Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


žmirkanje kod djece


Autor Poruka

tvins

05.07.2013. 17:30

Dobar dan pošto nisam našla temu žmirkanja imam jedno pitanje za vas .Imam dječaka od 10 godina jedan duži period stalno žmirka ,prvo je počeo na jedno oko a sada na oba oka previše žmirka.Vodili smo ga kod očnog doktora rekao je da je sve u redu da nema problema sa vidom ,ali u zadnjih nekoliko sedmica njegovo žmirkanje se povećalo on kaže da ga peku oči ako ne žmirka ,ponovo smo ga odveli drugom doktoru i on je rekao da je sa vidom sve u redu ali da ima manjak suza dao mu je mast za oči MAXITROL i preporučio da posjetimo neuropedijatra.Molim vas da mi vi date svoj savjet i da mi kažete zašto da ga vodimo neuropedijatru.
Unapred se puno zahvaljujem
Lijep pozdrav

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

06.07.2013. 02:35

Ukoliko su na očnom pregledu isključene refrakcijske greške (kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam) s uskim i proširenim zjenicama (skijaskopija), kao i eventualne upale i ozljede površine ili unutrašnjosti oka, najvjerojatnije se radi o prolaznom tiku kod kojeg prekomjerno treptanje obično traje 2-3 mjeseca do najdalje godinu dana.

Obratite pažnju pojavljuje li se prekomjerno treptanje u specifičnim situacijama (pri jakom svjetlu ili pri pokušaju fokusiranja nekog predmeta), je li treptaj kratak ili produžen, te miče li se se pri treptanju dio vjeđe, cijela vjeđa ili i dio lica uz pokrete drugih mišića. Pregled i obrada kod neuropedijatra dati će odgovor radi li se o eventualnom neurološkom uzroku žmirkanja.

Mogući uzroci mogu još biti i određene tablete, poput tableta protiv povraćanja te eventualno alergija koja je obično, ali ne i uvijek , praćena svrbežom oka. Manjak suza vrlo je rijedak u dječjoj dobi te bi se prije terapije trebalo vidjeti o kojoj vrsti suhoće se radi (više na http://www.cybermed.hr/centri_a_z/sindrom_suhog_oka )