Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


DRUGA UPALA PLUĆA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natalinatali

13.07.2017. 13:25

Poštovani, dječak tri godine u posljednjih 6 mjeseci pet puta bolestan (u prvi mjesec upala pluća-antibiotik, u trećem varičele, u četvrtom upala grla, u šestom upala uha i grla-antibiotik) a posljednja je bila upala pluća sada početkom srpnja. Popio je u nedjelju zadnji sumamed a i na kontroli je dr. rekla da je dobro. u rujnu je krenio u vrtić u kojem je malomalo pola grupe bolesno-jaslice (sada ih ima nekoliko upala pluća bronhitisa i viroza) i razmišljam i dogovaramo da ga neko vrijeme ostavim na čuvanju baki, te sam mu uvela nativni propolis junior od hedere...u sokovnik radim sok od cikle mrkve i naranče...cijelo ovo vrijeme mu dajem uz tako pripremljen sok i kozje i kravlje mlijeko s mlijekomata, potičem kvalitetniju prehranu (nije baš neki gastro izjelica i nema apetit na mamu, tako da je to uvijek uz dodatan trud ), uzimao je prije nego sam mu uvela nativni propolis, od childlife multivitamin i ulje bakalara, no uz sve moje trude kako dođe šta u vrtić on pokupi...da li mi možete vi dati neki savjet da ga malo "očvrsnem", odnosno kako oporavit dijete od druge upale pluća u pola godine (početak siječnja i početak srpnja)?

Hvala vam na vremenu kojeg nam poklanjate savjetujući nas! Pozdrav iz Dalmacije big-smile

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2017. 23:05

Iz iskustva se nerijetko proglašava upalom pluća izraženiji oblik bronhitisa, tako da tek uvidom u laboratorijske nalaze i rendgen možemo sa sigurnošću tvrditi da je uistinu bila riječ o upali pluća. Za Vašeg sina je bitno znati da li su to bile teške, životno ugrožavajuće upale pluća ili ne. Ako jesu potrebna je imunološka obrada kako bi se isključio prirođena slabost imunosnog sustava. No najvjerojatnije tome nije bio slučaj (s teškom upalom pluća bi morao završiti u bolnici ). Vodene kozice uzrokuju prolaznu slabost imuniteta - barem 2 mjeseca po ozdravljenju. Svakako preporučam pauzu barem sada preko ljeta kako bi se dijete oporavilo - inače u vrtiću na tjednoj bazi dobija novi infekt. Svakako ga cijepite protiv pneumokoka (više o tome na https://www.littledotapp.com/hr/knjiznica-videoteka/ ). Na jesen ga cijepite protiv gripe. Od preparata koji nespecifično potiču imunitet malo je dokazive koristi za većinu preparata koji se nude na tržištu. Pokušajte s beta glukanom u obliku sirupa, 6 mjeseci bez prekida i kolostrumom s probioticima. Nastavite davati D3 vitamin u dvostrukoj dozi od one koju ste davali u dojenačkoj dobi. Vaša nastojanja da osigurate zdravu prehranu su vrlo važna. Tijekom cijele godine dijete treba provoditi što više vremena na svježem zraku (pročitajte tekst na već spomenutoj web stranici o infekcijama dišnih puteva).

natalinatali

17.07.2017. 13:10

Hvala Vam na brzom odgovoru i savjetima. Da, radili smo oba puta rengen, prvi put je bilo lijevo plućno krilo, a sada desno, labaratorijske nalaze nije radio. Nije nam rečeno da je teža upala (sada je na prvom pregledu u subotu 1.7. nakon što je dan ranije počeo kašljati i taj dan se požalio na bol u uhu, dežurna pedijatrica rekla da je virusna upala grla i upala vanjskog uha. Meni se činilo da ide svojim tokom, no kako se temperatura nastavila u srijedu 5.7., i to oko 37,5 do 38 i kašalj je još bio poprilično prisutan dijete sam naručila na pregled kod njegove pedijatrice koja nije bila sigurna preko slušalica, pa nas je poslala na rengen. U siječnju je bilo zapravo slično-krenilo s virusnom upalom grla i u konačnici dijagnoza upala pluća. Oba puta je opće stanje dječaka bilo dobro.
Još Vas samo molim da mi potvrdite da li sam dobro isčitala vaš odgovor...dakle da mu istovremeno sada krenem davati imunoglukan, kolostrum i vitamin d, i to sve u kontinuitetu od 6 mjeseci. Puno hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.07.2017. 11:10

