Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MENIEROV SINDROM


Autor Poruka

PATRICIJA

21.06.2001. 19:01

Mojoj majci (63 god) je definitivno prije mjesec dana izrečena dijagnoza( Menierovog sindroma).Hospitalizirana je nakon jakog napada vrtoglavice i povraćanja (više od 10 sati.)
Isto tako sluh joj je dosta oštećen zbog perforacije bubnjića na desnom
uhu (već 2o god.) te uslijed napada gubi skoro sasvim sluh.
Izvršen je operacijski zahvat na saniranju oštećenog bubnjića da bi
se za mjesec dana pripremala nova operacija na drugom uhu gdje je
dijagnosticiran sindrom.
Nakon operacije puštena je kući i nakon dva dana imala ponovo napad.
Upoznata sam da operativnim zahvatom nije moguće riješiti skroz
problem sindroma.
Voljela bi znati više informacija o samom sindromu kao i što se može
ili mora poduzeti da bi se napadi smanjili .Da li je potreban poseban
način prehrane ili što se preporuča.

mr.sc.dr.D.Markov

22.06.2001. 14:15

Menierovu bolest ili sindrom prvi put je opisao Prosper Meniere 1861 god. kao poseban klinicki entitet, koji je karakteriziran trijasom simptoma napadima vrtoglavice, sumom u uhu i nagluhoscu. Do danas jos etioloski nije potpuno razjasnjena. Kao moguci uzroci nastanka bolesti navode se psihosomatski faktori, poremecaji vaskularnog sustava, stres, alergija, virusni infekti i endokrini poremecaji. Lijecenje moze biti konzervativno i kirursko. Za vrijeme napada primjenjuju se sedativi, vazodilatatori, sredstva protiv povracanja, antihistaminici i vitamini u infuziji. U prehrani se preporuca ogranicenje soli, kave i alkohola. Infuzije se ponavljaju nekoliko dana sve dok se napad ne smiri. Mirovanje i boravak u bolnici su bitni faktori jer bolesnika izdvajuju iz svakodnevne okoline. Nakon hospitaliacije provodi se dugotrajna terapija Urutalom i sedativima.Oko 20 % bolesnika lijeci se kirurski.

tratincica

08.05.2009. 22:25

dobar dan,od 11.mjeseca patim od jakih vrtoglavica,pritiska u glavi,osjecaja tezine u glavi,osjecaja zacepljenosti u usima i zujanje u usima,te zatezanja u predjelu vratne kraljeznice.Do sada mi nije dijagnosticirana nikakva bolest,nedavno sam dobila Betaserc tablete. S 12 godina operirala sam lijevo uho.Zanima me da li ovi simptomi mogu biti povezani sa Meinerovim sindromom i kako rijesiti te probleme.