Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marijafi

20.05.2014. 01:25

Poštovani doktore,
dijete 19 mjeseci. Rađeni alergotestovi: prick, ukupni Ige i specifični na kravlje mlijeko i soju. Svi su negativni, a dijete ima reakciju kada mu se namaže mlijeko ili jogurt na kožu.Nekoliko sati kasnije izbije mu osip,koža izgleda kao opečena,crvena.Spontano se povuče za dan-dva.

Ako nije alergija, što bi moglo biti?

Dijete inače ima blaži oblik atopijskog dermatitisa, koji je sad pun bolje, povlači se.

Izbacila sam kravlje mlijeko iz svoje i djetetove prehrane,budući da dojim.

Sad kad vidim da nije alergija htjela b početi davati proizvode koji sadrže mlijeko, a s druge strane me strah jer mi ta reakcija na koži nije normalna.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.05.2014. 23:05

Često reakcija kože na kontakt sa određenom namirnicom nije uzrokovana alergijom, no može biti riječ o tzv nereaginskom tipu alergije (gdje je IgE uredan), no obzirom na uredan Prick test je to malo vjerojatno. Prpeoručam pokusno opterećenje mlijekom u bolničkim uvjetima.

MajaH

29.05.2014. 09:30

Postovani doktore

Molila bih vase misljenje. Naime, imam sina kojem je nepunih 6 godina. Do unazad godinu cesto je imao upale krajnika i zapusenje nosa, te uz mnogobrojne terapije (cefaleksin, augmentin, ospen, ceklor itd) su se te upale i smirivale. Na savjet jednog od mnogobrojnih lijecnika koje smo posjetili smo snimali i treci krajnik (a snimanje je izvrseno dok je dijete imalo jaku upalu) te nam je receno da bi bilo pametno otkloniti treci krajnik, koji je u to vrijeme bio i uvecan obzirom na upalu. Obzirom da se nismo htijeli zaustaviti na tom misljenju trazili smo misljenje i drugih ljekara (misljenja su bila razlicita od toga da se preporucuje otklanjanje treceg krajnika do misljenja da dijetu nije nista i da nema potrebe da ga maltretiramo i sa operacijom). Dijete je razvijeno, pohadja vrtic, redovno jede i nema problema sa apetitom, i nema apsolutno nikakvih smetnji kada se javi upala krajnika osim upale kao upale koja se regulise antibiotikom. Takodje, vadili smo bris grla i nosa,krvnu slikum te radili alergo test - svi nalazi su uvijek uredni. Zanima me slijedece: prije par dana, nakon sto je dugo vremena bio zdrav, je dobio upalu grla, istrosio ospen, upala se sanirala, ali je nosic ostao zapusen. U toku dana to i nije problem, nego mu najvise to pravi smetnje u toku noci, kada spava. Doktorica mu je potom propisala Flonidan za alergiju, jer misli da je to ipak alergijski, koji trosi samo uvece. Povremeno, i jako rijetko se javi suhi kasalj te je doktorica savjetovala da mu ukljucimo ventolin inhalaciju. Kakvo je vase misljenje o ovome? Sta bi ste vi preporucili za to zapusenje nosica? Da li da se ispira fizioloskom otopinom ili da se eventualno ukljuce neke kapi ili apsolutno nista nego da se dijete samo izbori sa time?
Unaprijed se zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.06.2014. 16:25

Prpeoručujem ispiranje nosa fiziološkom otopinom pomoću tzv. "roga" - posude u koju se nalije oko 300 ml vode i doda jedna vrećica soli (obično se nalazi u kompletu s rogom - npr imate Aqua Maris sistem za ispiranje nos) to je najučinkovitije (bolje je jedino kupanje u moru). Eventualno se može probati sa Nasonex ili sličnim sprejem navečer a u slučaju neuspjeha može se pokušati s montelukast tbl za žvakanje od 5 mg (navečer). Ne bih davao Flonidan niti Ventolin, a sa operacijom bi pričekao...

www

21.08.2014. 00:55


Poštovani,

molim Vas za smjernice. Naš dečkić 4,5 g. ima problema sa suhom kožom od prve godine,često ima svrbež i crvenilo na rukicama (na zglobovima) ,iritira ga i grebe se, bili smo na kožnom, dobili smo elocom za mazati i to mu se javi s vremena na vrijeme. Namažemo i prođe.
No godišnje 2-3 puta ima bronhitis, dajemo mu ventolin i po potrebi antibiotik. Smiri se za dan-dva. Ovaj tjedan je imao jači bronhijalni napad, praćen kašljem i curenjem iz nosića. Ventolin mu nije pomogao pa mu je dr. dala inekciju.
Vadili smo krv zbog sumnje na alergiju i nalazi su sljedeći Dunger 0,01 , Imunoglobulin je vrlo visok 1916H a normalno je manje od 57. Jesu li te vrijednosti jako zabrinjavajuće, na što upućuju, visoke su pa me plaše? Jesu li povezani s tim bronhitisom, imali hrana veze s tim ili nešto izvana? Od lijekova ne troši ništa. Po prvi puta smo sada kontrolirali krv za alergiju. Upućeni smo na alergotestove i uho, grlo , nos. Zabrinjavaju me visoke vrijednosti


Lp, pozdrav iz Bjelovara

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.08.2014. 12:30

Nalaz ukupnog IgE jest visok, najvjerojatnije je riječ o alergiji na nešto (jedna ili više stvari) s kojima dolazi u kontakt udisanjem ili jedenjem. Svakako smetnje sa kožom i dišnim putevima mogu, i najvjerojatnije jesu, povezane s alergijom. Stoga nastavite s pregledima kako je planirano.

www

25.08.2014. 15:50

Poštovani dr.,

javila sam vam se i neki dan u pogledu visokog IgE(1916) kod dečkića od 4,5 g. Sutra smo naručeni na alergo test pa ćemo vidjet o čemu se radi.

No muči me sljedeće: dečkić je imao uslijed kašlja, curenja nosa, otežanog disanja i temp. oko 38 i proljev. Proljev je trajao oko 1 dan a potom jako mekana stolica par dana. Stolica je imala primjesa sluzi i činilo mi se malo crvene krvi. Nosili smo uzorak na higijenski i nalaz na viruse i bakterije je negativan. Dr. je preporučila probiotike.

E sada: dečkiću već 8. dan dajem Probiotik ProLife Suspenziju. Uz to pije još i Prospan radi kašlja koji je imao. Stolica se stvrdnula no sluzi (bijele) ima još uvijek. Sada primjećujem na stolici trakice tamnije krvi , ne kod svake stolice. Da li bi trebala kod dr. radi te krvi? Krv mi se čini tamnije boje i samo na pokojem mjestu.

Puno hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.08.2014. 09:35

Do normalizacije stolice nemojte davati slatka pića i hranu, dajte 1-2 obroka više nego uobičajeno, no smanjite količinu hrane po obroku. Ako je dijete dobro ne treba ići liječniku. Uzrok može biti povećana osjetljivost crijeva zbog alergije, no to će se vidjeti kod alergologa. Ako se stanje pogorša ili količina krvi u stolici bude veća javite se na pregled ranije.