Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grčevi kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maryem

15.11.2012. 09:30

Postovani,
moja beba će 21.11. napuniti 4 mjeseca. Naime od 10 dana je dobila grčeve, ali to nisu bile standardne kolike koje počnu svaki dan u isto vrijeme, već je njoj to trajalo kroz cijeli dan i noć. Beba je isključivo dojena. U zadnje vrijeme više nema grčeve tijekom dana ali i dalje ima noću, u prošla dva dana bi zaspala u 18,30 i probudila se u 21,50 naravno plačući. Znam da ju boli jer se čuje kako joj crijeva rade (kruli). Ja ju podojim, ali i dalje to kruljenje u crijevima traje i ona ne može zaspati, tj. spava isključivo na meni u okomitom položaju (ne spava cijelo vrijeme, budi se s vremena na vrijeme jer joj kruli u crijevima), čim ju položim na krevet budi se. Uz rad crijeva, pušta i vjetrove. Još uvijek joj dajem biogau, a ostali pripravci joj baš i ne pomažu (sabsimplex). I to tako traje do 6 ujutro. Dosad nije bilo tako cijelu noć, već bi se budila svakih sat i pol, dva. E, sad moje pitanje da li su to po vama i dalje grčevi i problemi s probavom (nezrela crijeva) ili je nešto drugo u pitanju? Da napomenem, ima stolicu 1-2 puta dnevno, vodenastu. Jako dobro dobiva na težini (svaki mjesec više do 1 kg).

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2012. 11:40

Preporučujem isključiti upalu mokraćnih organa (pregled urina) i pretragu stolice na okultno krvarenje (skriveno krvarenje). Moguće je da je dijete alergično na nešto od namirnica što majka konzumira. Najčešće je to kravlje mlijeko i mliječni proizvodi. U tom slučaju bi bilo dobro izbaciti iz prehrane sve što sadrži mlijeko (pažljivo čitajte deklaracije prehrambenih proizvoda, ima ga u salamama, pašteti, kruhu i sl.). Dijetu treba držati barem 2 tjedna da bi se vidjelo ima li učinka. Za to vrijeme majka treba uzimati šumeći kalcij 2x 500 mg ili 3x 300 mg.

mamapita

14.12.2012. 16:20

Sličan problem. Muška beba stara 3 mjeseca. Rođen sa 3220g, 49cm, Apgar 10/10. Od 10 dana starosti javljaju se grčevi cijeli dan i noć. Plače, stenje, grči se, crveni, izvija, slabo spava. Stolica zlatno žuta zrnata, povremeno zelena, više puta dnevno. Puno bljucka. Zbog toga učinjen UZV abdomena, uredan. Ja sam kad su počeli grčevi izbacila iz jelovnika mlijeko, mliječne proizvode, mahunarke, kupus, brokulu, cvjetaču (svo povrće osim kuhane cikle, blitve, mrkve i tikvica), svo svježe voće osim banana, ljuto, kiselo, začinjeno, pohano. I tako 2 mjeseca, poboljšanja nisam vidjela. Jako je nadut, pa su rekli da mora podrignut nakon (i za vrijeme) hranjenja. On podriguje, to ništa ne mjenja. Inače, prva 3 tjedna je uz dojenje dobivao i dohranu cca 1 obrok dnevno, dok se nije uspostavila količina mlijeka. Odtad isključivo dojen. Sa 6 tjedana starosti uroinfekcija, E.coli, hospitaliziran tjedan dana, dijagnosticiran refluks 3. stupnja. Nakon 10 dana intravenoznog antibiotika nastavljena profilaksa nitrofurantoinom svakodnevno 5mg. Po povratku iz bolnice grčevi se nastavljaju, ali stolica rjeđe, 1xdnevno i drugačija, mekša, vodenasta, nekad sluzava, žuto-smeđa. Od tada je takva, ali problem je što se jako muči sa stolicom i vjetrovima. Često ne može ni pojesti obrok u miru, nakon nekog vremena dojenja krene grčenje. Previja se, plače, pruža nogice, stenje, grči, bolno vrišti i nekad uz to uspije prdnuti ili kakati, ali čak i nakon toga olakšanje je vrlo kratkotrajno i sve kreće iznova. Ja mu pokušam pomoći tako da mu podignem nogice, nekad tako izađe veća količina vjetrova, nekad i stolica, no često se previše zgrči, pa ne izađe ništa. Ja sam nedavno vratila u prehranu mlijeko i mliječne proizvode, jer sam zaključila da se hranim neraznoliko i nezdravo, a poboljšanja od izbacivanja namirnica nisam vidjela. Inače, zadnjih mjesec dana noću dobro spava (otkad spava na trbuhu). Moje pitanje; radi li se tu samo o „nezrelim crijevima“ i hoće li to sazrijet sa 4 mjeseca kako se priča? Može li se još nešto napraviti da mu olakšam? U slučaju da postoji preosjetljivost na neku namirnicu, da li je to trajno ili privremeno stanje? I da, u početku je uzimao neko vrijeme Sab simplex,nismo vidjeli razliku, pa smo prestali to davati nakon nekih 2tjedna. Od onda 2 mjeseca kontinuirano uzimao BioGaiu, ali ni tu nismo vidjeli pomaka, pa mu trenutno ne dajemo ništa. Inače na težini dobiva puno, preko 1kg mjesečno.

