Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upala srednjeg uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tia

27.02.2007. 08:40

Molim vas da mi odgovorite može li se ispiranjem nosa fiziološkom otopinom spriječiti upala uha kao komplikacija prehlade?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

27.02.2007. 18:05

Ne može.

tia

28.02.2007. 00:20

Hvala na brzom odgovoru.
No moram vas još malo zagnjaviti: može li takvo ispiranje za vrijeme prehlade (ne kapanje nego baš ispiranje špricom) biti štetno?
Da li takvo ispiranje uopće ima smisla- možda za malu djecu koja još ne znaju ispuhati nos?

Darko Richter, dr. med.

28.02.2007. 22:40

Da li može biti štetno? Ispiranje nosa fiziološkom otopinom može biti štetno. Osobno nisam jako sretan tom modom.
Da li ima smisla u male djece? Vidi gore. Ali, tko voli, nek izvoli, možda mu ne naškodi. I to je istina. Općenito, nije mi jasna ta opsesija današnjih hrv. roditelja ispiranjem nosa. Uvijek savjetujem da to roditelji naprave najprije jedan drugome, a onda da porazgovore da li da to priušte patećem djetetu. Nitko me još nije poslušao, što ne znači da sam u krivu.

tia

02.03.2007. 08:50

Još jednom hvala na odgovoru.
I moram vam reći da sam si ja probala isprati nos fiziološkom i nisam pretjerano oduševljena, i da nisu roditelji ti koji su opsjednuti ispiranjem nosa već neki (valjda ne svi) pedijatri. Nama naš redovito naglašava kako je ispiranje nosa fizološkom vrlo bitno, kako ćemo time spriječiti upale uha i bronhitis.
Ne moram naglašavati da se osijećam nekako krivom kad nakon par dana prehlade dođemo s ponovljenom temperaturom i upalom uha, a pedijatar nam ponovo naglašava važnost ispiranja- što ja nisam radila.
Iako je bilo i prehlada koje se nisu zakomplicirale i bez ispiranja ipak uspije u meni probuditi sumnju da sam tu upalu uha mogla spriječiti tim nesretnim ispiranjem.
Još bi vas samo zamolila ako vam nije teško da mi odgovorite na koji način ispiranje nosa može štetiti?

Darko Richter, dr. med.

02.03.2007. 14:00

Na koji način može štetiti? Na isti, na koji ribi šteti propuhivanje škrga zrakom. Mislim da ti manevri u količinama u kojima se bez ikakve grižnje savijesti primjenjuju, daleko prelaze okvire neke moguće koristnosti. Ako je u nosu sekret sasušen, i djetetu smeta, onda normalno da se može nos malio ispirati. Ili, ako je u nosu i iza nosa, u nazofarinksu, obilje gustog sekreta, tada mu koristi da to ispuše, a ako ne ide, da se i ispere (metodom koju nazivamo dispalcement - ili "čok-čok"blunk. No, svaki puta kod tih ispiranja u nosne hodnike i nazofarinks dolazi novi volumen koji pravi pritisak, i, ako su Eustahijeve tube insuficijentne, nešto od sadržaja iz nazofarinska može ući u srednje uho, a to nikako nije dobro, jer baš zbog toga nastaje ili se komplicira ili produžuje upala srednjeg uha. Zato se upala srednje uha, koja se ponavlja, pregledava i liječi kod ORL specijaliste, a ne kraj vodopada fiziološke otopine.

tia

02.03.2007. 22:35

Hvala vam još jednom, jedan problem manje.
Rado bi vas zagnjavila još kakvim pitanjem jer mi je zanimljivo čitati vaše odgovore, no neću tratiti vaše vrijeme.
I iako se ovo čini banalnom stvari stvarno ste mi pomogli.