Da možete započeti sve skupa, samo kolostrum možete prekinuti nakon 3 mjeseca. Savjetujem konzultirati imunologa ili napraviti temeljne imunološke lab pretrage.

natalinatali

24.07.2017. 12:30

Poštovani doktore, evo jutros sam se sukladno vašem savjetu obratila pedijatrici koja nas je naručila 1.8.na pregled kod pedijatrijske alergologije i imunologinje. Trebam li zastati sa uzimanjem imunoglukana i kolostruma, jer ne znam da li mogu utjecat na nalaze pretraga ukoliko budu rađene? Hvala

natalinatali

25.07.2017. 13:20

Zanemarite molim vas prethodni mail jer su me sada obavijestili da je došlo do promjene u korištenju godišnjeg odmora tako da smo tek naručeni umjesto 01.08.2017.g. tek 29.8.2017.g., da li smatrate da je potrebno ipak ranije obaviti pregled odnosno pretrage pa da pokušam privatno ili u drugom KBC neki raniji termin dobit, ili da čekam ovaj termin?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.08.2017. 09:55

Možete čekati ovaj termin za pregled.

natalinatali

09.09.2017. 18:20

Poštovani doktore, bili smo kod specijaliste i eozinofili su 8, pa smo dobili uputnice za prick test, dunger bis nosa idr., za sada sam mu naravila prick test i alergican je između ostalog na jaje, agrme, rajčicu, plavu ribu i još par namirnica, te pelud,maslinu,bor i još nekoliko...e sad mu ne dajem jaja, naranču limun med (koje sam namirnice ranije za ne falit svakodnevno davala), ali i na gljive je pokazalo na testu reakcij ++, pa obzirom da imuoglukan koji mu dajem ima neke veze sa gljivama, da li mu ga mogu nastaviti davati...u svakom slučaju već dva mjeseca sam mu davala kako ste mi savjetovali imuogukan kolostrum s probioticima ivtamin d i dijete je samo jednom u tom periodu imalo blagu virozu i boljeg je apetita big-smile HVALA

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.09.2017. 10:15

Obzirom da je riječ o visoko pročišćenom preparatu te obzirom da nema nuzpojava nastavite s Imunoglukanom.

LP

natalinatali

09.11.2017. 11:45

Poštovani doktore,

nakon obrade u kojoj je utvrđeno postojanje eozinifila u krvi (8) i u nosu pronađeni rijetki eoz., IgA, IgG i IgM unutar ref. vrijednosti, a IgE 160. Kožni test potvrdio alergije , dva plusa za jaje, citruse, rajčicu, gljive, špinat a jedan plus za pelud trava, korova, dlaku psa, no u krvi to nije potvrđeno (od navedenih je u krvi testirano samo jaje i inhalatorni alergeni. Opće stanje: od srpnja bio jednom u kolovozu virozan (tri dana temperatura do 38.5), krenio u vrtić i drugih problema osim povremenog trljanja nosa nije imao. Specijalist na pregledu daje dijagnozu alergijski rinitis, i kaže ne treba striktno izbjegavati namirnice jer nije krv potvrdila a prick test su do dva plusića, te mu prepisuje sirup aurius izjutra 2,5 ml, a kaže pošto ide u vrtić preventivno melarth granule 4 mg. Kada sam uzela lijek vidila da je za astmu pročitala sam nuspojave i nije mi bilo baš svejedno, no dobro šta se mora mora, znam i da za lupocet postoje nuspojave. Dijete brzo nakon početka uzimanja lijeka počinje jako nemirno spavati, budi se, kao da ima noćne more, no mislila sam to je dobi to često (3 ipo godine), pored toga zatim u vrtiću odbija ići na wc, trpi pa se za vrijeme popodnevnog spavanja u vrtiću u krevet pomokri (skinuli pelene prije više od pola godine). Mislim proće ga, valjda neka faza. Međutim prije dva dana, odnosno 18 dan uzimanja melartha primječujem da mu na jednom mjestu od 1-2 centimetra fali kose, i kao da mu se i naprijed kosa nekako prorijedila. Čitam nuspojave melartha i ne navodi se gubitak kose, odnosno alopecia kao nuspojava. Zovem pedijatricu i specijalista kažu nisu se susretale da bi melarth imao takvu nuspojavu, da je vjerojatno od pokvarenih zubića odnosno da to zna bit nakon infekta. Potom kopam po internetu i na engleskom jeziku pronalazim na više mjesta da su pacijenti imali prilikom korištenja singulara odnosno montelukasta navedenu nuspojavu gubitka kose. Kako se kod njega ovo pojavljuje 18 dan uzimanja melartha ne mislim da je to slučajnost, i s obzirom na dijagnozu koja mu je data a i njegovo dobro opće stanje donosim zaključak da mu taj lijek stvara više štete nego koristi. Ne znam što mi je činiti, prestala bi mu davati melarth, ne znam da li je to njemu nužno uzimati. Molim za savjet. Kada vas već gnjavim molim još i savjet za imunoglukan, rekli ste mi 6 mjeseci kontinuirano, kada ga prestanemo uzimati sredinom siječnja, treba li opet probiotik s kolostrumom koji sam prema vašem savjetu davala od srpnja do rujna. U ova dva mjeseca vrtića je sredinom listopada imao virusnu upalu grla, i zadovoljavajuće jede . Mnogo vam hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.11.2017. 18:45

