Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


paranazalni sinusi


Autor Poruka

studentica23

17.11.2008. 12:55

Poštovani, nedavno sam se obratila neurologu zbog povremenih navrata osjećaja slabosti, mučnine, zujanja u ušima, zatamnjenja pred očima, vrtoglavica i glavobolja. Neurolog me između ostalog uputio kod otorinolaringologa gdje su me uputili na snimanje paranazalnih sinusa. Nalaz je sljedeći: na snimkama PNŠ smanjena je prozračnost desnog maksilarnog sinusa mekotkivnim zasjenjenjem koje se prati u donje dvije trećine sinusa i uz lat. zid, a dif. dg. može odgovarati većem polipoznom zadebljanju sluznice, ali ne može isključiti niti druga etilogija. Pa bih Vas molila da mi kažete o čemu je riječ i da li postoji povezanost između prethodno navedenih tegoba i nalaza sinusa.

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.11.2008. 14:25

Poštovana, upala paranazalnih sinusa, bilo akutna, bilo kronična, neće se manifestirati simptomima koje ste vi naveli (osim glavobolje, no ona je specifično lokalizirana i lako se poveže sa sinusima). Uz to, kod upale sinusa postoje i drugi, specifični simptomi (začepljenost nosa, slijevanje sekreta niz grlo...), koje niste naveli (možda ih i imate). Nalaz rtg-a treba promatrati u sklopu kliničke slike bolesti i lokalnog nalaza (vrlo često osobe bez ikakvih simptoma imaju sličan nalaz na rtg-u). Dakle, učinite kontrolu orl-oga koji će, s obzirom na kompletnu sliku bolesti, dati odgovrajuću terapiju, ukoliko je potrebna. Sretno!