Ortodoncija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 206

Broj poruka: 492

Gulin Aleksandar, dr. med. dent.

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Republike Austrije 35
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

zub u sinusu

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Boris

19.11.2005. 20:17

Poštovani.
Imam 50 godina. Od svoje od prilike 35 godine imam problema sa učestalim prehladama koje se manifestiraju laganom drhtavicom (bez povišene temperature) sa začepljenim nosom i upaljenom mojom lijevom stranom grla (crvenilo), promuklim glasom i bolom u lijevom oku.
Obično se to događalo 4-5 puta godišnje. Najmanji propuh, pijenje hladne tekućine, nagle promjene temperature (temperturne razlike-izlazak iz toplog u hladno) ili kupanje u hladnoj vodi preko ljeta dovodile bi do opisanih prehlada.
Doktor bi mi davao antibiotike a nakon trošenja i iskašljavanja bilo bi dobro određeno vrijeme pa bi se opet ponaavljalo kako sam opisao.
2000 godine rađena je tomografija sinusa-skoro ispunjen 1 sinus, radilo se o cisti vezano uz korijen zuba i blaga devijacija. Liječenje antibioticima ali nije pomoglo.
06.10.2003 godine rađen CT.
NALAZ: Na učinjenim aksijalnim i koronarnim CT presjecima paranazalnih sinusa se u dnu lijevog maksilarnog sinusa dorzalno vidi horizontalno postavljen zub s krunom usmjerenom lateralno. Proksimalno od zuba skoro cijeli maksilarni sinus ispunjen ovalnim oštro ograničenim mekotkivnim supstratom koji u prednjem dijelu seže do krova maksilarnog sinusa. Koštane destrukcije se ne nalazi. Svi ostali paranazalni sinusi su dobro pneumatizirani. Naznačena je devijacija nosnog septuma u desno. Nosni hodnici su uredni prohodni, zadebljanja sluznice se u području nosnih školjki ne nalazi.
Zaključak.
Retiniran zub u lijevom maksilarnom sinusu s reaktivnim polipoznim zadebljanjem sluznice.
16.10.2003 godine hospitaliziran sam i isti dan rađena je sinusoskopija.
OTPUSNO PISMO
Pacijent hospitaliziran zbog indicirane terapeutsko-dijagnostičke sinusoskopije.
Naime unazad 7 godina ima problema s l max sinusom. Prije urađene tomografije koje su pokazale ispunjenje max sinusa, što je i sada potvrđeno
CT-om gdje je ustanovljeno da korijen zuba prominira u sinus.
Indicirana sinusoskopija koja se učini isti dan.
Nađe se da je cijeli sinus ispunjen bijelokripčastim gnojnim sekretom.
Uzme se bris.
Po ispiranju sinusa vidljivi polipoidno promijenjeni areali alveolamog recesusa s ožiljnim promjenama u prominirajućem dijelu/regija korijena zuba/.
Ušće djeluje zatvoreno manjim polipom.
Uzme se par uzoraka tkiva za PHD. Instilira se garamycin i dexamethason u sinus i postavi drenažna cjevčica.
DG: Empyema et sinusitis chr polyposa sinus max lat sin.
OP: Sinusoscopia et drenage sinus maxillaris lat sin.
Otpušta se uz preporuku nastavka teraoije Klavocin bid 2xl, te instaliranjem garamycina i dexamethasona u sinus ambulantno 2x tjedno /srijedom i petkom/
Kontrola s uputnicom. Po dobivanju nalaza PHD i antibiograma odredit će se daljnja terapija.
17.10.2003 godine pregled kod oralnog kirurga
POVIJEST BOLESTI
Jučer sinusoskopija lijevog maksilarnog sinusa i postavljne cijevčice radi drenaže. Prema rtg. mukokela? lijevog sinusa od dna, tj impaktiranog zuba +8, ili kronična upala? Sada je teško razlučiti jeli promjena odontogene etiologije.
Zasad praćenje, u slučaju indikacije biti će potrebna alveotomija impaktiranoga zuba +8.
Pošto sada opet imam učestale prehlade kako sam opisao na početku pisma molim Vas da mi date mišljenje što učiniti i kome se mogu obratiti da mi pomogne.
Sačuvao sam sve nalaze (rtg snimke i CT nalaze).
Unaprijed se zahvaljujem.
Boris

dr. Aleksandar Gulin

23.01.2006. 14:00

Vaš slučaj definitivno upućuje na potrebu kombinirane interdisciplinarne dijagnostike i terapije koja bi uključila oralnog kirurga, maksilofacijalnog kirurga i otorinolaringologa. Ukoliko oni ne postignu konsenzus i rješenje javite se ponovo s pitanjem ili rezultatom.
Srdačan pozdrav