Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2660

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Ima li riješenja ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

V.K.

06.02.2002. 22:14

Malo je reći kako mi je krajnje neugodno izloziti svoj problem ali jednostavno vise nemam kuda i ne vidim rijesenje .
Moj je problem u uzasavajucem strahu od stomatologa , od same pomisli na bilo sto u vezi zubima ali prije svega to sto sam zbog toga dosao u situaciju koja ne da je sramotna vec i po zdravlje vrlo opasna .
Ja sam muskarac , 46 g. , prosjecno zdarv tj . bez nekih meni znanih zdrastvenih tegoba , osim sto mi je 93. g. odstranjen jedan bubreg dok drugi nornalno funkcionira .
Stanje mojih zuba (makar ih ni uz najbolju volju vise tako ne bi mogao nazvati) je vec domena kirurgije ali je strah i uz tu spoznaju meni nepremostiva prepreka da odem kod stomatologa . Napominjem kako sam do sada bio u prilici proci teze operativne zahvate i bolna stanja ali stomatolog... to je za mene jednostavno nerijesiva situacija do faze potpunog nervnog rastrojstva .
Moje pitanje vezano je uz mogucnost da se (ma koliko tezak zahvat bio) stomatoloski zahvat izvede pod POTPUNOM narkozom , dakle dali je i gdje to moguce ? Doslovno mi je nevazno koliko zahvat traje (pa ni koliko je obzirom na narkozu , eventualno rizican) ili koliko je boli nakon zahvata potrebno pretrpiti , ova mi je mogucnost jos jedino sto mi preostaje . U gornjoj vilici su mi preostali tek korjeni koji jedva vire iz desni a u doljnjoj imam 5 zubi koje je moguce popraviti . Ujedno me zanima gdje se kod nas moze napraviti fiksna proteza , kojoj ja naravno ne znam naziv , osim da je to ona sa vijcima koji idu u celjust ?
Ispricavam se za moguce greske i eventualne nesuvislosti i unaprijed zahvaljujem na , nadam se , spasonosnom odgovoru .

dr.sc. Silvana Jukić

10.02.2002. 17:43

Strah od boli prilikom posjeta stomatologu - odontofobija- jedan je od glavnih razloga izbjegavanja traženja pomoći od stomatologa što često dovodi do lošeg zdravstvenog stanja usne šupljine. Takvo stanje ima često podlogu u lošem iskustvu u djetinjstvu ili u slušanju priča o groznim bolovima kod zubara npr. "užasno me je bolilo dok mi je vadio živac a anestezija nije primila" itd. Postoji nekoliko načina da se taj strah prevlada, od uzimanja nekih lijekova prije posjeta stomatologu pa do psihoterapije. Lijekovi koji se mogu uzeti kako bi se ublažio strah su sedativi i njih pripisuje stomatololog ili češće, liječnik opće prakse. Lijek se uzme večer prije odlaska stomatologu, jutro prije posjete i dva sata prije samog zahvata.
Mogućnost zahvata u općoj anesteziji postoji, no međutim, zbog rizika opće anestezije rijetko se provodi. Zavod za oralnu kirurgiju Nove bolnice je mjesto gdje je thenički takav zahvat moguć, no naravno to ovisi o procijeni kirurga.
Fiksna proteza (kako je vi nazivate), a po opisu bi rekla da se radi o implantatima se može naparaviti također na Zavodu za oralnu kirurgiju Nove bolnice ili na Stomatološkom fakultetu. Također, postoje i privatne stomatološke ordinacije koje ugrađuju implantate. Za ugradnju implantata potrebna su dva operativna zahvata. Prvi, kojim se implantat ugrađuje u čeljusnu kost i drugi nakon nekoliko mjeseci (nakon što se implantat integrira u kost) kada se nadograđuje dio koji viri u usnu šupljinu i na kojeg se veže protetski nadomjestak.
Vraćam se na Vaš strah od posjeta stomatologu - možda bi rješenje bilo da potražite stomatologa koji će svojim stavom i postupcima pridobiti Vaše povjerenje i pomoći Vam riješiti, za Vas vjerojatno, veliki problem.