maryem

22.12.2012. 12:45

mamapita: evo ukratko samo da ti kažem kako smo mi napunili 5 mjeseci a grčevi su i dalje tu, i to samo noću (jako malo spava, ako uspije sat u komadu, ja sretna, probude ju vjetrovi i to tako traje do jutra). I tijekom dana ispušta vjetrove ali ne bi rekla da ju boli jer je razigrana i vesela, za razliku od noći.. Isto je isključivo dojim, probala sam sve pripravke ali ništa ne pomaže. Mjesec dana nisam jela ništa mliječno, a ni sad ne jedem, tu i tamo feticu sira, mlijeko ne koristim, ali nema pomaka. Jedini pomak je bio sa 3,5 mjeseca kada su grčevi koji su se javljali i tijekom cijelog dana nestali. Eto, ne znam što da ti kažem, izdrži, možda tvoja beba neće ovako dugo kao moja to vući, možda ti prođe kad napuni 4 mjeseca. Ja ne spavam noću već 5 mjeseci, i nekad mi je za poludit, ali uglavnom sam već navikla, jednostavno više ni ne očekujem da će joj proći, ali valjda ipak jednom hoće. Sretno!

mamapita

28.12.2012. 13:35

Hvala. I meni se čini da će ovo potrajat, jer pomaka ne vidim, konstantno se muči da prdne/kaka, ne bi to više ni zvala grčevima nego probavnim tegobama. Lako za mene, al teško mi njega gledat da se tako muči cijele dane...;(

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.12.2012. 18:45

Obzirom da dijete dobija profilaksu zbog refluksa preporučujem da nastavite s BioGaiom. Možda bi bilo dobro napraviti pregled stolice na skriveno krvarenje. Najvažnije je da dijete dobro napreduje.

Ajrin7

21.04.2013. 15:20

Poštovani,
Javljam se sa sličnim problemom. Beba ima 2 mjeseca. Težina prilikom rođenja je bila 3420g i 51 cm (3280g izlazak iz bolnice). Nakon mjesec dana porast težine je na 4100g i 54 cm, a sada trenutno beba ima cca 5500g. Od početka je beba imala problema sa laganim grčevima koji su se nakon 4-tog tj. pogoršali. Grčevi se pojavljuju tijekom cijelog dana nakon hranjenja, a ponekad (kada beba zaspe) i 1-2 nakon obroka, dakle, beba često dva sata nakon hranjenja počinje sa plačem, podrigivanjem i bljucanjem (iako je dobro podrignula nakon hranjenja). Intenzitet grčeva je najjači u jutarnjim satima...beba dobije obrok u noći (oko 2, 3 sata) i nakon toga ponekad ima grčeve, no uredno usnije. Dva sata nakon toga (oko 5-6 sati ujutro) beba se budi sa plačem i jakim grčevima. U takvim situacijama jedino mu pomaže malo čaj od komorača i masiranje po leđima ili trbuhu. Često po noći nemirno spava. Ako se nakon obroka dosta izbljuca, grčevi tada uglavnom izostanu. Bebina stolica je u početku bila žućkaste boje, svaki dan, da bi unazad dva tjedna bila zelene boje (nekad s primjesama žute i ponekad rijetaka) i prorijedila se na svaka dva dana. Prije mjesec dana smo počeli koristiti Sab Simplex kapi koje su imale kratkotrajan učinak pa smo ih izbacili te BioGaia probiotik koji još koristimo. Što se tiče hranjenja od početka je dojenje + nadohrana, iako je dojenje sve slabije. Trenutno mu dajemo Nan 1 i popije oko 90-120 ml, u prosjeku 5-6 obroka dnevno, a ponekad i 7 - u posljednja dva tjedna dosta neredovito jede, pa obrok može biti nakon 2,5 - 3 h, a ponekad 4 - 5 sati. Što su intezivniji grčevi beba više traži hranu i tako je kroz 2 tjedna dobio oko 900g. Znam da ne bih trebala brinuti ako beba dobro napreduje, ali ono što mene zanima, ako mi možete na osnovu ovoga iznijeti svoje mišljenje, je da li su to kolike (koje se prema teorijama javljaju samo određeni dio dana, a ne nakon svakog obroka), koje će proći sazrijevanjem probavnog sustava ili je u pitanju hrana (kao i možda kombinacija dojenja i nadohrane)?
Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.04.2013. 09:50

