Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Pedijatrija / DRUGA UPALA PLUĆA

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 5923

Broj poruka: 23749

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9

DRUGA UPALA PLUĆA

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natalinatali

13.07.2017. 13:25

Poštovani, dječak tri godine u posljednjih 6 mjeseci pet puta bolestan (u prvi mjesec upala pluća-antibiotik, u trećem varičele, u četvrtom upala grla, u šestom upala uha i grla-antibiotik) a posljednja je bila upala pluća sada početkom srpnja. Popio je u nedjelju zadnji sumamed a i na kontroli je dr. rekla da je dobro. u rujnu je krenio u vrtić u kojem je malomalo pola grupe bolesno-jaslice (sada ih ima nekoliko upala pluća bronhitisa i viroza) i razmišljam i dogovaramo da ga neko vrijeme ostavim na čuvanju baki, te sam mu uvela nativni propolis junior od hedere...u sokovnik radim sok od cikle mrkve i naranče...cijelo ovo vrijeme mu dajem uz tako pripremljen sok i kozje i kravlje mlijeko s mlijekomata, potičem kvalitetniju prehranu (nije baš neki gastro izjelica i nema apetit na mamu, tako da je to uvijek uz dodatan trud ), uzimao je prije nego sam mu uvela nativni propolis, od childlife multivitamin i ulje bakalara, no uz sve moje trude kako dođe šta u vrtić on pokupi...da li mi možete vi dati neki savjet da ga malo "očvrsnem", odnosno kako oporavit dijete od druge upale pluća u pola godine (početak siječnja i početak srpnja)?

Hvala vam na vremenu kojeg nam poklanjate savjetujući nas! Pozdrav iz Dalmacije big-smile

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2017. 23:05

Iz iskustva se nerijetko proglašava upalom pluća izraženiji oblik bronhitisa, tako da tek uvidom u laboratorijske nalaze i rendgen možemo sa sigurnošću tvrditi da je uistinu bila riječ o upali pluća. Za Vašeg sina je bitno znati da li su to bile teške, životno ugrožavajuće upale pluća ili ne. Ako jesu potrebna je imunološka obrada kako bi se isključio prirođena slabost imunosnog sustava. No najvjerojatnije tome nije bio slučaj (s teškom upalom pluća bi morao završiti u bolnici ). Vodene kozice uzrokuju prolaznu slabost imuniteta - barem 2 mjeseca po ozdravljenju. Svakako preporučam pauzu barem sada preko ljeta kako bi se dijete oporavilo - inače u vrtiću na tjednoj bazi dobija novi infekt. Svakako ga cijepite protiv pneumokoka (više o tome na https://www.littledotapp.com/hr/knjiznica-videoteka/ ). Na jesen ga cijepite protiv gripe. Od preparata koji nespecifično potiču imunitet malo je dokazive koristi za većinu preparata koji se nude na tržištu. Pokušajte s beta glukanom u obliku sirupa, 6 mjeseci bez prekida i kolostrumom s probioticima. Nastavite davati D3 vitamin u dvostrukoj dozi od one koju ste davali u dojenačkoj dobi. Vaša nastojanja da osigurate zdravu prehranu su vrlo važna. Tijekom cijele godine dijete treba provoditi što više vremena na svježem zraku (pročitajte tekst na već spomenutoj web stranici o infekcijama dišnih puteva).

natalinatali

17.07.2017. 13:10

Hvala Vam na brzom odgovoru i savjetima. Da, radili smo oba puta rengen, prvi put je bilo lijevo plućno krilo, a sada desno, labaratorijske nalaze nije radio. Nije nam rečeno da je teža upala (sada je na prvom pregledu u subotu 1.7. nakon što je dan ranije počeo kašljati i taj dan se požalio na bol u uhu, dežurna pedijatrica rekla da je virusna upala grla i upala vanjskog uha. Meni se činilo da ide svojim tokom, no kako se temperatura nastavila u srijedu 5.7., i to oko 37,5 do 38 i kašalj je još bio poprilično prisutan dijete sam naručila na pregled kod njegove pedijatrice koja nije bila sigurna preko slušalica, pa nas je poslala na rengen. U siječnju je bilo zapravo slično-krenilo s virusnom upalom grla i u konačnici dijagnoza upala pluća. Oba puta je opće stanje dječaka bilo dobro.
Još Vas samo molim da mi potvrdite da li sam dobro isčitala vaš odgovor...dakle da mu istovremeno sada krenem davati imunoglukan, kolostrum i vitamin d, i to sve u kontinuitetu od 6 mjeseci. Puno hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.07.2017. 11:10

Da možete započeti sve skupa, samo kolostrum možete prekinuti nakon 3 mjeseca. Savjetujem konzultirati imunologa ili napraviti temeljne imunološke lab pretrage.

natalinatali

24.07.2017. 12:30

Poštovani doktore, evo jutros sam se sukladno vašem savjetu obratila pedijatrici koja nas je naručila 1.8.na pregled kod pedijatrijske alergologije i imunologinje. Trebam li zastati sa uzimanjem imunoglukana i kolostruma, jer ne znam da li mogu utjecat na nalaze pretraga ukoliko budu rađene? Hvala

natalinatali

25.07.2017. 13:20

Zanemarite molim vas prethodni mail jer su me sada obavijestili da je došlo do promjene u korištenju godišnjeg odmora tako da smo tek naručeni umjesto 01.08.2017.g. tek 29.8.2017.g., da li smatrate da je potrebno ipak ranije obaviti pregled odnosno pretrage pa da pokušam privatno ili u drugom KBC neki raniji termin dobit, ili da čekam ovaj termin?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.08.2017. 09:55

Možete čekati ovaj termin za pregled.

natalinatali

09.09.2017. 18:20

Poštovani doktore, bili smo kod specijaliste i eozinofili su 8, pa smo dobili uputnice za prick test, dunger bis nosa idr., za sada sam mu naravila prick test i alergican je između ostalog na jaje, agrme, rajčicu, plavu ribu i još par namirnica, te pelud,maslinu,bor i još nekoliko...e sad mu ne dajem jaja, naranču limun med (koje sam namirnice ranije za ne falit svakodnevno davala), ali i na gljive je pokazalo na testu reakcij ++, pa obzirom da imuoglukan koji mu dajem ima neke veze sa gljivama, da li mu ga mogu nastaviti davati...u svakom slučaju već dva mjeseca sam mu davala kako ste mi savjetovali imuogukan kolostrum s probioticima ivtamin d i dijete je samo jednom u tom periodu imalo blagu virozu i boljeg je apetita big-smile HVALA

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.09.2017. 10:15

Obzirom da je riječ o visoko pročišćenom preparatu te obzirom da nema nuzpojava nastavite s Imunoglukanom.

LP