Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ostecenje sluha


Autor Poruka

dida

28.09.2003. 16:18

imam kcerku staru 21 mjesec. primjtili smo da slabije reaguje na tise zvuke. vodili smo je kod ljekara i uradene su dvije pretrage (slusnog refleksa i unutarnjeg uha). rezultat je pokazao da postoji ostecenje sluha. upuceni smo na daljnje pretrage. obzirom da je dijete bilo veoma nemirno pri pretragama zanima me da li postoji mogucnost da je rezultat netacan. takode me zanima da li je moguce da se kod moje kcerke sluh slabije razvija, (obzirom da je stara 21 mjesec) odnosno da li je moguce moguce da se sluh naknadno razvije i da ona normalno cuje

prof.dr. Željko Bumber

10.10.2003. 13:45

Nema kasnijeg anatomskog niti fiziološkog razvoja sluha. Tehnički se ispituju tonovi i elektrostimulusi koji su u stanju provocirati slušne stanice . To testiranje moglo bi se učiniti u Kini, Australiji i td. i nije
potrebno razumijevanje jezika . Nemir djeteta mogao bi biti uzrokom slabijeg rezultata no pretragu treba ponavljati. Niste ništa rekli o razvijenosti govora u vašeg djeteta, što je važno. Kakav je nalaz na bubnjićima? Kako dijete diše kroz nos? Koje se pretrage planiraju?

dida

29.10.2003. 23:10

govor djevojcice je slabo razvijen. sada su joj 22 mjeseca, i govori mama, tata, pa-pa , cao, bravo, hajde, daj, i jos nekoliko najosnovnijih rijeci. kada je ponavljanje rijeci u pitanju, ne moze se reci da ponavlja ono sto mi izgovaramo, mada se i to desava ponekad. par puta do sada je i sklopila recenicu - npr. daj to gore. na nase naredbe veoma rijetko reaguje - npr. kada joj pokazemo stvar koju treba donijeti, onda to i uradi, a kada joj se govori gotovo nikad ne reaguje.
ne znam da li moze biti vazno - ja sam govorila sa 18 mjeseci, dok je moj suprug progovorio prve rijeci sa 3 godine.
sto se tice njenog disanja kroz nos, mogla bih ga ocijeniti kao otezano. ne znam kako pojasniti, ali "zvucno" dise kroz nos. nos nije nikada zapusen. smatram vaznim za napomenuti da je djevojcica do sada imala 7-8 upala grla i svaki put je ordiniran antibiotik. nije bilo visokih temperatura.
daljnja planirana pretraga sluha je BERA. nalaz na bubnjicima je vjerovatno uredan. ostecenje sluha je dijagnosticirano na osnovu TEOA testa koji je bio obostrano bez odgovora. NAJLJEPSE MOLIM VASE MISLJENJE sta dalje da uradimo. vrijeme prolazi, mi ne mozemo da odlucimo u kom smijeru krenuti. obzirom da zivimo u sarajevu, misljenja da ovdje ne mozemo nastaviti pretrage. da li predlazete kliniku SUVAG o kojoj smo samo ponesto culi.... imate li neki drugi savjet
unaprijed hvala

prof.dr. Željko Bumber

13.11.2003. 13:53

Javite se u SUVAG u ZAgrebu ,nakon prethodnog telefonskog dogovora. MOguća konzultacija i u Audiološkom centru na Šalati.

dida

13.11.2003. 22:36

da, Suvag u svakom slucaju. Jos bih Vas molila samo Vase misljenje da li je uslovno receno rano za pretrage? Mislim, djevojcica je u tom dobu da je nemoguca upotreba slusnog aparata i ako bi bio potreban.

prof.dr. Željko Bumber

21.11.2003. 11:49

Za pretrage nije nikada prerano. Sve ovisi o rezultatu testiranja. Ako rezultat nije pouzdan onda možemo iskoristiti termin prerano.
Odluku o slušnom pomagalu donijeti će audiolog- obavezno odite na obradu.Vaše ponovno pitanje nisam odmah registrirao.