Trebalo bi siključiti postojanje alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka; preporučio bih pregled stolice na skriveno krvarenje, treba odrediti hemoglobin u krvi, pregledati urin i eventualno ultrazvuk trbuha i mokraćnih organa. Može se pokušati uvesti formula koja ne bi trebala izazvati alergiju (Allernova, Aptamil Pregomin ADC, Alfare) i vidjeti tijekom narednih desetak dana ima li poboljšanja.

petrunjela

16.05.2013. 22:40

Poštovani,
moje dijete je staro 7 tj. ,kako odmah nakon poroda nisam dobila mlijeko već nakon 7 dana krenuli smo sa adaptiranim mlijekom, a nakon što sam dobila mlijeko sam se izdajala. Kroz dan sam imala dovoljno, a kroz noć je bila na formuli bebimila. Već od samog početka krenuli su problemi sa kakanjem- zatvor do 5 dana pa onda uz muke jako tvrda i obilna stolica. Ped savjetovala promijeniti ad. formulu. Krenuli smo na Nan sensitive, poboljšanja sa stolicom nije bilo, a javljaju se i grčevi. Tada je ped. rekla opet promijeniti formulu na Novalac AC. Kupili smo je i grčevi sve jači , a stolica sve tvrđa. Prestala sam dojiti sa 4,5 tj jer nisam imala više mlijeka. Tada se desilo da je dijete od 5 tj imalo stolicu koju, da oprostite, ne bih mogla ni ja stisnuti. Ogroman suhi i tvrdi kakač kojem su se čudili u bolnici. Završili smo u bolnici, hospitalizirani tj. dana, od terapije je dobila klizmu i promatranje,uz riječi da im jako izražene grčeve i da ju mazimo i nosimo... a njoj ništa bolje. Kasnije ću Vam navesti nalaze. Dogovorena je kont. za tj dana uz opet, mijenjanje formule u Novalac IT + Baby nos kapi . Stolica se regulirala, dnevno jedamput, grčeve još uvijek ima. Nakon tj dana ona počinje povraćati, ne svaki obrok, to traje 3 dana do danas kad je opet kontrola u GEA. Danas smo bili na drugoj kontroli i dr gastroenterolog sumnja na alergiju na proteine kravljeg mlijeka i opet mijenja formulu. Pregomin, a ako ju ne bude htjela jesti Altherom i naručuje nas na kont za 10 dana. Meni je smiješno kako se mijenjaju formule, tek se navikne na jednu već krečemo s drugom,a djetetu nije bolje. A da ne pričam o bačenom novcu. Da li me možete savjetovati kako da pristupim djetetovom stanju i što mi je činiti. Da li smatrate da su liječnici u pravu sa ovakvim načinom liječenja? Dijete na težini uredno dobiva, grčevi su još uvijek prisutni, pogotovo nakon obroka. Pergomin, a ni Altherom ne podnosi uopće, povrati ga odmah a i odbija ga jesti. Vratila sam ju na novalac IT koji mi je bio najbolji do sada i uredno ga papa.

