Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6627 | Broj poruka: 26392

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pitanje za Dr. Richter-a


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DZEJNA

27.02.2006. 14:01

Postovani,

Moj sin ima 5 mjeseci. Sa 2 mjeseca mu se pojavila tjemenica. Ja sam mu to svakodnevno skidala baby uljem i cesljicem, ali nikako da se povuce. Cak sam kupila Mustela sampon i pjenu protiv tjemenice, ali nije pomagalo. Obracala sam se pedijatrima, apotekama, trazila savjete ali svi su mi govorili isto da to skidam sa uljem. Prije 2 sedmice se to jako zacrvenilo i imala sam osjecaj da ga boli ili svrbi. A. je iskljucivo dojen do 3 mjeseca, a sada ima nadohranu u periodu kada sam na poslu od 8-17h Laktovit plus. Od 17h ga dojim kao i tokom noci. Na zadnjoj kontroli pedijatrica je potvrdila da to nije klasicna tjemenica, vec vid alergije. Posto sam ja alergicna na sunce, onda je i on sklon alergijama. Rekla je da je to malo i genetski i da bi bilo mogucen da je to jer uzima Laktovit plus. Kupila sam mu Nan sa oznakom HA1 u namjeri da mu dam to hipoalergeno mlijeko, medjutim odbijao je, nije htio da jede, cak je malo i bljuckao. Taj dan je htio samo da doji i kada sam ponovo napravila Laktovit, popio ga je. Molim vas savjetujte mi sta da radim. Jel to zaista alergija na kravlje mljeko i ako jeste kako da ga naviknem na tu novu hranu. da li da kupim HIPP Ha... mozda ce da prihvati. Sta da radim???
Nestrpljivo cekam vas odgovor, srdacni pozdravi
Dzejna

Dr. Darko Richter

27.02.2006. 19:05

Nema dijagnozu, a ako se slučajno radi o ekcemu ili neurodermitisu, tada ga treba testirati na najčešće nutritivne alergene: bjelanjak, kravlje mlijeko, soju, kikiriki, bijelu ribu i pšenično brašno. Može se dodati i grinja iz kućne prašine, peludi trava i životinjska dlaka. Tek ako se pokađže da jest alergičan an nešto i da mut to nešto doista smeta, odnosno da mu je bitno bolje kada se to odmakne od njega, može se utvrditi eliminacijska dijeta. Do tada su razni pokušaju samo sljeparenje i mučenje djeteta i sebe.