Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prevencija ateroma


Autor Poruka

aterom

28.01.2008. 22:05

Zdravo, u posljednjih 6 godina svog života uklonjeno mi je 5 ateroma, 5. nedavno, nijedan od njih nije se upalio te se nakon uklanjanja nije pojavljivao na tom mjestu. Imam 14 godina i liječnik kaže da bi oni trebali nestati izlaskom iz puberteta, osim ako nisam sklon njima ili naslijedio od nekog iz obitelji, jedan član obitelji također ima aterome, ali samo 2 koja nisu otklonjena. Zanima me jeli ikako moguce sprječavanje njihova nastanka ili usporavanje nastajanja tako da se sto rjeđe pojavljuju.

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.01.2008. 21:15

Štovani, nažalost ne postoji prevencija ateroma, i istina je da postoje ljudi koji su im skloniji (pogotovo oni s masnijom kožom). Ateromi su posve dobroćudni tumori (nastaju iz žlijezda lojnica), no znaju se upalti, kada je potrebna antibiotska terapija i incizija i drenaža samog ateroma prije konačnog kirurškog odstranjenja. Dakle, glavni problem kod ateroma je kozmetski (estetski efekt) i sklonost upali, pogotovo ako ga se pokušava istisnuti. Aterom može ostati veličine zrna graška, pa i manji, a može rasti i do nekoliko centimetara u promjeru. Najčešće lokiacije na kojima nastaju su vlasište, područje iza uha, kao i ušna resica, te lice i stražnji dio vrata. Zahvati se rade u lokalnoj anesteziji, potrebno je odstraniti kompletan aterom (sa kapsulom), u suptonom dolazi do recidiva. Naravno da odstranjenjem ateroma niste smanjili mogućnost pojave novih (no rijekto tko ih razvije više od nekoliko).