Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Peritonzilarni apsces


Autor Poruka

MonaLisa

18.01.2009. 13:15

Postovani Dr. Parazajder,
Brat mi je dijagnoziran sa peritonzilarnim apscesom, nikad u zivotu nije imao gnojnu anginu ni upalu grla, a i sad kad ga je zabolilo grlo, odmah je isao doktoru. Dva tjedna je vec na antibioticima, trenutno prima drugu turu penicilina - injekcija, jos uvijek mu nije bolje i gnojna kesa se i dalje puni. Mozete li mi reci koliko je opasan peritonzilarni apsces ako se antibioticima ne moze izlijeciti i koje su vece komplikacije koje mogu nastati. Isto tako posto ima dvije djevojcice (8 i 4 godina starosti), jeli prelazno na djecu u obliku gnojne angine ili ne?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.01.2009. 19:55

Poštovani, peritonzilarni apsces nastaje kada se kod gnojne upale tonzila upala proširi izvan tonzile u područjue mekog nepca (u početku se radi o peritonzilitisu, dok još nema formiranog apscesa - gnojne vreće, koji se liječi samo antibiotskom terapijom), a razvojem nastaje pravi apsces. Apsces je potrebno otvoriti/drenirati u usnu šupljinu (ne navodite je li je to i urađeno ili je eventualno perforirao spontano kada ga nije potrebno dodatno otvarati već samo pratiti i eventualno proširiti), i nastaviti sa antibiotskom terapijom. U najvećem broju slučaja do sanacije apscesa dolazi u roku od nekoliko dana. S obzirom na duljinu liječenja (ukoliko već niste), svakako učinite pregled orl-oga, treba razmilsiti o promjeni antibiotske terapije i uvođenju antibiotika šireg spektra (najbolje rezultate imam sa klimicinom, u infuziji) i/ili bolje drenaže apscesa. Ukoliko su djeca/ukućani zdravi (nemaju grlobolje) ne morate reagirati, jedino u slučaju pojave simptoma potrebno je provjeriti postoji li klicinoša streptokoka u obitelji. Sretno!