Dg nakon hospitalizacije- Colicae abdominalis
Opstipatio
Nalazi :Hematologija: Leukociti : 8.1, Eritrociti 3,82, Hemoglobin 117, Htc 0,337, MCV: 88,3 MCH 30,6 MCHC 346 RDW-KV 11,8 Trombociti 416
DKS apsolutno- Neutrofilni granulociti 1,46 Limfociti 5,05, Monociti 1,09 Eozinofini granulociti 0,32 Bazofilni granulociti 0,15
DKS postotno - Neutrofilni granulociti 18,1 Limfociti 62,6 Monociti 13,5 Eozinofini granulociti 3,9 Bazofilni granulociti 1,9
Metaboliti i supstrati : GUK 5,80 Urea 1,9 CRP 0,4
Enzimi i proteini : aspartat- aminotransferaza 30 Alanin-aminotransferaza 17 gama-glutamiltransferaza 30
Elektroliti. Kalcij ukupni 2,44, Fosfor anorganski 2,05 , Natrij 137, Kalij 5,1 Kloridi 113
Elektroforeza proteina - Ukupni proteini 51, ELF-Albumin- 73,2% ELF Alfa 1 globulin- 1,9% , ELF alfa 2 globulin-10,9%, Elf B globulin -7,3%, ELF gama globulin-6,7%,
ELF albumin-37,3 g/l, ELF Alfa 1 globulin1,0 g/l, ELF alfa 2 globulin-5,6 g/l, Elf B globulin 3,7 g/l, ELF gama globulin 3,4 g/l, ELF albumin/globulin 2,73

Dg nakon današnje kontrole je promijenjena u K52 alergije na proteine krvljeg mlijeka susp.

Srdačan pozdrav




Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.05.2013. 13:20

Nalazi koje ste napisali u uredni i to je dobro. Alergija na kravlje mlijeko u ovako ranoj dobi se ne može pouzdano dokazati niti isključiti. Obzirom da je u jednom periodu dijete povraćalo nakon obroka Novalac opravdano su preporučeni preparati Pregomin i Althera. Nevolja jest što po prirodi stvari svi ovi preparati imaju lošiji okus i miris. Obzirom da ste ponovno na Novalac-u IT i da nema povraćanja ostanit na njemu. Preporučio bih Bio Gaia kapi (probiotik, 5 kapi 1x na dan). Ukoliko su grčevi izraženiji bilo bi dobro napraviti pregled stolice na skriveno krvarenje (prisustvo krvi nevidljivo prostim okom). Ukoliko se poteškoće pražnjenja crijeva nastave gastroenterolog će odlučiti o potrebi odatne obrade, no mislim da se za sada može čekati i da neće biti potrebna.

petrunjela

29.05.2013. 13:10

Poštovani,
ponovno smo završili u bolnici i nakon detaljne obrade- stolica na viruse, bakterije i okultno krvarenje je bila neg., uzv je pokazao zadebljanje stijenke pilorusa pa smo obavili i pasažu crijeva koja je otklonila sumnje na pilorostenozu. Dr je rekla da je to GER ali da se on ne liječi drugačije osim povišeni položaj, nošenje u uspravnom položaju, malo rižinih pahuljica u hranu, češće pa manje obroka... dijete je bolje, ali sam primjetila da bljucka prozirnu tekučinu od koje radi grimase kao da joj nije fino, pa sam zaključila da bi to možda bila želučana kis.? isto mi se dešava kad bljucka, a često je to obilno, da se zagrcne i aspirira te joj izlazi na nos i usta i prestane disati i već je ljubičasta ponekad, dok joj ne očistim nos sa kućnim aspiratorom koji se nastavi na usisavač...možda to nije ok, ali ne vidim drugog rješenja...meni je svako njeno hranjenje opći kaos i veliki stres i u meni zaziva strahovitu nervozu jer me strah da se opet ne zagrcne...da li postoji kakav drugi način liječenja? hvala Vam puno na odg happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.05.2013. 15:50

Ako dijete dobro napreduje ne bih preporučio daljnje pretrage niti promjene hrane. Pokušajte biti što smireniji i strpljivi. Pokušavajte prepoznati što djetetu toga trenutka paše i upravo to činite. Mislim da je dobar pristup davanje većeg broja manjih obroka. Ima li kakve razlike ako ga netko drugi od ukućana hrani?

petrunjela

30.05.2013. 23:30

Hranimo ju samo suprug i ja. Možda kod mene smirenije i polakše papa, a kod njega malo pohlepnije...uvijek dobro podrigne, a kad podrigne malo jače onda i izleti više iz nje. Ne bljucne uvijek, i bljuckanje nije vezano za obrok..nekad bljucne netom prije idućeg hranjenja, nekad i često kad spava.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.06.2013. 21:55

