Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


West sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

29.04.2003. 19:57

Molim Vas da mi objasnite West sindrom. Kakva je to vrsta epilepsije, kad se javlje i koje su njezine posljedice i prognoza bolesti. Hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

29.04.2003. 22:06

Cijenjena gospođo Maja, Westov sindrom ili infantilni spazmi, nastaje u oko 80% slučajeva kao posljedica neke anomalije središnjeg živčanog sustava.Javlja se između 4. i 8.mjeseca do 2. godine života. Napadaji su munjeviti, opetovani i simetrični pokreti tijela i glave uz gubitak svijesti koji traju nekoliko sekundi. Javljaju se vrlo često, povremeno u serijama, tijekom cijelog dana. Česti su pokreti okretanja očiju prema gore, pokreti kao kod brisanja lica, mljackanje i sl. Zaostajanje u mentalnom razvoju vrlo je često, kao i mogući prelazi u druge oblike epilepsije. No, moram reći da ne volim odgovarati na "neutralno" postavljena pitanja iza kojih u pravilu stoji ozbiljan razlog. Stoga Vas upućujem na pedijatrijskog neurologa od kojeg ćete čuti detaljnija objašnjenja, a u svezi s djetetom koje Vas brine. Sve je, naime, individualno i ništa se ne može u cijelosti prenijeti iz knjiga na konkretnog bolesnika. Mnogo pozdrava.