Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pritisak u uhu


Autor Poruka

Dijana19

20.02.2009. 20:00

prije otprilike 10 mjeseci pukao mi je bubnjic zbog jake upale srednjeg uha. Bubnjic mi je sada u redu a i svi ostali nalazi. Ipak ja jos uvjek osjecam lagani pritisak u desnom uhu. Cujem dobro i nemam nikakve bolove. Za nekoliko mjeseci letjet cu avionom pa me zanima moze li se desiti da bubnjic ponovo pukne ili se uho potpuno zacepi?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovana/i, steta sto niste naveli jeste li radili kakvu audiolosku obradu (snimanje sluha, timpanometriju), za vrijeme lijecenja uha. Naime, smetnja koju navodite moze biti uzrokovana i disfunkcijom eustahijeve tube (makar je njezino uredno funkcioniranje vazan preduvjet za spontano zatvaranje perforacije bubnjica), a vrlo se jednostavno utvrdjuje timpanometrijom/pokusom prohodnosti tube. U svakom slucaju, ukoliko je bubnjic uredno zacijelio, nece puknuti kod promjena tlaka za vrijeme poletanja/sletanja aviona, no lose prohodna tuba moze uzrokovati dosta neugodne simptome od strane uha zbog teskoca kod izjednacavanja tlakova izmedju prostora srednjeg uha i okoline, sto se najcesce dogadja kod naglih promjena nadmorske visine (ljudima koji imaju takve probleme se savjetuje kapanje nosa kapima za nos - dekongestivima - prije poletanja i sletanja, te zvakanje zvakace za to vrijeme). Dakle, ukoliko smetnje postoje, ucinite timpanometriju. Sretno!

Dijana19

11.03.2009. 11:05

Postovani, u 4. mjesecu prosle godine ucinjeni su svi nalazi pa i timpanometrija. Svi su bili uredni ali pucketanje pri gutanju a i vrlo vrlo lagan pritisak u uhu je ostao. Vise puta isla sam na kontrole i ORL-og me uvjerava da je sve u redu. Do sada sam nekoliko puta putovala avionom ali to je bilo prije teskoca sa uhom. I nikada nije bilo bas nikakvih problema. Svakako cu poslusati vas savjet u vezi sa kapljicama i zvakanjem gume za zvakanje.Ali sto ako to ne pomogne? Oprostite, ali stvarno sam uznemirena jer let ne mogu odgoditi. Da mozda ponovim timpanometriju? Hvala na razumijevanju!

Dijana19

11.03.2009. 16:50

Isti dan kada sam dobila Vas odgovor otisla sam na kontrolni pregled. Ponovo je ucinjena audiometrija i timpanometrija i obe su uredne. Moj doktor kaze da je sve u najboljem redu i da se ne moram bojati leta. Za
pucketanje u uhu kaze da ga ima prilican broj ljudi a pritisak u uhu pripisuje stresu. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da je svemu kriv stres. A vi?

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.03.2009. 13:10

Ukoliko je nalaz timpanometrije uredan, te ukoliko nema problema sa sluhom, pritisak u glavi može biti povezan sa stresom. Ukoliko vas jako muči, učinite pregled neurologa. Nadam se da vam je let protekao uredno!