Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Laringitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Manuela

19.01.2006. 11:59

Postovani,
moja djevojcica, sada cetverogodisnjakinja sklona je larigitisima. Prvi nocni "napad" imala je s 1,5 godinom prilikom kojeg nismo nista poduzeli, proslo je smo od sebe. Te zime imala je jos 3-4 puta, isve je proslo uz Claritin i Flexotde (dao nam je njen lijecnik) da bi poslijednji takav napad bio dosta jak i zavrsili smo na salati na ORL gdje je dobila dexametazon i/m. Ostali smo na promatranju 1 dan. Cijela prosla zima prosla je bez takvih "teskih napad, koje smo mogli sanirati doma. U medjuvremenu nabavili smo elektricni inhalator. Ove jeseni ponovno je dobila zesci napad, zavrsili smo u bolnici na promatranju. Tamo su nam rekli da je to virusni larigitis, da kod nje ocito to uzrokuje pojedina vrsta virusa. Nakon ovog napada imala je jos dva, jedan je prosao uz inhalacije doma, a zbog drugog (imali smo poteškoća sa inhaliranjem, Lana nije bila kooperativna, prekidali smo cesto inhaliranje- da li i to ima veze? U inhalator sztavljamo 1/2 ampule dexametazona i fiziolosku otopinu i inhaliramo 20 min. Da li je i to uredu?)smo morali na injekciju. Nakon svakog napada (s injekcijom ili bez)spazam se smiri potpuno ujutro, pogotovo nakon dorucka(?). Nakon dan-dva pocne joj curut nos i to je to. Od ove jeseni prve noci samo "lajavo" zakaslje, tada joj dam Claritin ili Rinolan i sve je super (nema promuklosti, nema kaslja po danu, nista), nego spazam pocne drugu noc...moze li se to kako prevenirati?
Lana je kao beba imala atopicni neurodermitis koji se povukao skroz nakon 1. godine.
Lijepo Vas molim za misljenje.
Unaprijed zahvalna mama

Dr. Darko Richter

19.01.2006. 15:23

Treba napraviti alergološku obradu, to je prvo i osnovno, jer je očito imala atopijski ekcem, a on je moguća posljedica alergije. Kao drugo, trebalo bi nabaviti Pulmicort respule jačin 0,5 mg/2 ml (proizvođač Astra-Zeneca), i to preko privatnog recepta dati uvesti izvana kroz neki marketing za lijekove. Mislim da nije preskupo, možda do 50-ak kuna po respuli, kojih bude 5 u jednom pakovanju. Respule se izliju u komoricu inhalatora i dijete to inhalira, UMJESTO deksametazona, koji NIJE pravljen za inhalacije. Na prvi znak prehlade,ili promjene zvonkosti glasa, daje se 1 respula i to ponavlja 1-2 puta dnevno kroz 1-3 dana. Ne djeluje na zreli kašalj, već sprečava suhi spazam i gušenje i tu je najveća vrijednost. Pomoći će i kod virusnog laringitisa i kod alergijske astme. Dodatna napomena: Čak da ima alergiju, laringitis je vrlo rijetko vezan uz nju, za razliku od astme. Trebalo bi vidjeti da li ima bronhospazam i astmatske smetnje, jer, i virusne infekcije mogu otkočiti astmastki spazam bronha. Dakle, ako je alergična, laringitis obično dobije, kao i svi ostali, zbog infekta (a ne alergije), dok zbog istog infekta može na alergijskom terenu dobiti očitiju astmu (u tom slučaju treba znati da astmu ima od prije, samo prikrivenu, bez spontanih dramatičih simptoma). Kao što sam gore spomenuo, Pulmicort može akutno rješavati i laringealni i bronhalni spazam. Ono što ste pričali o Claritineu i doručku, nema puno stvarne veze s prestankom napada.

Manuela

24.01.2006. 11:38

Hvala na odgovoru.
U nekoliko navrata malena je bila nakon napada askultirana i nisu nadjene nikave promjene na plucima koje bi ukazivale na bronhijalni spazam. Kod prvog jakog napada pregledala (znaci u toku) poslusla ju je dr. iz "hitne".

Dr. Darko Richter

24.01.2006. 12:37

Ako učestalo dobiva laringitise, onda vam preporučujem Pulmicort kako sam gore već napisao. Treba ga uzeti u samo "osvit" napada, tj. dok, uz znakove prehlade, već pomalo razaznajete zvonki grkljansko prizvuk kašlja i pogotovo govora. Daje se 1 respula, 1-2 puta dnevno, kroz 1-3 dana. Obično je već prva dostatna da spriječi napad, nakon toga uslijedi normalni tijek dišne infekcije sa sluzi, zrelim kašljem i sl. u trajanju od nekoliko dana.

