Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijete slabije čuje


Autor Poruka

herostrat

13.01.2009. 15:05

U travnju 2008. nakon malo jače prohlade primjetio sam da mi kćer (tada je imala 2.5 godine) nešto slabije čuje ali nisam mogao zaključiti je li riječ o jednom ili oba uha. Nikada nije imala upalu uha niti bio kakvih problema s njima. Nakon klasične metode preporučene od doktorje opet sve u redu.
Pola godine nakon toga (dakle pred kraj 2008.) opet je imalajvirozu (kašalj, curenje nosa itd.) i opet se dogodilo isto. Otišli smo na pregled kod otorinolarigologa koji je, nakon ispiranja ušiju (bilo je nešto sekreta) rekao da ne vidi nikakav problem i uputio je na audiometriju i timpanometriju. Na nalazu za audiometriju pisalo je nešto u stilu da "DIJETE NE SURAĐUJE" iako je kćer radila sve što joj je rečeno. Pretpostavljam da je premala za audiometriju pa je tako napisano. Nalaz timpanometrije je takav da je otorinolaringolog iz njega zaključio da nije sjajan i da bi trebalo napraviti snimanje u Zagrebu (u Dubrovniku nema te mogućnosti, mislim da je u pitanju snimak srednjeg uha).
Budući da smo mislili da je problem mali i uzrokovan prehladom zaista smo se iznenadili takvom dijagnozom. Tim više što se iz provincije ne šalje u Zagreb tek tako. Nakon dodatnog razgovora ipak je promijenio mišljenje i rekao da bi napravio još jedno snimanje (mjesec dana nakon prethodnog) pa da ćemo onda vidjeti.
Ja vas molim da mi, ako je to moguće, na temelju napisanog, date svoje mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem,

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.01.2009. 18:55

Poštovani, najčešći uzrok lošijeg sluha u djeteta vaše dobi je serozni otitis, problem o kojem sam već dosta pisao na ovom forumu (pogledajte), i koji se uspješno rješava. Naravno, postoje i drugi razlozi koji mogu dovesti do lošijeg sluha, a za precizinju informaciju važan je otoskopski status (kao i ostali orl nalaz), te nalaz timpanograma (nažalost, niste opisali). Klasični tonski audiogram kod tako malog djeteta najčešće nije moguće učiniti (granica kod koje djete može surađivati u takvom ispitivanju je oko četiri godine), no ukoliko je nalaz timpanograma jasan, tonski audiogram nije potreban. Ukoliko problem nije utvrđen s nalazom timpanograma, može se uraditi ispitivanje sluha u SUVAG centrima (Zagreb, Split...), a po potrebi može se učiniti i ispitivanje evociranih slušnih potencijala (više orl ustanova u Zagrebu, Split...). Dakle, radi preciznije informacije, trebao bih znati makar točan opis timpanograma, stoga mi se javite s istim. Sretno!

herostrat

23.03.2009. 11:45

Postovani,

zahvaljujem na odgovoru. U medjuvremenu su napravljana dva timpanograma i oba su tip B. Jucer smo dosli iz Suvaga i nalaz je slijedeci:
Tg su obostrano B podtaljivost lijevo 0.05, desno 0.09.
Pragovi sl. evociranih potencijala pokazuju desno na podražaj clickom prag sluha na 34 dB lat. 9.18, na 1000 Hz, prag sluha na 65 db, lat. 11.70, na 500 Hz prag sluha na 40 dB, lat. 13.68. Lijevo prag sluha na podražaj clickom na 50 dB, lat 9.12, na 1000 Hz na 75 dB, latencije 11.88, na 500 Hz prag na 30 dB, lat 13,92.
Mišljenje i preporuka Obostrano se radi o sekretornim otitisima, pa je indicirana miringotomija uz postavljanje cjevčica obostrano.
Dijagnoze H90.0 Hypoacusis conductiva bil.
H65 Otitis med. secret. bil.

Audiometrija nije napravljena jer kćer nije željela surađivati.

Doktorica je rekla i to da je iz nalaza mislila da je dijete sigurno za slušni aparat (pogotovo zbog jednog segmenta nalaza) ali tek nakon razgovora s njom vidjela je da nalaz zapravo i ne odgovara u potpunosti onome kako u stvarnosti kćer čuje.

Molio bih vas samo Vaš komentar.

Puno hvala.

Domagoj Parazajder, dr. med.

25.03.2009. 22:20

Poštovana, s obzirom na nalaz timpanograma, evidentno je da se radi o seroznom (sekretornom) otitisu. Ukoliko se stanje u roku od tri mjeseca nioje popravilo, indicirana je operacija, a istu možete obaviti u dosta orl ustanova u hrvatskoj, ovisno o mjestu stanovanja. Pošto i osobno svakodnevno radim takve zahvate, možete se javiti i na naš orl zavod (sveti duh). U svakom slučaju, prije odluke o zahvatu, dijete (sa svim nalazima) treba pogledati sam operater. Sretno!