mela-pharm

16.01.2011. 17:30

Poštovani doktore!
Našem 3-godišnjem sinu kasni govor. Ali i usvemu malo kasni,tek sad ima efekata od skidanja pelene,još ga moramo hranit žlicom,neće sam spavat itd. Hoću reći osjetljivo je dijete koje ne da ne zna, nego neće to raditi sam, kao da želi ostat beba. Inače,nije imao značajnijih upala uha (jednom sam mu kapala garasone 5 dana).U rodilištu mu je testiran sluh(OAE ako sam dobro zapamtila) i sve u redu,ali zbog govora nas je defektolog-logoped uputio na mnogo pretraga(ORL,psiholog,neuropedijatar i na BERA-u). Otorinolaringolog ga je pregledao i rekao da je sve u redu morfološki,ali kako nas je doktorica prije njega uputila na BERA pretragu,on je nas isto naručio na BERA-u.
Zanima me jel ta pretraga nužna,krucijalna i kako mi njen nalaz može pomoći da se ja počnem drukčije ophoditi s djetetom?
Zapravo me zanima jel normalno da se dijete salje na takvu pretragu ako su svi primarni testovi na sluh bili u redu i mi kao roditelji nismo nikad primjetili da slabije čuje?
Da li je otorinolaringologu praksa naručivati tu pretragu ako je do sad svaka kontrola sluha prošla dobro ili on to radi jer je to doktorica prije njega preporučila?
Razlog za takav skepticizam spram te pretrage je što moram mučit osjetljivo dijete cijelu noć da bude budno a onda će mu stavljat te elektrode na glavu i takav bi trebao zaspat, a ako ne zaspe sam,dat će mu injekciju fenobarbitona! Taj dio mi je najstrasniji. Pa otkud im pravo davat takve hipnotičke doze fenobarbitona.. A dizepam klizma pak utječe na provodljivost impulsa u mozak... Moj sin se kod zadnjeg pregleda osipao os stresa, i opet počeo piskit u gace. Zato ne želim ga opet unazadit, a taman je počeo lijepo ići i na wc i počeo se verbalno otvarati... Krajem 1.mj. idemo kod logopeda u Suvag pa ću vidjet šta će mi tamo reći, a Vas molim za cijenjeno iskreno mišljenje..

mela-pharm

28.03.2011. 12:00

Bila bih zahvalna kad bi mi odgovorili na pitanje! Mi ćemo tu BERU napraviti jer moramo,jer naš sustav to zahtjeva. Djeca se moraju maltretirat da bi se došlo do nekog nalaza koji ne znam koliko vrijedi za terapiju govora niti mi je itko to do sad znao objasniti. Ali eto,kad čovjek traži odgovore a ne dobije ih,kako da vjeruje u učinkovitost i svrhu svega toga... Možda je odgovor da je mozak još uvijek prevelika zagonetka i da ne postoji obrazac s kojim se djeca mogu mjeriti,ako me razumijete....možda se nisam dobro izrazila,ali to je zato što nisam stručnjak. Zato molim vas za odgovor na koji čekam više od 2 mjeseca!

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.04.2011. 02:10

Ispitivanje evociranih slušnih potencijala (BERA) kod djece se radi kod sumnje na oštećenje sluha, prvenstveno kod male djece kojima se ne može uraditi klasična tonska audiometrija (do 4-5 godine)., i najpreciznije govori o tome postoji li značjno oštećenje sluha ili ne. Istina je i da se bera mora raditi kod mirnog djeteta, najbolje u snu jer su električni potencijali koje bilježe naljepljene elektrode vrlo slabi te ih dodatna mišićna aktivnost nadjačava. Dakle, radi se o standardiziranoj pretragi koja se radi već 40-ak godina.
Naravno da sam problem razvoja govora ne mora biti povezan sa oštećenjem sluha, ukoliko se dijete uredno odaziva na zvukove, sa sluhom je vjerojatno sve u redu. Isto tako, u suvagu se mogu raditi i orjentacijske pretrage sluha kod djeteta, prilagođene uzrastu, a koje nisu bera.
OAE koja je rađena u rodilištu utvrdila je da je dijete rođeno bez (znatnijeg) oštećenja sluha (radi se u svim rodilištima kao dio probira djece sa oštećenjem sluha), no oštećenja sluha se mogu raziviti i kasnije tokom djetinjstva.
Dakle, bera da ukoliko postoji osnovana sumnja na oštećenje sluha a ne samo kao orjentacijska pretraga. Naravno da orl-og mora dati mišljenje o tome treba li je učiniti ili ne, moja je preporuka da, ukoliko ste nesigurni, učinite i drugo mišljenje (kabineti za ispitivanje lsuha - Šalata, S.Milosrdnice, Sveti Duh). Nadam se da sam bar malo pomogao odgovorm, lijepi pozdrav!

Studeni23

11.11.2012. 23:00

Volila bi stupi u kontakt s didom
Ovje moj mail ako jos pratite temu javite mi se nvoloder@gmail.com radi izmjene uskustva. ( bila je na firumu i jedna jelena iz svedsje sli ne mogu doci do njenog posta, zanima me kako je danas njena curica? Kako ste vi? Jeste dobili aparatice? Ja imam sina s istecenjem sluha 40-60dcb nosi aparatice od 19mj sad ima 5god)

cicioci

15.11.2012. 16:10

Poštovanje
Operisala sam uho 83 g i tada mi je ugrađena neka teflonsko pistonska pločica.Sad bi trebala da radim Mg kičme,ne smiju da mi to urade jer niko ne zna da li u toj pločici ima metala.Da li možda vi znate što se koristilo tih godina i kakvog sastava su bili ti umetci.Operacija je bila u vojnoj bolnici.Unaprijed zahvalna...

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 18:40

Poštovana, žao mi je, ali ne znam kakvog su točnog sastava bili navedeni umeci 1983. godine. Preporučujem da se obratite Audiološkom društvu pri HLZ; oni sigurno imaju podatke o navedenim protezama.