Obzirom na ssve navedeno prekinite davati Melarth. niti ja nisam susreo nuzpojave od tog lijeka, ali to ništa ne znači. Kolostrum s probioticima možete davati od siječnja do travnja.

natalinatali

04.12.2017. 14:40

zaboravila sam pitati da li i do kada nastavljamo sa 6 kapi vitamina D3, i da li preporučate namirnice na koje je alergičan (maksimalno 2+) povremeno davati (kao što sada radim) ili u cijelosti izbaciti sa jelovnika? Veliko hvala na savjetima

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2017. 10:55

Nastavite davati namirnice na koje nije previše alergičan - u malim količinama. D3 vitamin nastavite do ljeta.

natalinatali

05.09.2018. 09:40

Poštovani doktore, ponajprije zahvale za sve Vaše savjete, jer smo od kada Vas slušamo super big-smile vrtić smo išli i zimu i ljetni, zima prošla bez većih prehlada, kao i proljeće i ljeto. Sukladno vašem savjetu djetetu sam davala zajedno imunoglukan, kolostrum s probioticima i vitamin d u zimskom periodu, onda smo proljeće nastavili samo uz vitamin d, i ljeto samo uz kolostrum s probioticima.Posljednje je dakle koristio smo kolostrum , i to lipanj, srpanj i kolovoz, od kada smo bez ikakvih dodataka prehrani. Namjera mi je opet u prosincu početi davati imunoglukan tri mjeseca, pa vas molim za savjet da li da u periodu od rujna do prosinca koristimo nešto (ja sam razmišljala ulje jetre bakalara od childlife ili multivitaminski sirup) ili mislite da ne dajem ništa neki period? Još jednom puno hvala, i srdačan Vam pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.09.2018. 11:45

Dajte ulje jetre bakalara, multivitamine samo ako je izbirljjiv u prehrani (ne jede raznovrsno), i u tom slučaju multivitaminski pripravak dajte povremeno - svaki 2-3. dan.

Mel123

31.01.2019. 21:55

Postovani doktore,molim Vas za savjet..
Beba 8 mjeseci,vec 6 puta na antibiotiku..naprosto,svaki kasalj i temperatura zavrse sa antibiotikom. Zadnje smo u 5.12 dobili amoksicilin samo zbog kaslja,nakon 3 dana dobio temperaturu i doktorica prepisala sumamed..da bi 1.1 opet zavrsili na pedijatriji.krv uredu,malo povecan crp,na plucima se nista nije culo ali slikali pluca i vidjeli upalu na lijevom plucnom krilu..naravno,opet sumamed. Nakon tjedan dana uradili ponovno kks i sve bilo u redu ali kasalj jos potrajao.Prije tjedan dana prestao da bi se danas poceo "dusiti" od kaslja suhoga..bojim se da bude opet upala neka i opet antibiotik.pedijatrica govori da je premali da ga saljemo na neke pretrage(uho,grlo,nos) ali meni nije bas ok da je stalno na antibioticima.vrlo sam zabrinuta..molim vas za savjet kamo da odvedem djete,koje pretrage se mogu obaviti..hvala Vam unaprijed na odgovoru.Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.02.2019. 11:45

Mislim da bi bio opravdano zatražiti mišljenje pulmologa i imunologa.