Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Oštećenje oka- sekundarna katarakta?


Autor Poruka

Danijela L.

31.03.2013. 18:10

Poštovani!
Suprug je 25.6.2012. doživio nezgodu, kroz oko mu je prošao sitan komadić čelika koji mu je ozlijedio oko, završio je u Zagrebu u Vinogradskoj na obradi, da sada ne ponavljam sve postupke, rađeno mu je sljedeće: (iz otpusnog pisma) Status post. PHACO + PCIOL, membranectomiam, retinotomiam, instill.olei siliconici, endolaser o sin. ppt reablationem retianae am IV
St post. PPV, extractionem corporis alieni, endolaser, cryoretinopexiam et instill.olei siliconici in CV o sin. aa I ppt corporis alieni intrabulbare

nakon prvog zahvata kada su mu vadili taj komadić mu se vid malo popravio, bio je prekp 0,5 na lijevom oku, nakon drugog zahvata, tj.operacije mrene se mu vid smanjio na 0,1-0,2....sad prije 2 tjedna mu je izvađeno silikonsko ulje i zamjenjeno zrakom.

Piše ovako: status pri dolasku o sin: hiperemija spojnice, CP IOL, fibroza stražnje kapsule, u CV silikonsko ulje, mrežnica prileži pod ztamponadom sil.ulja, periferno vidljivi laserski pečati.
operacija 18.3. Evacuatio olei siliconici, instill. aeris in CV o sin.

status pri odlasku: raspršena krvarenja u prednjoj sobici, u CV mjehurić zraka,mrežnica prileži.

u međuvremenu je mjehurić zraka nestao,ali vid se pogoršavao kako je mjehurić nestajao, do sada je vidio nekoliko metara ispred sebe, sada jedva da vidi nekoliko cm ispred. čitali smo da nakon op sive mrene može doći do razvoja sekundarne katarakte/mrene, dali je moguće da je to u pitanju i da to stanje toliko afektira vid da skoro ništa ne vidi? za dva dana ide ponovo na kontrolu u vinogradsku, ali liječnici us uvijek u žuzrbi pa nemaju baš vremena objasniti u čemu je stavr i što se dešava, mada su rekli da je pozadina oka neoštećena i da će se vid popraviti. s time da je liječnik rekao da će baviti još jedan laserski zahvat, sudeći po ovome što piše u otpusnome će to biti zahvat YAG laserom zbog navedene fibroze stražnje kapsule?

zabrinuti smo pa vas molimo za odgovor, ako nešto nije jasno u ovom opisu ili dijagnozi napišite pa ćemo još ispisati ostale nalaze....

hvala puno unaprijed!!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

02.04.2013. 14:10

Iz navedenih dijagnoza vidi se da je strano tijelo izazvalo teže oštećenje unutarnjih struktura oka što je za posljedicu imalo odignuće mrežnice. Napravljeni zahvat, koji je uključivao vitrektomiju, endolaser i aplikaciju silikonskog ulja, najviše je što se može napraviti u navedenom slučaju. Zamućenje očne leće, odnosno siva mrena, vrlo često nastaje kao posljedica zahvata koji je napravljen. Jednako tako, sekundarna mrena koja je u nalazu opisana kao fibroza stražnje kapsule leće, vrlo je česta nakon operacije mrene, pogotovo kod očiju nakon traume.

Ukoliko se vid značajno pogoršao unutar nekoliko dana uzrok može biti ponovno odignuće mrežnice ili drugi problem u stražnjem dijelu oka, zbog čega bi suprug trebao čim prije posjetiti svog oftalmologa. Ukoliko je pad vida bio postupniji tijekom više tjedana ili mjeseci, može se raditi o fibrozi kapsule iza umjetne leće koja je ugrađena. U tom slučaju YAG laser je jednostavan i nekontaktan zahvat kojim se fibroza u oku nakon određenog vremena može ukloniti te vidna oštrina vratiti na razinu koja je bila prije operacije mrene.

Danijela L.

03.04.2013. 01:40

Hvala na odgovoru!vid se niti jucer nije mjenjao na bolje,s tim da sam kroz dan primjetila da mu se sarenica iz plave boje mjenja u smedu,odnosno da izgleda kao da se puni krvlju,pa je otisao u vinogradsku gdje je hitno zaprimljen na bolnicko lijecenje zbog hifeme,ako se ne varam.s obzirom da mu je staklasto tijelo ispunjeno krvljunije moguce postaviti tocnu dijagnozu i razlog krvarenja,ali njegov lijecnik takoder sumnja na reablaciju retine.uraden je uzv ali nije jasna slika,ocni tlak je uredan,sutra ce ga dalje pratiti a u cetvrtak vjerojatno pristupiti operaciji oka da vide sto se tocno zbiva.dali je moguce da su pre rano izvadili ulje pa se zato mreznica odvojila,ako je to u pitanju?ako nije to,sto bi drugo moglo biti,s obzirom da je nalaz na kontroli prije 6 dana bio uredan

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

03.04.2013. 12:20

Novo krvarenje svakako upućuje da je situacija ozbiljnija od sekundarne mrene. Zadaća silikonskog ulja je da pomogne oku u zacjeljivanju, no dugo držanje ulja u oku je štetno. Liječnici na KBC Sestre Milosrdnice imaju puno iskustva u sličnim situacijama te će sigurno znati kako najbolje postupiti u slučaju Vašeg supruga.