Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Betadine (povidonum iodinatum) i dojenje?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Monada

10.12.2008. 01:35

Poštovani,
imam dijete koje dojim (12 mj. staro). Na redovitom pregledu ginekolog mi zbog upale prepisuje Geonistin, ali kako su ga povukli kao alternativu daje mi terapiju vaginaletama Betadine (providonum iodinatum) koje se koriste 14 dana. U mjerama opreza pod dojenje navode se moguće promjene u funkciji štitnjače kod novorođenčadi uzrokovane jodom kojeg lijek sadrži. Moje dijete nije novorođenče, ali i dalje joj se velik dio prehrane bazira na mom mlijeku pa me zanima vaše mišljenje o korištenju tog lijeka dok dojim. Obraćam se pedijatru jer vi ćete sigurno znati da li to može imati utjecaja na dojeno dijete.
Hvala,
Pozdrav
M

Darko Richter, dr. med.

10.12.2008. 12:05

Jod se upija u organizam i preko kože i preko vaginalnih krema, i prelazi u majčino mlijeko, i prelazi u dojenče, i dokumentirano smanjuje aktivnost štitne žlijezde. Čim prestane krcanjem jodom, žlijezda se oporavi. American Academy of Pediatrics zna to sve, no ipak ne smatra da je upotreba jodnih topičkih preparata kontraindicirana u laktaciji. Na vašem bih mjestu, ipak, pokušao smisliti neki drugi antifungik, a izbjegao bih jod.
Možete se inoformirati na :http://drugsafetysite.com/potassium-iodide.

Monada

15.12.2008. 14:55

Hvala na informacijama i linku.
Pozdrav,
M