Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26386

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


jagode i dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bumbica

26.05.2009. 13:15

Poštovani doktore, smijem li ja, kao majka dojilja, jesti jagode s obzirom da mi je beba stara nepunih 5 mjeseci? I kad se jagode mogu uvesti kao voće u njenu prehranu? Puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

26.05.2009. 20:35

"... smijem li ja, kao majka dojilja, jesti jagode s obzirom da mi je beba stara nepunih 5 mjeseci? I kad se jagode mogu uvesti kao voće u njenu prehranu? ... "
Ne razumijem zašto vas, kao dojilju, i majku 5-mjesečnog dojenčeta, muči ovo pitanje? Ima li neki razlog?

Bumbica

26.05.2009. 23:05

Pa razlog je taj što sam čula da su jagode izrazito alergena hrana, ne znam kako da se drukčije izrazim, pa me zanima može li preko mlijeka, ako ih ja jedem, dobiti alergiju? Od koliko mjeseci dijete može jesti jagode u kašici? Ne znam dal sam se dobro izrazila happy

poskok

26.05.2009. 23:40

Bumbica,smijem li se ubaciti ?
Tu preporuku o izbjegavanju jagoda sam dobila i sama(na izlasku iz rodilista),jer su jagode navodno voce koje najcesce izaziva alergiju kod beba.
Iskreno jedem ih svjeze jer ih obozavam,beba doji i nema nikakvu alergiju.
Od navrsenih sest mjeseci starosti jede ih u kasici (kupovnoj na kojoj pise da je za bebe od 4. mjeseca)i do sad nema nikakvih problema.
Pretpostavljam da ce se doktor sad opet nasmijati(da ne kazem narugati) nasim strahovima i pitanjima,ali i mene zanima njegovo misljenje o jagodama .

Darko Richter, dr. med.

27.05.2009. 08:10

Ja još nikada nisam vidio da je netko, pogotovo kao dijete, imao alergijsku reakciju na jagode. A, ako i jesam čuo, na jedno uho unutra, na drugo van.
Još nikada to nisam vidio. Čuo i ja jesam svašta.
Vama nije nikada čudno da se nešto stalno dešava, samo vi to nikada ne vidite. Morate to čuti od drugih, i to je to, 100%. A tko su ti drugi? REcite mi, od koga ste to čuli, i koje imate iskreno i istinsko mišljenje o toj ili tim osobama?

Bumbica

27.05.2009. 19:20

Pročitala sam u letku od bebivite da su jagode, kikiriki, čokolada, orasi... hrana koju treba izbjegavati u 1. godini života jer često izazivaju alergije. A rekla mi je i moja mama da ih izbjegavam da se mala ne bi osipala, a ona radi u zdravstvu pa eto ne znam.

Darko Richter, dr. med.

27.05.2009. 21:30

Je li se Bebivita napisala sama od sebe, i je li vaša mama ikada vidjela to što priča? Tko je napisao Babiveitu, i tko je vaša mama da zna toliko toga o jagodama i dojenju, a ja, npr. koji skoro 30 godina to guslam, nemam pojma.
bilo tko može puknuti bilo što, i onda doktor mora iznalazite argumentirane odgovore.
Odgovore na pitanje koja fabriciraju drugi, morate te druge i pitati za odgovor. To je vrlo jednostavno. Ja kao doktro ne rješavam probleme koje vam sugeriraju drugi, već, ako ih imate, samo vaše.
Ostale me se gluposti ne tiču.

laura_2

29.05.2009. 16:05

ok...sve ja to kuzim al ne kuzim ovo..
svom djetetu (14mj) sam desetak puta probala dati jagode i uvijek ali uvijek je nakon njih dobio osip (crvene fleke -alergijski dermatiits)...njemu sluzbeno alergija nije dokazana ali ako mu svaki put nakon konuzumacije jagoda koza poflekavi.....
pa ja bi rekla da je to alergija...

ili nije??

Darko Richter, dr. med.

29.05.2009. 18:35

Uvijek, ali uvijek? Koliko on to godina već jede jagode?
Uvijek ali uvijek su flekice oko ustiju. Jagode crvene, crvene i flekice. Ima ih i po bavarinu, pa nitko ne kaže da bavirin ima alergiju.

laura_2

29.05.2009. 22:40

ne....nisu oko ustiju nego poetijelu...ruke, noge, leđa i trbuh najvise...

i da...savki put dok mu dam nekaj kaj ima jagodu ili samu jagodu...ili dok ju ja pojedem...

ocisti se koza dok mazem elocomom i cim dam jagodu ponono izbije....a dok ju ne jede nema fleke

Darko Richter, dr. med.

