Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Sindrom kratkog crijeva, nenapredovanje djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

night-angel

04.10.2015. 12:20

Poštovani,
Imam curicu koja je upravo navršila godinu dana. Rođena je s dg gastroschisis te je usred 5 operacija koje je prošla ostala bez dijela tankog crijeva te dobila dg sindrom kratkoga crijeva.
Nakon skoro godine dana bolnice, ušli smo u fazu malo doma - malo bolnica. Problem je što je uporno šalju doma s naputcima da je hranim kao zdravu bebu, a ona očito to nije. Kao posljedica svega bude povraćanje, proljevi, dehidracija i oporavljanje uz infuziju.
S 11 mjeseci imala je svoj maksimum na težini (6,7 kg), te je tada skinuta s potpune parenteralne prehrane na kojoj je bila skoro cijeli život. S 11,5 mjeseci je poslana kući te su tada počeli gore navedeni problemi.
Trenutno je u bolnici i vraćena je na Neocate što dokazano tolerira i namjeravam tražiti da je ovaj puta pošalju kući na Neocateu umjesto Bebimila i ostale hrane za zdrava crijeva. No problem je što je trenutno na 5,7 kg i stoji. To se odražava na njeno fizičko stanje (slabije je pokretna što je vidljivo frustrira), psihičko stanje (ne zanimaju je ni stare ni nove igračke, potpuni gubitak interesa za okolinu) i emocionalno (ne da više ni da je pomazim, ponaša se prema meni kao strancu iako sam svaki dan uz nju). Budući da zbog odrastanja u bolnici nije još ni propuzala, pored svega nas još čega i dug put fizioterapije, što nikako da krenemo pošto njena gastro-epizoda još nije završena.
Molim savjet što bih ja kao majka mogla učiniti da pomognem svojem djetetu? Da li mogu zatražiti vraćanje na parenteralnu prehranu na tjedan-dva, da vrati dio mase i da ima bolji start za daljnje napredovanje? Koja bolnica u Hrvatskoj bi mogla najbolje riješiti problem moje kćeri?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.10.2015. 10:55

Obzirom na dijagnozu i sve što opisujete pretpostavljam da se liječite u nekoj od kliničkih bolnica. Jedino razumno rješenje je konzultirati drugu bolnicu istog ranga, u Zagrebu je to Klaićeva bonica ili Rebro.