mrenu, i ljekar je rekao da se u tom slučaju radi operacija. Upućena sam u bolnicu na dalji pregled. S obzirom na to da meni ne smeta toliko zamućenje vida, nije naručito izraženo. (Prije 5 godina je dioptrija bila -1) da li bih ja mogla odgoditi operaciju, i da li bi mi ipak mogli odrediti dioptriju do operacije? Unaprijed Vam hvala.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

06.12.2021. 13:00

Siva mrena česta je u starijoj dobi, no može nastupiti i ranije. Tada se naziva presenilna mrena. Kao što je oftalmolog napisao, radi za o zamućenju vaše leće koje uzrokuje slabiji vid i promjenu dioptrije. Zahvat nije hitan i možete ga odgoditi. Međutim, uzmite u obzir da će se dioptrija vjerojatno nastaviti mijenjati te da oporavak nakon zahvata obično traje duže što je leća tvrđa i zamućenija.

Mrena se danas operira ambulantno, a sam zahvat kod iskusnih operatera traje 5 do 10 minuta. Pritom će se vaša leća zamijeniti s novom lećom s kojom ćete dobro vidjeti na daljinu, dok ćete za rad na blizinu trebati naočale. To je moguće riješiti novim generacijama intraokularnih leća, poput multifokalnih leća i leća s produženim fokusom, no o tome obavezno prije zahvata porazgovarajte sa svojim operaterom.

Ichbin

17.04.2022. 12:25

Poštovani,
zZa nekoliko dana imam operaciju mrene na oba oka, odlučili smo se za multifokalne leće. Samo me zanima kada bih se mogla vratiti standardnim aktivnostima? Kao što je pranje kose, umivanje i šminkanje očiju. Moj ljekar je rekao nekoliko dana da izbjegavam te stvari, ali na internetu pronalazim različite informacije o težini oporavka i svim ograničenjima. Unaprijed hvala.

Srdačan pozdrav.