Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


opstrukcija uretre


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra

28.11.2003. 15:24

Poštovani,
u 30 sam tjednu trudnoće. Anatomija i veličina djeteta je normalna, međutim na jučerašnjem ultrazvuku vidljiv je pun mokraćni mjehur sadržaja 75 cm3. Količina plodne vode je uredna, bubrezi nisu oštećeni. Na današnjem ultrazvuku mokraćni mjehur sadrži 35 cm3. Rečeno mi je da se možda radi o opstrukciji uretre. Radi se o muškom djetetu. Molim Vas Vaše mišljenje te opis postupka nakon rođenja djeteta i moguće posljedice.
Unaprijed hvala.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

30.11.2003. 21:27

Cijenjena gospođo Sandra, za sada Vam preostaju samo redovite kontrole. Sami ste rekli da je razlika u nalazu gotovo dvostruko manja u roku od jednog dana (niste naveli vrijeme kontrole i nalaz prije sadašnje dvije UZ-pretrage). U slučaju nekih poteškoća nakon rođenja dijete se prebacuje u specijalizirane pedijatrijske ustanove i odjele, ovisno o vrsti smetnji. Danas se, u slučaju medicinske indikacije, vrlo uspješno operiraju i tek rođena djeca. Mnogo pozdrava.

Sandra

01.12.2003. 11:32

Puno Vam hvala na odgovoru ali i dalje me zanima što se točno poduzima kod takve dijagnoze i kakve su moguće posljedic. Prijašnji UZV nalazi su bili uredni. Prva kontrola (nalaz 75 cm3 mokraće) bila je u četvrtak u 18 sati, druga kontrola (nalaz 35 cm3 mokraće) bija je u petak u 11 sati.
I još nešto, što znači redovite kontrole (koliko često).
Puno Vam hvala na odgovorima. Zapravo sam užasno zabrinuta.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

01.12.2003. 21:53

Draga gospođo Sandra,
redovite su kontrole u Vašem slučaju učestalije, tj. jednom u 7 do 10 dana, a po potrebi ili preporuci ginekologa i češće. U slučaju ponovnog urednog nalaza (a za što postoji velika vjerojatnost) kontrole se obavljaju prema ustaljenom i uhodanom rasporedu.
U slučaju mehaničke opstrukcije, po svoj je prilici indiciran kirurški zahvat, a o detaljima nije moguće "razgovarati" na ovaj način. Međutim, Vaše su brige ne samo preuranjene, već, vjerojatno i nepotrebne. Sasvim je jasno da iz svake Vaše riječi, pa i stanovitom inzistiranju na odgovorima na pitanja koja se ne mogu ni postaviti, "viri" panika. Stoga Vas moram potsjetiti na važnost unutrašnjeg mira. Bilo bi zato značajno da posjetite Vašeg ginekologa i s njim porazgovarate. Ako Vam ja mogu pomoći (a u što sumnjam) i dalje sam Vam na raspolaganju. Još jednom, mnogo pozdrava.