Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kolesteatom, otitis med.chro. / serosa


Autor Poruka

006NV

13.01.2014. 23:10

Poštovana,

Molila bih Vas da mi interpretirate značenje sljedećeg otpusnog pisma / otpusnice,,,,
Naime, radi se o sljedećem, primljena sam na odjel ORL radi operativnog liječenja, timpanoplastike .... koja mi nije odrađena .... na otpusnom pismu stoji sljedeće:
Dijagnoze: Otitis media chronica I.dex., Otitis media serosa I.dex.
Op.zah.: Implantatio tubuli areati I dex.
OMS-vidi se detritus u području prednjeg donjeg kvadranta, kad se pročisti vidi se sekundarna membrana na mjestu prethodne perforacije. Učini se miringotomija u stražnjem donjem kvadrantu i umetne se ventil.cjevčica.
U otpusnici stoji: Otpusne dijagnoze po MKB-u: Kolesteatom srednjeg uha
Par dana nakon ovoga op.zahvata, nagluhost postaje veća, dolazi do šumova u uhu, javlja se užasan svrbež unutar uha, bol na dodir u gornjem, prednjem djelu uha, i lagano karamelizirano curenje ....

Na osnovu ovoga otpusnog pisma, ja kao jedan laik, ne mogu nikako zaključiti koja je moja konačna dijagnoza, da li mi Vi, kao specijalista, na osnovu ovoga otpusnog pisma možete reći koja bi bila moja dijagnoza.... i da li mi možete dati svoje mišljenje o svemu ovome ....

Unaprijed zahvaljujem,


Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 14:35

Poštovana, i ja sam malo zbunjena dijagnozom cholesteatoma koji se ni u kojem slučaju ne liječi umetanjem ventilacijske cjevčice, ali terapija odgovara dijagnozi seroznog otitisa. Budući se u otpusnom pismu nigdje ne spominje operativni nalaz karakterističan za cholesteatom, pretpostavljam da je zabunom u izborniku izabrana kriva dijagnoza. Uvijek uzimamo u obzir dijagnozu koju je operater sam napisao, bez pomoći izbornika koji u konačnici služi prvenstveno za statistiku i evidenciju HZZO-a.