Manuela

24.01.2006. 14:21

Puno Vam hvala

Manuela

25.01.2006. 10:32

Postovani,
mozete li mi molim Vas reci u cem je razlika izmedju preporucenog Pumicorta i Flexotide?
Hvala

Dr. Darko Richter

25.01.2006. 21:09

Jedno je aerosol pod pritiskom iz pumpice (Flixotide), a Pulmicort, koji također može doći uoblikupumpice, za larignitis se preporučuje u obliku respule, tj. čuturice sa suspenzijom aktivne tvari koja se reapršujepreko inhalaotra (nebulizator ili raspršivač). Postoji i Pulmicort kao klizma, a zove se, naravski, malo drukčije: Entocort. A sve ista tvar. Ne možete grkljan liječiti klizmom, niti guzu sprejem, itd. Za sve ima neki oblik,u kojem je tvar za određene namjene korisna, a za druge namjene nekorisna. Znadete li da H2O, iliti voda, može biti u obliku pare, tekućine ili leda, i da u viski ide led, u konjak se pusti malo pare, a najbolje je vodu popitu u obliku tekućine.

darinka

21.02.2006. 20:50

Štovani!
Naša 9-mjesečna djevojčica se liječila na vašem odjelu zbog virusnog bronhitisa i laringitisa. Desetak dana nakon toga ponovno je zaprimljena u bolnicu, ovoga puta u dnevnu i dolazimo već deset dana, a navodno bi trebala biti otpuštena prekosutra. Na preporuku vaše kolegice, slijedeći tjedan bi joj trebali uraditi laringoskopiju iako liječnica dnevne bolnice sve više isključuje laringitis kao dijagnozu. Spomenula mi je da bi nakon te pretrage trebalo učiniti i kontrolu razine hormona stitnjače. Prema zadnjim nalazima ima povišene trombocite i leukocite. Prima amoxil vec 9 dana, a sinoć je primila zadnji flixotide i rinolan. Također dolazimo na dvije inhalacije (ne znam što prima). Zanima me zašto liječnici ne mogu odvojiti minutu više svog vremena i objasniti roditeljima dijagnozu, razlog uzimanja određenog lijeka, rizike pretraga i sl. Shvaćam da kroz ambulante prolazi daleko previše pacijenata, ali mislim da bi svi imali više koristi od informiranog roditelja. Nemamo svi mogućnost pretraživanja interneta i čitanja medicinskih leksikona, niti ih svi jednako razumijemo. Jedan manje užurban i topliji pristup bi pomogao i da roditelji imaju više povjerenja u liječnika kojemu povjeravaju svoje dijete. Željela sam Vas upitati za savjet, ali sam shvatila da imam premalo informacija o zdravlju svog dijeteta. Da ne bi bilo kako vas samo kritiziram, moram reći da su sestre izivanredne, i na intenzivnoj i u dnevnoj. Također moram pohvaliti i dr. Gunek koja je liječila moje starije dijete i postavila visoke standarde u odnosu doktora i pacijenta tj. roditelja i to ne samo u vašoj bolnici. Apeliram na Vas i Vase kolege da pokušate slijediti primjer dr. Gunek i postanete malo pristupačniji.
Srdačan pozdrav!

nena281

06.02.2012. 15:30

Poštovani doktore! Dijete mi ima 5,5 godina i težak je 19kg. Povremeno ima napade bronhospazma i laringitisa. Ti se napadi uvijek javljaju noću i u bazličitim okolnostima( ljeto, zima, nevezano uz prehladu).Noćas sam mu dala inhalaciju ventolinom po jedan potisak u razmaku 4 sata i racepinephrine inhalation Solution 2.25% ( 4 kapi u 5 ml fizoliške otopine) . Sada nema napade, ali otežano diše i promuklo kašlje. Molim Vas da mi potvrdite dozu racepinephrina jer se od poslijednjih napana promjenila kilaža i dob djeteta pa nisam vise sigurna da li je doza u redu. Naš pedijatar danas radi tek poslijepodne. Koliko bi postepeno trebala smanjivati terapiju. Mislite li da bi trebalo kotistiti flixotide da se napadi ne bi ponavljali. Prošli smo alergološku obradu i nalaz je uredan. Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.02.2012. 15:55

Malo je neobično da se istovremeno javlaju napadi laringitisa i opstruktivnog bronhitisa. Možete staviti 5 kapi racemičnog epinefrina u inhalaciju. Dobri se rezultati kada je riječ o laringitisu dobiju inhalacijom dugotrajnijeg vazokonstriktora (npr Operil p 8 kapi) i dexamethasona. Ako je alergološka obrada uredna može se pokušati prevencija Singulair junior tabletama (1 tbl se sažvaće navečer). Ako u inhalacije stavljate Ventolin trebalo bi biti siguran da tehničke karakteristike inhalatora osiguravaju da čestice budu manje od 10 mikrometara (mikrona), inače lijek ne dospijeva do najužih ogranaka bronha. Inhalacijom spreja preko babyhalera ili Volumatica ste u to sigurni.