Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bronchopneumonia


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aida

28.12.2005. 12:39

Poštovani,

Moja djevojčica je stara 2 godine i 8 mjeseci i poslije povišene temperature 38,3 C koju smo lako skinuli Paracetamolom (sirup) odvela sam je pedijatru na pregled. Doktor je konstatovao lagano upaljeno grlo i sekret u bronhima. Dobila je Ceklor - 2/3 kašičice svakih 8 sati, Bronchobos 1/2 kašičice ujutro i uveče i inhalacije (6 kapi Ventolina) dva puta dnevno. Temperatura je nestala drugog dana primjene terapije ali se šum u prsima pojačao. Četvrtog dana urađene su laboratorijske pretrage: Eritrociti 4,30, hemoglobin 7,44, Hematokrit 0,34, MCV 77, Sedimentacija 88/117, leukociti 14,1, Ezinofilni granulociti 0,06, Segmentirani granulociti 0,49, Limfociti 0,43, Monociti 0,02. Na osnovu toga lječnik je postavio dijagnozu Bronchopneumonia bilateralis. Pulomolog je odredio nastavak terapije koju već koristi i konstaovao da se radi o alergijskom bronhitisu koji je doveo do upale pluća. Nakon sedam dana uradili smo kontrolu lab. nalaza i rezultati su slijedeći: Leukociti 10,2, Eritrociti 4,0, Hemoglobin 8,19 i Sedimentacija 37/80. Djevojčica je sada na Baktrimu (jedna kašičica svakih 12 sati). Temperaturu više nije imala, raspoložena je i ima dobar apetit. Zanima me koliko dana još mora uzimati Baktrim i hoće li ovo ostaviti neke posljedice na nju?

Dr. Darko Richter

28.12.2005. 22:04

Srećom, niti "ovo" niti terapija, neće najvjerojatnije ostaviti nikakve posljedice na dijete. Ne mogu vam reći koliko dugo da uzima Baktrim, jer rne znam kako ga dugo već uzima, a, osim toga, nikada ga ne bih sam ordinirao za bronhopneumoniju, osim da je u pitanju sasvim specifična bolest koja se zove pneumocistoza - tada terapija Baktrimom traje minimum 3 tjedna. Ukratko, iz svega vam mogu reći da sam siguran jedino da je imala gornju i donju dišnu infekciju, da je vjerojatno bila miješane etiologije, a svakako da su bile umiješane bakterije, i da je dijete sada skoro izliječeno. Da li je to bila bronhopneumonija, moglo bi se reći na temelju RTG slike, a da li je u igri i alergija, tek na temelju alergološkog testiranja. U toj dobi niti izdaleka šumljenje u grudnom košu na mora odmah značiti astmu. Usput, nalaz hemoglobina od 7,44 ili 8,19, uz uredan broj eritrocita i praktički uredan hematokrit, JEST NEMOGUĆ, nešto ste krivo prepisali.

mad_boy22

21.11.2008. 17:25

Dobar dan.Zovem se dragan i imam jedno pitanje.Imam 22 godine i prije mjesec dana osjetio sam jaku bol u plućima.Otišao sam doktoru i snimio pluća.Nakon što je doktor pogledao sliku utvrdio je dijagnozu.Bronhopneumoniju.Nakon daljnih pretraga kod drugog doktora utvrđeno je da su mi nalazi uredni.Pulmološki fizikalni nalaz uredan.Međutim bol i dalje ne prolazi.Imam iste simptome kao i na početku.Bol je sve jača i neizdržljivija.Međutim doktori ustvrđuju da nije ništa.Temperatura svakoga dana varira.Penje se na 39,6 i smanjuje na 36,2.Ne pušim pa mi nije jasno šta mi se događa.Molim vas da mi odgororite.Da na nalazu krvi piše WBC 19,9 G/L.Želio bih čuti vaše mišljenje.Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.11.2008. 20:55

Moje je mišljenje da vas treba pregledati doktor.