Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anna267

31.10.2015. 10:55

Postovani,
Imam jedan problem i molbu za pomoc.imam djecaka od 3ipo mjeseca kojeg sam do prije mjesec dana iskljucivo dojila.od prvog dana je imao strasno jake grceve i uzimali smo kapi..naravno nista nije pomoglo.od napunjenih mjesec dana stolica mu je postajala sve neredovitija i stalno smo je morali iritirat(toplomjer,cepici).kad nije kakio 12dana-hospitalizirani smo i stavljeni na pretrage,medutim s bebom sve u redu.u bolnici su mi uveli dohranu,jer od svog tog povracanja i ne praznjenja,ja sam malo po malo gubila mlijeko i sada samo 2 obroka dojim.evo danas,nakon mjesec dana on se i dalje nije pokakio sam,i s obzirom da je na adaptiranom cekam maksimalno 4 dana pa iritiram.a kad mu iritiram stolicu place i trese se.stolica mu je dosta tvrda,ali tek od kad smo uveli dohranu.trudim se davati sto vise vode,al on je ne zeli.pedijatrica nam nije bas pricljiva i sve sta me zanima moram izvlacit iz nje,a ova situacija me strasno zabrinjava i tesko mi je vise gledat to mucenje.da napomenem u bolnici je dobiva cepice 2x dnevno.jel moguce da su mu se samo ulijenila crijeva od svih tih iritiranja?i kako da mu sad pomognem?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.11.2015. 22:05

Nezahvalno je ovako, bez uvida u nalaze iz bolnice nešto savjetovati. Najvažnije je vidjeti da li su isključili poremećaj inervacije debelog crijeva koji može biti u podlozi ovih smetnji. Za sada uvedite NOVALAC IT u dohranu i probiotik WAYA ili BioGaia. Ako ne bude poboljšanja treba se javiti gastroenterologu. Davanjem čepića se crijevo neće ulijeniti...

anna267

04.11.2015. 11:50

Bili smo na ultrazvuku abdomena i mozga i na snimanju mozga.nalazi uredni i pusteni smo iz bolnice.davala sam mu bio gaia kapi,al su mi u bolnici rekli da ne dajem vise to da to ne valja..

Mali leptiric

04.11.2015. 23:35

Imam sina od 3 godine i zanima me zasto mu je trbuh napuhan. Sto god popije ili pojede. Imao je problem s stolicom, jako je tvrda i nije vrsio nuzdu svaki dan. Te sam ga ja pokusala navesti da obavi nuzdu tako da ga stavim na wc skoljku i zabavljam ga samo da se opusti. I to zna biti naporno za njega i kaze da ga boli. Dajem mu Portalak i stvarno pazim sto mu dajem papati. Pije puno tekucine i jede dosta voca i povrca. Dr. je rekla da ima stvrdnjenu stolicu u crijevima, zbog toga nije imao apetita 2 tjedna. Sirup mu bas ne pomaze. Zanima me dali grijesim ako ga ja stavljam na kakanje ako on ne moze. Jer on sam nece reci kad mora. Znao je reci da mora i kad dodje do wc-a kaze da ne mora. Dali se mozda boji da ce ga boljeti pa izbjegava ici na wc, i zadrzava stolicu u sebi i to stvara zatvor.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2015. 09:40

Portalak treba povećavati dok se stolica ne razmekša, može do 50 ml na dan. Ujutro dajte 1 dl mineralne vode s magnezijem. Povećajte unos maslinovog ulja. Smanjite postotak masnoće u mlijeku i mliječnim proizvodima; bilo bi dobro uvesti dojenačku formulu Novalac IT. Ako to ne bude dovoljno, Portalak se može zamijeniti sa sličnim preparatom (Movicol). Stolica treba postati rijetka kašasta. Navedeni režim držite barem 3 mjeseca a tada postupno ukidajte Portalak (odnosno Movicol). strah od bolnog pražnjenja crijeva značajno doprinosi zastoju stolice.

Bombaj

06.11.2015. 18:25

poštovani,

mojoj bebi od 17 mjeseci u stolici je izolovana candida, ne znam kako se kod vas iskazuju referentne vrijednosti, ali u Sarajevu, odakle smo mi, na nalazu piše: izolovana candida 5%. dijete nije pilo antibiotik, pa ga isključujem kao mogućeg uzročnika niti trenutno ima simptome bilo kakve bolesti. mjesec dana prije tog nalaza, također je bila izolovana candida, 10 %, otkrili smo nakon sto je uz visoku temperaturu i proljev odveden doktrou a on nas uputio da radimo kulturu stolice.

trebamo li da brinemo?

već radimo na korigovanju ishrane, mada ni do sada nismo pretjerivali sa "zabranjenim" namirnicama (šećer, brašno).

hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.11.2015. 01:20

Obzirom da dijete nema zdravstvenih problema ne bi se trebalo zabrinjavati zbog kandide u stolici. Uobičajeno djeca koja nemaju smetnje imaju manje od 10.000 kolonija kandide u gramu stolice. U vrijeme proljeva njihov broj raste. Možete uvesti Lactobacillus - probiotik.

Buflica

21.11.2015. 12:20

Postovani doktore,imam bebu od 3mjeseca...Sve do pre nekoliko dana sam ga samo dojila ali mlijeko mi sve slabije nadolazi tako da sam u ishranu mu uvela Bebelac,a nocu ga dojim..Bebi je stolica zelenkasta nije zuta kao sto je bila dok sam samo dojila..pa me zanima da li je to do hrane i da li je to znak mozda da predjemo na neku drugu? S postovanjem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.11.2015. 09:30

Najvjerojatnije je zelena boja stolice uzrokovana željezom koje se dodaje formulama. Ako je dijete dobro ne treba mijenjati mliječni pripravak.