29.05.2009. 22:50

Mogu li ja vama reći da vam ne vjerujem?

laura_2

29.05.2009. 23:35

naravno da mozete reci sto zelite....

zato mi je sad malo....:P

dr nam je na pocetku dohrane kao alergene napomenula između ostalim i jagode....nakon godinu dana napomenula je i koliko vas cijeni i postuje i da vas slobodno sve pitamo jer ima potpuno povjerenje u vas...

zato....nemam svrhe lagati...
ja bi bila najsretnija da nemoram stalno mackati, davati fenistil i da slobodno dok hoda po dvoristu ubere jagodu i pojede, ali na zalost ja jasno vidim kad izbijaju flekaci...
bas sam pazila kaj dajem, kako perem ves i sve ostale stvari i na nista ne okida osim na jagode (i maline)

Darko Richter, dr. med.

30.05.2009. 11:25

Ako kažem da vam ne vjerujem, to ne znači da vi lažete.
Vi jednostavno ne povezujete stvari na objektivan način.
A ovo s malinama vas je definitivno pokopalo.

laura_2

30.05.2009. 17:45

ok...sad mi vise nista nije jasno
inace vas kuzim ali ovaj put ne
sta sad? hocete reci da slobodno jede jagode i maline i da definitivno nije od toga iako samo nakon njih izbije?
fakat ne kuzim

Darko Richter, dr. med.

30.05.2009. 19:50

Mislim da bi, za objektivizaciju ovog problema, dijete trebalo zaleći u bolnicu, mamu maknuti, i da, npr. ja, zajedno s djetetom pojedem jedne jagode sa šlagom. A drugi dan maline sa šlagom. I da dijete fotografiramo golo prije toga i tijekom nekoliko sati nakon svakog obroka. Ako želite skinuti tu hipoteku, dođite na Rebro, i ja ću to napraviti. To se zove provokacijski pokus i predstavlja jedini mogući način objektivizacije ovakvih "preosjetljivosti", koje vidi mama, a doktor joj ne vjeruje.

laura_2

30.05.2009. 21:25

dijete bez mame malo teze jer je na prsima ali ako se situacija bude pogorsavala (tj. bude jaceg osipa nego je sad) definitivno cu vam se obratiti...

Darko Richter, dr. med.

31.05.2009. 04:40

Izgleda da će biti na prsima dok ne upozna majku svoje buduće žene. I onda mu ni ona neće dati jagode.

laura_2

31.05.2009. 13:30

vi bi se mogli u svemu mjeriti s dr. Houseom osim u inteligenciji, iako je on fiktivni lik...
sarkazma i cinizma vam definitivno ne nedostaje. Razlozi zasto dojim su moji i nisam trazila vase misljenje o tome..

svejedno hvala na savjetima u vezi jagoda ...sljedeci put cu pitati jagodicu bobicu...nekako mi se cini da je to vise njen teren happy

Darko Richter, dr. med.

31.05.2009. 14:30

Godi mi biti gluplji od dra Hous-a, jer, on je, ipak fiktivni lik. Meni je bitno što je u stvarnosti.
Zašto ja ne bih mogao komentirati ono što vi napišete? Je li ja vama nalažem što da me pitate? Pogotovo me intrigiraju vaši razlozi za dojenje djeteta od 14 mj., jer, ima sada studija koje pričaju i to da predugo dojenje i opet nije idealno. Iako osobno mislim da je to sve bez veze. No, mislim da vi baš i ne možete imati neke "svoje" razloge za dojenje, jer to se ipak tiče i druge osobe, a to je vaše dijete. Vi možete imati svoje razloge zašto farbate pramenove ali, zvuči sebično da vi svoje dijete dojite samo zbog sebe ili nekih svojih razloga. Ja takve stavove ne odobravam, i na njih upozoravam. A vi radite kako hoćete.
Međutim, savjetovao bih vam provokacijski pokus, a ne jagodicu-bobicu.

laura_2

31.05.2009. 20:30

ne dojim zbog sebe nego zato jer to moje dijete zeli....ne nudim mu dojku dok ja to zelim nego dok on trazi...bilo to iz hranjivih razloga ili zbog mazenja ili cega god...

i sta bi dobili s pokusom? dokazali bi da ste u pravu ili da smo mi u pravu ali bi dijete i dalje imalo fleke i bilo preplaseno bolnicom i odvojenoscu od roditelja...