Dobro, samo polagano i što smirenije.

a124

15.06.2013. 15:55

Postovani!,
Imam bebu staru 2 mj.vec skoro mjesec i pol ima problema sa praznjenjem stolice.stenje place kroz cijeli dan i noc,osim kad se pokaka uz moju pomoc tako da mu nozice privijem na trbuscic. Stolicu ima svaki dan 2-3 puta,koja je vecinom zlatno zute boje sa puno sluzi i dosta vodenasta.samo je na prsima.koristimo biogaiu od 10. dana.ped.nam je preporucila da uz biogaiu uzima i biorelu pola vrecice dnevno,medjutim pomaka na bolje nema.
Zanima me da li su to grcevi zbog nerazvijenih crijeva i dali sluz u stolici moze biti od slajma koji ga muci takodjer vise od mjesec dana.
Inace beba je rodjena sa2980g. Sad ima 5200.g

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.06.2013. 11:45

Čini se da je riječ o grčevima koji se intenziviraju u vrijeme kada dijete treba imati stolicu. Ostanite samo na BioGaia kapima i vjerojatno će za mjesec dana biti bolje. Sluz može biti od iscjetka iz nosa ali i zbog kolika (grčeva).

a124

05.08.2013. 13:10

Postovani dr.
Evo javljam se opet.Pisala sam o grcevima bebe i sluzavoj stolici.naime i 2mj.kasnije znaci beba je stara sad4 mj.nista se nije promijenilo.beba i dalje ima JAKO sluzave proljevaste stolice,tesko kaka uz veliko naprezanje i plac,nocu je vise budan nego sto spava od grceva.biogaiu koristimo bez prekida od rodjenja.razmisljala sam da predjemo na probiotik ferzym junior,cula sam da je dobar kod takvih problema s stolicom i grcevima.beba je samo dojena ima7000g.a rodjen sa2980g.dosta cesto jede nema razmak 3sata izmedju,nocnih obroka ima 3. da li su ,mozda zbog toga grcevi?dosta proguta zraka kad jede,ali podrigivamo 3 puta tokom podoja.da je sluz bila od nosica ,to bi proslo vec ili?i kad bljucka to je prozirno i kiselo sa grudama slajma.A kad smo na pregledu grlo i disni sustav je uvijek u redu.stolica mu ima jak kiseo miris,i u zadnje vrijeme ima pelenski osip sa bijelim pristicima koji nikako da prodje.Jako me zabrinjavaju te stolice i nemogucnost kakanja i ispustanja vjetrova.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.08.2013. 11:10

Ukoliko nema izraženije sekrecije iz nosa i hroptanja tada je sluz u stolici uzrokovana grčevima. Dobro je što dijete odlično napreduje na težini. Mišljenja sam da bi trebalo obaviti gastroenterološku obradu (urin i temeljne krvne pretrage, pokušati isključiti alergiju na neke od namirnica koje vi konzumirate (ako je dijete na prsima) ili na bjelančevine kravljeg mlijeka (ako je dijete na umjetnoj prehrani) i ultrazvuk trbuha. Kožne promjene mažite Canestenom ili Plimycolom a preko toga Sudokrem. Čim osjetite da je dijete imalo stolicu operite ga pod mlazom tekuće vode jer je stolica kisela i vrlo brzo ošteti kožu.

a124

09.08.2013. 10:45

samo da Vas još pitam,od kud toliko šlajma prilikom bljuckanja?Bio je prehladjen ali prije 3mj.Bili smo kod pedijatrice koja sumnja na cističnu fibrozu,i poslala nas je gastroenterologu kojem idemo idući tjedan.u velikom smo strahu od te bolesti.možete li mi navesti još koje simptome ove opake bolesti?još jednom da naglasim dijete jako lijepo napreduje na prsima.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.08.2013. 14:30

simptomi mogu biti vrlo različiti i značajno varirati u intenzitetu - najčešće bude riječ o težim infekcijama dišnih puteva i probavnim smetnjama (otežano pražnjenje crijeva - stolica bude gusta i ljepljiva) dijete slabo napreduje na težini. Neki roditelji primjećuju pojačanu slanost kože (kad majka poljubi dijete).