Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Platnene pelene


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

adam310813

28.12.2013. 00:15

Lijep pozdrav!

Moj sin sad ima 4 mjeseca, i od svojeg 3 tjedna života je u platnenim pelenama - nešto malo u tetra pelenama, i većinu vremena u modernim, šivanim pelenama, koje se koriste sa zaštitnim gaćicama.

Platnene pelene su velike i glomazne na guzi u usporedbi sa plastičnima, a sad smo u fazi kad beba polako otkriva okretanje na bok, s boka na trbuh, i obratno. No, to radi samo kada je gol, ili u plastičnoj peleni, a kad je u platnenoj - ne pokazuje još pretjeran interes za tim. Što Vi mislite, i koja su Vaša iskustva - može li platnena pelena na bebi usporiti motorički razvoj? Mogu li mu te pelene na bilo koji način štetiti?
Inače je uzv kukova u redu i nije potrebno široko povijanje...no, ako se ono svejedno radi (a pretpostavljam da prematanje u platnene pelene spada u široko povijanje), može li biti kakvih štetnih posljedica?

Hvala Vam na odgovoru!

Jelena

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.01.2014. 11:10

Glomazne platnene pelene ograničavaju kretnje i otežavaju spontanu motoriku koju opisujete. Široki povoj neće štetiti kukovima. Koristite manju pelenu ili pređite na jednokratne dok dijete ne ojača i bude sposobno kretati se nesputano.

adam310813

09.01.2014. 15:05

Poštovani dr.,

hvala Vam na odgovoru.
Od kad ste mi odgovorili bebi stavljam samo pampersice ili tetre koje su dosta tanje od modernih šivanih platnenih pelena, i zaista primjećujem razliku. Prije 3,4 dana se beba sama okrenula s trbuha na leđa, po prvi puta happy

A na što se točno mislili sa savjetom da pričekam s većim pelenama "dok beba ne ojača"? Dok se ne počne okretati, dok ne počne sjediti, ili puzati, ili hodati? Kad bi bilo najpovoljnije razdoblje za stavljanje platnenih pelena?
Ma znam da pitam previše - sama ću skužiti kad bebi neće smetati veća pelena na guzi, ali svejedno...

Hvala!

Jelena

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2014. 14:40

Upravo tako, kada počne puzati, posjedati se samostalno; odnosno kada vidite da pelene ne otežavaju spontano kretanje.