Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


e.coli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

iva

20.01.2004. 14:29

Poštovani, kod moje trogodišnje kćerke nađena je bakterija e.coli više od 100000 /ml urina. Nakon Ceporeksa rađena je ponovna urinokultura i nisu više nađene bakterije. Nalaz urina - bjelančevina nema, nešto malo leukocita i eritrocita. Doktorica (opće prakse jer u gradu nemamo pedijatra) je rekla da je nalaz u redu, i dogovorila kontrolu urina i urinokulture za mjesec dana.
Mene zanima šta znače prisutnost još leukocita i eritrocita u mokraći jer se bojim da opet ne dobije bakterije.
Još me interesira da li mi možete preporučiti nekog dječjeg nefrologa na području Rijeke ili Pule, jer Vam se javljam iz Istre.
Unaprijed Vam najljepše zahvaljujem.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

21.01.2004. 20:33

Cijenjena gospođo, kod upale mokraćnih putova nalaze se u urinu stanični elementi (L i E), uz ev. druge sastojke i bakterije. No, u nekim se slučajevima pojedini elementi mogu naći i izolirano. Bakterije se mogu kultivirati i bez aktivne upale. Ovako kratko, možete vidjeti da situacija nije tako jednostavna. Interpretacija nalaza je složen proces, ovisan i o kliničkom stanju djeteta i drugim okolnostima. Stoga se slažem da je nužna još (bar jedna) kontrola urina, a bilo bi dobro da potražite i dječjeg nefrologa. U Rijeci, u Klinici Kantrida, pedijatrijska je nefrologija vrlo razvijena i tamo ćete naći sve odgovore na Vaša izgovorena i neizgovorena pitanja. Mnogo pozdrava.