Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dva pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marko

04.01.2004. 12:56

Poštovani,

Postavila bih Vam dva pitanja.

1. Da li je normalno da 11 mjesečno dijete izuzetno lako, po mom mišljenju, dobiva modrice? On još ne hoda, nego samo puza, i noge su mu pune modrica. Također, od udarca u rub krevetića neki dan pojavila mu se velika modrica na čelu.

2. Posljednjih tjedan dana dijete ima jake vjetrove i učestale stolice. Do prije nekoliko dana imao je obilnije stolice u prosjeku dva puta dnevno, dok sada ima stolicu barem jednom nakon svakog obroka, no u vrlo malim količinama, tek toliko da zaprlja pelenu. Stolice su različite konzistencije od tvrđe kašastih do sasvim vodenih. Ujedno mu se razvio i pelenski osip. Jede normalno, samo mi se čini da pije više vode. Da li se radi o proljevu?

Zahvaljujem na odgovoru

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

04.01.2004. 20:36

Cijenjeni,
1. Bilo bi dobro kontrolirati krvnu sliku i koagulacijski status u Vašeg djeteta. Po potrebi dolaze u obzir i druge provjere, ali to će odlučiti Vaš liječnik.
2. Crijevno pražnjenje Vašeg djeteta je promijenjeno. Proljev definira osim povećanog broja stolica i povećani sadržaj vode i ev. primjese u stolicama(sluz...). Pelenski osip uobičajena je popratna pojava učestalih stolica i obično prolazi nakon normalizacije uzroka. U slučaju pogoršanja morat ćete potražiti liječnika zbog provjere općeg stanja djeteta i mikrobioloških analiza stolice.
Niste naveli da li su pitanja 1 i 2 u nekoj vremenskoj vezi; moglo bi se npr. raditi i o nekoj virozi.
Srdačan pozdrav.

marko

05.01.2004. 19:43

Poštovana doktorice,

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Budući da se proljev pogoršavao, danas smo bili kod naše pediatrice. Uzet je uzorak stolice za analizu, te napravljena krvna slika, koja je pokazala sniženu vrijednost leukocita.

Naša doktorica smatra da modrice nisu zabrinjavajuće. Da li da dodatno zatražim provjeru koagulacijskog statusa, s obzirom na krvnu sliku?

Inače, ove dvije pojave nisu povezane, modrice traju već par mjeseci, a učestale stolice zadnjih nekoliko dana.

Hvala uz srdačan pozdrav

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

09.01.2004. 19:38

Štovani gospodine, sniženi broj leukocita u krvnoj slici govore u prilog pretpostavci da se radi o virozi i nisu u vezi s koagulacijom. U krvnoj slici vjerojatno su analizirani i trombociti, a koji su po svoj prilici normalni s obzirom na reakciju Vaše liječnice. Preporučam Vam da je poslušate i da se ne brinete previše. Mnogo srdačnih pozdrava.